SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý večer
chcem vás požiadať o radu
potrebujem prestresit terasu lexanom a konštrukcia z jokloviny
Viete poradiť aký prierez profilov použiť? Rozmýšľal som nad stojkami 80x80x3 "pomurnice" 120x80x3 a hrady 100x60x3 výstuha medzi hrady 40x20x1,5
V prílohe je nákres aj s rozmermi
Editoval spilo (23-02-2020 21:26:11)
Pokud to stavíš oficielně, tak musíš mít projekt od architekta a několik povolení.
Pokud to konstruueš sám, tak máš několik nutných vstupních údajů:
1, Sněhová oblast - mokrý sníh váží přes 600 kg na m³. Z toho + hmotnosti lexanu - a maximálních délek nosníků - si vypočítáš všechny minimálně možné průřezy nosníků. A z výsledné hmotnosti "zatížené" střechy ti vyjdou i podmínky na stojny a jejich zavětrování.
2, Nezapomeň dodržet minimální vzdálenost od hranice pozemku podle příslušného vašeho zákona. Vloni boural po stížnosti souseda jeden ze sousedů altán a posouval ho o dva metry, protože si ho postavil na hranici s ním bez jeho souhlasu. Tím se přišlo i na to, že to byla černá stavba bez povolení. Na dodatečném povolení už pracuje od září. Dosud nesehnal ani achitekta, který by ten hotový altán projektově ošetřil.
Já sám totiž v současné době podnikám kroky k oficielní stavbě altánu a jsem v té problematice už docela informovaný. Architekta jsem sehnal, předal mu výkresy podle mých představ. Hlavní bylo prohlášení, že v altánu nebude elektřina a nebude mít žádnou uzavřenou stěnu. I když je to "jen" stavba na ohlášení, stejně musí být vyjádření hasičů, souhlas obce podle územního plánu a ještě několik dalších papírů. Na konec bude i kolaudace! Docela vážně jsem uvažoval o "černé stavbě", ale protože musím na hranici pozemku, nebudu riskovat.
Len informačne. Keď som robil obdobné zastrešenie 4 x 5m v 3-4 snehovom pásme, sklon 5°, tak v projekte som mal 3 stĺpiky na oboch stranách ( 6 kusov ). Stĺpiky boli vyhotovené z 2 x U65 zvarené k sebe, nosný trám ("podmúrnica") bola z U120. Stĺpiky boli navyše zavetrované a na vrch išli 120x60x4 mm..
Editoval jarinox (25-02-2020 12:25:53)
spilo, prednedavnom sme robili pristresok na flase, rozmery cca ako tvoje, vrch je trapez, zajtra ked nezabudnem ofotim a napisem ti profily, robil som narezove plany a myslim ze profily boli vacsie-hrubsie. mal som projekt + prepocitanu a urobenu statiku...
Ďakujem za rady všetkým kreslil som to v solidworkse skúsil som dať zaťaženie 120kg/M2 a tam mi to ukázalo pri státí kom zaťažení 3-5 mm prehnutie. Asi zabehnem za statikom tých 50€ za prepočet má hádam nezabije. Keď to vypočíta vyzdielam to tu aby bolo k nahliadnutiu aj pre ostatnych
Závetrene to bude určite len som to tam nedokreslil
ty sloupky to unesou v pohodě, problém vidím v pružnosti celé konstrukce. Vítr, co byly teď ty vichřice s tím bude hodně cvičit.
Sloupky bych dal 120/120/2, to už bude pružit mnohem méně a 2mm stěna vše unese.
Mám úpně stejnou terasu, taky jsem jí chtěl zastřešit (abych nemusel chodit hulit do deště ) ale kvůli těm vichřicím jsem se na to vykašlal.
pokud to v rovině střechy zavětruje s uchycením ke stávající zdi, zmizí i náchylnost k rozkývání větrem. kontrolní maximální průhyb konstrukce je 3%. I ve 2. sněhové oblasti může nasněžit i přes 75 kg/m2 a pokud je střecha nepochozí, je to pak na drbání hlavy, raději alespoň 50% přidat. Jeden maník shučel z garáže a nevím, jestli následky nemá dodnes. Například z 11 stupňové střechy (1004 alkob) sníh bez oteplení nesjede