SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny,
potřebuji konzultaci ohledně použití přídavného materiálu:
Základní materiál INCOLOY 825, kulatina o průměru cca 60 mm. Na tuto kulatinu bude koutovým svarem a2 délky 10 mm přivařen plech tl. 3 mm z materiálu 1.4301 (nerezová ocel).
Nejedná se o pevnostní ani tlakově namáhaný spoj. Proces nebude podložen WPQR.
Plánuji využít přídavné materiály, které mám ve výrobě. Plánuji použít technologii TIG a přídavný materiál OK Tigrod 316L.
Mohu tento materiál použít bez rizika vzniku trhlin?
Nebo musím nutně použít svařovací materiál chemickým složením bližším INCOLOY 825? (tedy s vysokým obsahem niklu)
Předem děkuji za reakce.
Děkuji za informaci.
Ještě mě napadlo, nebylo by lepší ER 309? Má více Cr a Ni. A absence Mo oproti ER 316 by nemusela být na škodu.
Při hodně velkém zobecnění lze říci, že při svařování nestejnorodých materiálů - není-li k dispozici přechodový materiál - se neudělá chyba použitím přídavného materiálu podle toho "horšího" v daném spoji. Stejně je vždy svarový kov jakousi směsí obou svařovaných materiálů a použitého přídavného materiálu. Pokud mezi svařovanými materiály není dramatický rozdíl v tepelné roztažnosti tak není čeho se bát. Pokud takový rozdíl je, je dobré použít co nejvíce "austenitický" (závisí od obsahu austenizujících prvků) přídavný materiál, který svými hlavně mechanickými vlastnostmi dokáže mnohé problémy mezi materiály srovnat. Je to poněkud zjednodušené odůvodnění, ale pro praktické svařování docela vyhovuje.
WRC07 napsal(a):
Děkuji za informaci.
Ještě mě napadlo, nebylo by lepší ER 309? Má více Cr a Ni. A absence Mo oproti ER 316 by nemusela být na škodu.
Ano, to může být, nebo také ER 312, ale ptal jste se na tvorbu trhlin ve svaru a ty se nebudou tvořit s použitím austenitického nerez příd. mat.
Děkuji všem za informace. Potřeboval jsem si ujasnit správnost mého myšlenkového pochodu.