SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Včera som mal debatu s mojím známym, ktorý mi tvrdil, že invertory sú náchylné na orosenie a vlhkosť (pri zmene teplôt), ktoré následne môžu spôsobiť skrat v invertore. Stalo sa už niekomu z Vás, že vyniesol invertor z tepla do zimy, alebo naopak zo zimy do tepla, orosil sa a odpálilo sa v ňom niečo? Alebo je to len mýtus?
Editoval Janko6000 (09-10-2019 09:25:04)
Nevím, jestli se to někomu stalo, ale obecně platí, že elektrická a elektronická zařízení by se měla zapínat až po vyrovnání teploty. K orosení musí docházet vždy, když se prochladlý přemět přenese do prostředí s vyšší teplotou a vlhkostí. Nejvíce vody se srazí na součástech větší hmotnosti- trafa, chladiče a p.
Ide mi hlavne o to aby som si nepokazil invertor napríklad tým, že ho donesiem zo studenej dielne do interiéru do 25 stupňov zapnem ho, spraví pink a je po radosti aj po zváraní
Editoval Janko6000 (09-10-2019 10:37:25)
To, že je 25°nemusí nic znamenat, záleží na relativní vlhkosti. Když ho přeneseš do prádelny, a p. bude se určitě rosit. Já bych byl v takovém případě opatrný. Pokud nebude orosení masivní, tak by se nemělo nic stát. Po zapnutí se dost rychle ohřeje a slabé orosení se rychle odpaří. Kdyby se zapnil hned , tak se ani neorosí. Do prádelny by to bylo něco jiného.
Dneska už se desky zalévaji lakem tak že jsou odolnější proti takový věcem. Já tedy svařuji kdy potřebuji a po dobu dvaceti let je to v klidu. Je ale pravdou že veškeré takové přístroje nemají rády teplotní šoky a jestli zase tak nějak moc nespěcháš je dobré tomu dopřát trochu času. Jinak já mám třeba na zimu kdy není tolik práce svářečku v botníku.. Nevidím důvod proč bych ji nechával ležet někde v zimě a vlhku. Jasně větší mašiny jako ceočko neřeším. jen ta Fronik MW a TS se mi tam hezky vlezou a když je třeba tak je vytáhnu.
Je tu vela zvaracov ktori sa pohybuju po montazach - vedia v akych podmienkach s tymi masinami robia - zvaracky sa prenasaju po stavbe, na noc do kontajnera, zvara sa v mraze, dazdi, atd...
Su vyrobcovia, ktori s tym problem nemaju.....
Taktiez sa tu niekto pytal na vytahovanie kabla zo siete - treba si uvedomit, ze nikde na stavbe nema nikto kontrolu nad el. sietou - bezne ti nejaky idiot odpoji predlzovak z rozvadzaca akurat ked zvaras a zapichne tam svoj, pripadne dalsi idiot zapichne do rozvadzaca dvojzilovy predlzovak a "zhodi" polovicu stavby.
Profi stroj musi zniest aj taketo hrube zaobchadzanie.
Horsie je na tom napr. magneticka vrtacka - uz som videl jednu letiet z 12m, lebo nejaky idiot vytiahol nespravny predlzovak.... preto mavaju magneticke vrtacky aj retiazku.....
Editoval rcp (09-10-2019 16:10:40)
Tak ja varil v desti svarecka mokra mrsknul jsem ji do dodavky do ktere tece tak nevim jaka je tam vlhkost ale srouby mi tam zrezly. V pondeli se udelalo hezky a to uz jsem zas montoval a 30 elektrod vyvaril. Kleste na kostru mi upadli ukroutil se kabel jinak funguje a za 2 litry to neni profi stroj. Ze zasuvky to taham normalne to nic nikdy neudelalo.
Někde na FB bylo video, kde do ventilátoru invertoru stříkali vodu hadicí. Během svěření.
autocross napsal(a):
Někde na FB bylo video, kde do ventilátoru invertoru stříkali vodu hadicí. Během svěření.
možno bola destilovana
Vlhkosť v el. zariadeniach nespôsobí zhodenie ističa, ale pri pravidelnom orosení spôsobuje tzv. elektrochemickú koróziu súčiastok. Problém sa môže objaviť hneď (SMD sú nahusto a kvapka rosy spôsobí skrat), alebo po čase (vodivé spoje a súčiastky sa rozpadnú kvôli elektrochemickému pôsobeniu). Značkové stroje s týmto väčšinou počítajú, preto vydržia dlhšie pôsobenie vody. To isté platí o prachu, ktorý sa časom stane vodivý a tiež spôsobuje poruchy el. zariadení.
Aklimatizácia na okolitú teplotu určite predlžuje životnosť elektroniky a kovových súčiastok.
A proto je v normě že se mají svařecí zdroje pravidelně vyfoukavat tlakovým vzduchem.Jinak obecně pokud je oroseny kryt je logické že bude orosena i elektronika.Nevím jak dnes ale dříve bývalo v návodech běžně uvedeno pokud se donese spotřebic z mrazu do tepla že se má nechat +- hoďku "ohřat a uschnout".
Editoval Honza007 (10-10-2019 18:21:01)
Dnes ale nikdo neceka ze svarecka vydrzi 20 let tak neni treba se obavat. Spis aby nenavlhli elektrody - u co2 nesmi zreznout drat.