SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
Nedávno jsem koupil svářečku WU161 výrobce Kovoplat Nitra plynule regulovatelnou tyristorovou svářečku.
Když chci svařovat metodu mig/mag tak lze regulovat pouze napětí , a proud nikoliv, proud je stálý cca 100A ať točím potenciometrem jakkoliv tak se jeho hodnota nezmění, jediné co funguje je napětí při svařování to lze regulovat.
Jinak pro svařování obalenou elektrodou lze proud krásné regulovat téměř od nuly do 160A. Oblouk se i dobře zapaluje.
Nemá někdo nějaký nápad čím by to mohl být? Nebo popřípadě na co se zaměřit? Díky
U technologie MIG/MAG se nastavuje napětí, ne proud! Nastavíte napětí a k tomu musíte nastavit určitý posuv drátu, aby oblouk hořel pravidelně, svár byl dobře rozlitý a materiál byl dobře prohřátý.
Mig/Mag se nastavuje napětí a doladí se posuvem drátu - dle toho pak dává svářečka určitý proud. U MMA (elektrody) se nastavuje proud přímo... Takže pokud koukám na fotku svářečky, tak ten čuplík vedle V měřiče funguje při MIG/MAG + čuplík vedle připojení hořáku (posuv). A čuplík u měřáku A funguje pouze u MMA (TIG), tam zase nebude fungovat ten V... Tož asi tak no...
Ale nám to ten pán Georg Simon Ohm skomplikoval, čo ? Pri MIG/MAG si ten prúd môžeš zmerať kliešťovým multimetrom na jednosmerné napätie a pri zmene Alessandra Giuseppe Antonio Anastasio Voltu pri zváraní uvidíš, že aj ten Andre Marie Ampére sa bude meniť.
No a uz jen volt a wat a zacina mi to pripominat zaklady elektrotechniky. Koukal jsem po nejakych knihach a stare dobre jiz logicky nejde sehnat no a nove mi prijdou neprakticke. Hlavne jich je tolik ze nevim
kua, a ja si pamatam len honzu bechera a rudu jelinka..................