SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chlapi prosím Vás Jestli tu někdo dělá nerezové zábradlí ,jak vrtáte díry do sloupku pod úhlem?
Naposledy som to robil na freze... diery som potreboval priemeru 12 mm. Kedze pri sikmej diere a priemere slpika asi 42mm som nevedel priebeznu dieru spravit drazkovou frezou, (bola zalostne kratka) tak som zobral na tento ucel normalny vrtak, ktory som nabrusil tak ako je nabrusena drazkovacia freza, drazkovac, na freze som nastavil maximalne otacky vretena ktore sa tam dali nastavit a tymto sposobom som to vrtal s pomalickym rucnym posuvom. Stuple v usiach je podmienka. Vrtak som chladil, ale aj tak vydrzal asi 2 - 3 stlpiky. Potom ho bolo treba zlahka prebrusit. Vrtak bol uchyteny v horizontalnom vretene, stlpik bol uchyteny na stole vo zverakoch a stol bol vykloneny o uhol ktory som potreboval vrtat. Diery boli pekne, take ako maju byt. Tycka tam pasovala ako rit na serbli.
Editoval vyrobca (09-02-2020 11:26:51)
Právě frézku nemám,jen sloupovou vrtačku s naklápěcím stolem.Teď uvažuji že hned u trubky připevním ložisko kterým vrták projde a bude ho držet jako tak nějak podpírat.Zkoušel jsem to frezkou a nedalo se to třepalo se to celé.Vřeteno ale přitom drží a neháže .
To ložisko čo spomínaš má splniť účel vŕtacieho púzdra, čo môže byť, len oproti vŕtaciemu puzdru máš menšiu variabilitu vo voľbe priemerov.
Aby to fungovalo, musí být vrták jinak nabroušený- jak píše výrobca.
jedine normalne riesenie je frezka,nemusis ju vlastnit staci sa porozhliadnut po frezarovy,kamarat ma stale dake nerezove rurky hodene za frezkou pripravene na vrtanie
Já si to musím pořešit sám . Zatím to prubnu s tím vodícím pouzdrem. Připadne mi že sloupova vrtačka s tím pouzdrem by to mohla zvládnout.
pavol.sk napsal(a):
jedine normalne riesenie je frezka,........
uz je pomerne rozsirena a dostupna tato technologia
https://www.youtube.com/watch?v=MkHZd1Exm7Q
https://www.youtube.com/watch?v=FYLhQ2XWfX8
je to take lego, ked ti to pride na palete - poskladas a postehujes
pokial je to dobre nakreslene, okrem zvaracky nepotrebujes nic.......
PS: keby to videl _Tom na tie svoje vyfuky
Editoval rcp (09-02-2020 21:42:36)
RCP................ Hned zítra si to koupím.
to nie, ale mozes si nakreslit a dat napalit trubky
este tak 2-3 roky naspat si to vo vedlajsej firme vrtali/frezovali - v poslednej dobe si to uz vsetko davaju na laser - obcas im to tam chodim zvarat
Editoval rcp (09-02-2020 21:47:55)
Každé zábradlí či sloupky jsou originál nedokážu si představit to někam dávat. Jsem přesvědčený že to zvládnu jen mě zajímalo jak to dělají jinde na dílnách kde nejsou zrovna vybavení laserem. Pilkou to asi půjde vrtákem nevím.
https://www.youtube.com/watch?v=wtKZdChAz_0
no neviem...rcp...ked je problemom aj frezka tak toto tvoje riesenie bude skor z rise vlhkych snov
Hoši je to třeba brát trochu rozumě,mě to zajímá jak se to dělá také by mě to i bavilo vyrábět, ale koupit nějaké stroje na takovou práci je zatím utopie. Nejedná se ani tak o peníze ale účel. Třeba soustruh zapínám asi jednou za měsíc a to tak dvacet minut. Tiga zapínám jednou za dva měsíce a to také na dvacet minutek. Zase nejde mít všechno.
Já to dělám tak, že si udělám na jedné straně trubky v dané výši důlčík, na protilehlé straně odsadím dle potřebného úhlu druhý důlčík, samozřejmě oba v ose trubky. Následně vyvrtám z obou stran kolmo díry a potom za běhu vrtačky vsunu vrták do jedné z děr a mírným tlakem trubku nakláním do požadovaného úhlu k protější díře až se úhel srovná s oběma dírami, tak projedu vrtákem zkrz a je hotovo. Aby měly otvory pěkně ostré hrany, tak vyvrtám nejdríve díry o 0,5mm menší a při druhém průtahu použiji již správný průměr. Tím zůstanou hrany hezky ostré a pod potřebným úhlem. Jole.
Tak jak to popisuješ jsem to dělal do současnosti . Když mě někdo náhodou oslovil s takovou praci. Teď bych se rád posunul kousek dál. Dneska jsem to vrtal na dílně (vzorek) vypadalo to slušně ale to pomalé ,musím tam dát to ložisko.Když to bude stabilnější tak to půjde.
pavol.sk napsal(a):
no neviem...rcp...ked je problemom aj frezka tak toto tvoje riesenie bude skor z rise vlhkych snov
ked som napisal "rozsirene a dostupne", nemyslel som, ze si to ideme kupit do garaze
ale ze je kopec firiem, ktore sa tomu venuju a ponukaju to ako sluzbu, vratane dodavky materialu
je na zvazenie, ci niekde poslem vykresy, zaplatim fakturu a pridu mi hotove, narezane a "navrtane" stlpiky, alebo sa budem venovat nakupu strojov, materialu, manipulacii, samotnemu rezaniu, vrtaniu, skladovaniu "odpadu", udrzbe strojov, atd.
je to na zvazenie - pokial hocjaky stroj nepouzivam tak casto, aby sa mi oplatila jeho prevadzka, je lacnejsie si to dat pripravit a svoj cas venovat cinnosti, na ktoru uz vybavenie mam
svet je dnes rychly, naozaj sa neda venovat sa vsetkemu
Editoval rcp (10-02-2020 22:47:07)
No já jsem nyní na takovém nějakém rozcestí .Nevím co budu dělat a tak zkouším. Půjde nebo nepůjde. Zítra koupím takovou tu rotační pilku a uvidím co bude?
https://www.youtube.com/watch?v=Cb0rUK0TZ2U
tamtie "derovky" pouzivame - od RUKO, BOSCH, HILTI - do nerezu nic moc - nieco to vyvrta, ale hlavne pri rucnom vrtani je to za chvilu bez zubov
do 1,5mm trubky by to par dier urcite vyvrtalo
lepsiu skusenost mam s TCT derovkami
https://www.cominvest.cz/produkty/nastr … -upinanim/
alebo jadrovymi vrtakmi
https://www.cominvest.cz/produkty/nastr … y-do-kovu/
tu uz su ale ceny vyssie a je dobre to nevrtat rucne
ja mam doma v garazi zase magnetku RUKO RS140e - ak by som sa chcel hrat, asi by som to skusal tymto sposobom
Editoval rcp (10-02-2020 22:43:57)
No jo ale tam je problém ta šikmina a ne vrtáni. Je to trubka a ještě v pod úhlem. Tam je mi magnet na nic. Ten jádrový vrták vypadá dobře ale on ubírá hodně materiálu zato ta pilka je věneček a ten materiál neodstraňuje ale jen obřeže. Menší tlaky ,nižší otřesy,musím to prubnout,dneska tam byla inventura .Zítra to snad koupím.
nooo tak ta frezka z youtube je taka fajna malinka...sikovna
pat: ta jádrová vrtačka by mohla být OK, pokud vyřešíš pár problémů:
- nerez na zábradlí není magnetická (1.4301 jako nejobvyklejší materiál)
- čím to vrtat (TK se rádo štípe, HSS do nerezu nevydrží). Dobrou zkušenost mám s HSS Co8. A mazat a tlačit do záběru, jak to začne pískat, máš smůlu a brousíš.
- pokud by byla velikost děr cca 10 mm, šlo by to vzít frézou.
Ta nemagnetičnost nerezu by šla vyřešit třeba přípravkem z klasické magnetické oceli; kvádr s přesnou vyvrtanou dírou na průměr trubky, podélně rozříznutý (kleština), na něj se "přimagnetuje" vrtačka.
Samozřejmě záleží na tom, kolik bys toho dělal. Ten přípravek bude stát fůru práce a i nějaký prachy. Na druhou stranu, za práci s nerezem si firmy účtujou majlant, určitě by se to rychle zaplatilo.
Editoval pafik1605 (11-02-2020 09:08:19)
Paneboze!!!!!!!
Ani vo sne ma nenapadlo pokusat sa o prilepenie magnetky na 40mm nerezovu trubku!
Samozrejme, ze bude treba nejaky pripravok/zverak, kde sa bude dat trubka polohovat pod uhlom. A ten uz moze byt z "lepiveho" materialu
Editoval rcp (11-02-2020 11:25:25)
Tak jsem byl juknout na tu vrtací korunku, nebyla tak ji budu muset objednat 62 Kč tak to zase tak nebolí.Magnetku stejně nemám ale mám sloupovku s naklápěcím stolem a prisma sverákem nějak to budu muset zmastit
Popis produktu Vrtací korunka BiM Makita
Korunky vyrobené ze speciální oceli legované 8% kobaltem vhodné pro vyřezávání velmi přesných kruhovych otvoru. Korunky je možné použít na nerez,
Mají speciální tvar zubů umožńující velmi intenzivní používání a zaručující dlouhou životnost.
Přípravek na vrtání do trubky korunkou a upravený vrták.A půjde to i v terénu...
Bluncka ...... máš nějaký přípravek a nebo už jsi to tak vrtal? Že by nějaké foto pro představu,to víš jsem na začátku potřebuji popostrčit.