SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
chcel by som sa podelit o skúsenosti s prestavbou zváracieho trafa Lematec 150A . Prestavba sa týka usmernenia zváracieho prúdu.
Uvedené trafo disponovalo hodnotou napätia bez záťaže 46 V. Zváranie rutilovými elektródami na tomto stroji nebolo nijak jednoduché (značne to prskalo, bol nestabilný oblúk, struska sa miešala do zvaru.
Ako prvé som trafo vybavil núteným chladením (zapojil som do stroja ventilátor zo starého fénu).
Na usmernenie AC som použil mostíkový usmerňovač 150A 1600V, ktorý som umiestnil na chladič.
Ako vyhladzovacie prvky DC som použil dva (6700uF, 80V) kondenzátory paralelne zapojené (nie sú vidieť sú vo vnútri stroja)
Výsledné usmernené napätie bez záťaže je teraz 65 V, rutilové elektródy varia podstatne lepšie, neprská to pekne sa zapaľuje aj drží oblúk (zvar je pekný). Skúšal som následne zvárať 2,5 bázické elektródy avšak tažko sa zapaľujú. Keď sa aj zapáli tak oblúk je značne nestabilný a rýchlo zhasne. Pravdepodobne usmernených 65 V je asi málo na bázické elektródy alebo s nimi neviem variť, nakoľko nie som vo zváraní profík, ale na tie rutilky to stačí.
Ako vyhladzovacie prvky DC sa nepoužívajú kondenzátory, ale tlmivka. Dôvody sú dostatočne vysvetlené na tomto fóre.
môže sa použiť aj tlmivka ja tam mám iba 2 kondenzátoty s vybíjacím odporom. skúšal som to finálne zapojit aj s tlmivkou ale na rutilkách som zásadný vplyv tlmivky neregistroval tak som to nechal bez tlmivky , obluk zapaluje aj varí bez problémov
Pane, máte tu úpravu v pořádku , ještě si přidejte tlumivku a nulovou diodu a bude vám stroj vařit i s těmi bázickými elektrodami.
Dochází Vám ke zhasínání oblouku na těch bázických elektrodách jsou na toto citlivé.
Ďakujem za radu, vyskúšam.
Já mám tuto samou svářečku v červené barvě pod značkou TELWIN... Myslím, že je celkem zbytečné to usměrňovat. S rutilkami svařuje celkem dobře. A jen aby to umělo i EB je myslím celkem zbytečné...
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … ag0939.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … ag0940.jpg
Myslím,že jde o to,že si Marcelius něco vyrobí a ono to pojede....pro svoje uspokojení,jako to má většina kutilů.O rentabilitě nemůže být řeč.Taky jsem s tímhle trafem svařoval kdysi dávno,věčně to chladilo.Byl to ten Telwin..