SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
již delší dobu sleduji toto fórum a teď mám i dotaz...
Nějakou dobu se učím svařovat MMA s KITin150, ale chtěl bych začít s CO2. Je Alfa 155 vhodná pro začátečníka? Je to dobrý stroj? Nebo raději nějakou novou čínu (vím že je tady dost recenzí a něco se asi dá vybrat)?
A teď asi to nejdůležitější - stroj bude používán na hobby svařování (jako asi většina) - jekly se sílou stěny 2-4mm, občas nějaký plocháč 5mm a podobně. Nechystám se ani na karosařinu, ani na lžíce bagru.
Děkuji za případné rady
RHtronix napsal(a):
Dobrý den,
již delší dobu sleduji toto fórum a teď mám i dotaz...
...... Je Alfa 155 vhodná pro začátečníka?.......
Děkuji za případné rady
Na to se dá odpovědět ano i ne, a oboje bude správně. I když jsi to rozvedl a uvedl jsi další požadavky. Musíš použít vlastní hlavu, protože tady dostaneš 100 různých rad a ani jedna nebude vyloženě špatná.
Maně mě napadá několik bodů, které by sis měl zodpovědět, než se rozhodneš.
- kolik do toho chceš investovat?
- jak "veliký začátečník" jsi?
- jaký chceš napájení, 1 nebo 3 fáze? A máš ty tři fáze, pokud je chceš, k dispozici?
- chceš tomu věnovat více úsilí, jít na nějakej aspoň základní kurz o svařování CO2?
- jseš tak bohatej, aby sis mohl kupovat levný věci?
- kolik ti je let? (jestli 70 a plánuješ za rok umřít, budeš mít následovníka v rodině?)
- .....
Těch otázek, co bys měl vyřešit, je ještě víc. Takže taková smysluplná otázka by byla " chci si koupit svářečku XY, není to srač.a?" Protože co ta mašinka umí, to si přečteš v popisu na webu, na to se tady ptát nemusíš.
je mi jasné že otázek je hodně a stejně si to budu muset rozhodnout sám šlo mi hlavně o to jestli je ta Alfa schopný stroj, nebo spíše má smysl se poohlídnout po nové číně.
Právě že nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci se dívám i po starších (a snad kvalitních) strojích, ale nemám zkušenosti a nedokážu posoudit jestli to stojí za to. I někteří místní (přijde mi že asi dobří) svářeči občas u nějaké číny napíší že je mile překvapila a vaří dobře...
Rozpočet je 10-15t za komplet (raději k těm 10, ale nechci to za každou cenu. Zase je to na hobby vaření a nikdy si to na sebe nevydělá)
Mám k dispozici i 3f, ale raději bych 1f kvůli univerzálnosti...
Je mi polovina těch 70, takže by to mělo chvíli vydržet, ale začátečník jsem (mám vypáleny jednotky krabic elektrod)
A s tím popisem na webu - popis snese všechno... proto raději zkušenosti... Třeba ta Alfa podle popisu toho zase tak moc neumí, "pouze" svařovat... ale to může být i výhoda než mít LCD, spoustu funkcí a pak nevědět jak to nastavit...
Pokud máš k dispozici 3f a nemáš v plánu s tím jezdit po montážích, tak bych se poohlídl po nějaké třífázové mašině. Pokud s tím hodláš cestovat, tak bych se zamyslel, jestli nebude lepší kompaktnější svářečka na 5kg cívku.
Za tyhle peníze, komplet stroj, hořák, kabel, chlachef, redukčák, snad i kuklu? Za to nic moc nebude.
Na domácí použití doporučuji invertorový CO2, něco nové, klidně od čínana. Já to koupil přes poláka a jsem plně spokojeny. Od Ihlana je tu vlákno se srovnáním jednotlivých svářeček a postřehů od členů SF, včetně toho mýho Magnuma. Pokud chceš trafo a něco trvanlivého, tak klidně něco staršího, průmyslovou verzi co se jí někdo zbavuje (proč asi a co má za sebou?), aspoň budou mít potomci co do sběru. Měd bude čím dál dražší a železo vlastně také. A při sváření si aspoň zaposiluješ, což také není na škodu při současném stylu života.
Ve skříni mam bytelnou trafosvářečku na elektrody, už jí pomalu neunesu, ale v případě EMP (elektro magnetický puls) budu jedinej kdo bude moct svářet. Je nerozbitná.
Alfa In 155 neznam, ale podle obrázku to bude podobná hodnota.
Editoval Charon (19-02-2020 12:17:31)
Charon napsal(a):
... Od Ihlana je tu vlákno se srovnáním jednotlivých svářeček...
Ano, jeho recenze jsou velmi popisné a prošel jsem je... akorát je jich už skoro moc a zase se vracím k výběru co pořídit...
Nicméně díky za postřehy
Nevím jestli myslíte svářečku starou odbočku podobnou OMI 165 od Omicronu, tak je to jen takové prskátko spíše na drobnější věci a karosařinu. Jednou jsem ji viděl, no bohužel nebyla v moc pěkném stavu. Nevím jaký má max. proud, ale plocháče 5mm raději nepočítejte.
Jen to příslušenství co jste napsal bude stát nejméně 5000,- kč
Pokud je řeč o Alfa ABC 155, tak to snad není ani svářečka. 55A/100%, 80A/60%.. Tohle opravdu (za ty peníze co jsem našel i v bazaru) nebrat...
Pokud je rozpočet 10-15k, tak bych šel do Ideal Expert mig 215 až na nějaké malé mušky, je to velmi slušný stroj... https://rellik.rajce.idnes.cz/Ideal_Expert_mig_215/
Zdravim te Varoku, pokud jsi z OMI 165 nikdy nesvařoval tak nesuď, že je to prskátko ta svařečka strcila do kapy všechny hoby svařečky levou zadni, když prišly inventorové mig /mag svařečky tak je to dost vykony zdroj měl jsem ji vestavěny v einhelu ze kteho zbyla jen krabice abyla tam komplet OMI 165 ,proč asi Omicron zdražil jako nahradni dil samotné trafo které stavalo ješte před loni jen 2400,- teď je daleko dražši..
Editoval alll (19-02-2020 19:45:12)
Alll: s omi 165 jsem párkrát svařoval a super mašina. Psal jsem o té alfě 155. Jednou jsem ji viděl svařovat a žádná sláva. Omi 165 jsem psal jen přirovnání, že ta alfa vypadá podobně, ale je trošku menší.
Rellik: Díky za tip na konkrétní stroj... Je sice na horní hraně rozpočtu, ale vypadá dobře.
Osobně bych bral,být tebou,např. ten invertor od Rellika,než jednofázovou odbočku.To myslím zrovna ta zmiňovaná alfa je.
Já už bych odbočku nechtěl ani zdarma, pokud by jí nemohl okamžitě prodat.
Nemyslel jsem odbočku,jako z hlediska koncepce,ale přímo jednofázovou.Třífázovky jsou samozřejmě v klidu a jako stacionár,ještě hodně dlouho sloužit budou.