SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Již před časem jsem tu vznesl dotaz: Jak to že v plynové lahvi při tlaku 1Mpa v prostoru mezi pórovitou hmotou a uzavíracím ventilem nedojde k rozkladu plynu, když se všude píše že k tomu dochází již při tlaku 200 kpa. Hmota nedosahuje až k ventilu je tam volný prostor. Zatím při všech školeních mě bylo buď přímo řečeno že to neví anebo že jde o specfickou technologii kterou je těžko jednoduše vysvětlit.
Jak tedy postupují v plnírně?
Domácí autogen? V dnešní době nesmysl. Jak píší odborníci výše, dnes lze vše svařit "elektrikou" MIG, MAG, TIG.
Každý ale potřebuje občas něco ohřát, pro takový účel jedině PB. Láhve jsou běžně dostupné, na inzerát k sehnání prázdné za cca 200Kč.
Trochu jinak je to s kyslíkem, nikdo nechce platit denní nájemné za flašku. Řešil bych to takhle: v dobré víře koupit na inzerát láhev od dnes aktivního dodavatele - např. Linde, Messergas, Airproduct atd. Po konzultaci s někým z oboru (po prohlídce lahve) uzavřít smlouvu o dodávce kyslíku s příslušným dodavatelem (dle lahve - každý ji má dnes značenou, nelze měnit u jiné firmy). Poté odebrat zcela oficiálně jednu lahev. Tu si nechat doma a druhý den vrátit tu první, na inzerát sehnanou. Máte doma lahev a nájemné vám neběží, až ji za půl roku spotřebujete, koupíte ve skladu (jakémkoliv v rámci ČR) lahev jinou (jste registrovaný zákazník) a druhý den tu předešlou vrátíte, opět nájemné pouze za jediný den. Varuji před vrácením prázdné lahve dříve tak, že se dostanete tzv do + v počtu lahví, účetní systémy dodavatelů to umožňují ale blbě se vysvětluje kde jste k lahvi přišli.
U mojí hlavní dodavatelské firmy (jsem zákazník u více) je to tak, že nezáleží na druhu jejich vrácené lahve, hlavně musí být jejich a je jedno zda jde o láhev malou např. od potravinového CO2 na pivní sudy nebo argon, nebo o2.
Princip je ten - vrátit brzy obal ať nemusím platit nájem.
Myslím že v případě láhve na acetylen z kohoutu vede (vedou) jakési kapiláry rovnou do "hmoty" ?
Tudíž tam žádný volný prostor není.
duchodce napsal(a):
Již před časem jsem tu vznesl dotaz: Jak to že v plynové lahvi při tlaku 1Mpa v prostoru mezi pórovitou hmotou a uzavíracím ventilem nedojde k rozkladu plynu, když se všude píše že k tomu dochází již při tlaku 200 kpa. Hmota nedosahuje až k ventilu je tam volný prostor. Zatím při všech školeních mě bylo buď přímo řečeno že to neví anebo že jde o specfickou technologii kterou je těžko jednoduše vysvětlit.
Jak tedy postupují v plnírně?
Ahoj bourač myslím si že zajímavý nápad bohužel v dnešní době už neproveditelný páč na láhve se lepí čárkový kód a dodavatel je kontroluje je sice možné že přelepíš čárkový kód jenže plnírna kontroluje zda čárkový kód souhlasí s číslem lahve. a pak velice rychle je zpětně dohledatelné kdo jakou lahev kde si bral... je to jen otazka času na pěknej ...
jj ale z velkých dodavatelů používá čárový kód pouze Linde? Airproduct a Messer čárový kód nepoužívají, odebírám od nich.
Mal by som jednu otázku:
Videl som veľa fliaš na predaj cez inzerát.
Problém je v tom , že maju nálepku buď linde,alebo messer.
Je to vôbec legálne?
Lebo mi to pripadá ako nezmysel predavať požičianu fľašu...
Pre m.evila :
Ti,co tu flasu predavaju,si ju urcite nepozicali
Potom byva problem s naplnenim - preto sa plyn do nich od niekoho prepusta.
Před koupí "vypůjčených" lahví musím důrazně varovat. Než něco bezhlavě koupíte, ověřte si, jestli vám to někde naplní, nebo vymění. Ať nevyhodíte peníze zbytečně. Ale totéž platí při nákupu novývch lahví, třeba přímo z Vítkovic. Většinou nebývá problém s CO2, ale třeba u Acetylenu je zaděláno na problém vždy.
šak sa pozrite na tento inzerát : http://stroje.bazos.sk/inzerat/2272397/Flase.php
m.evil napsal(a):
šak sa pozrite na tento inzerát : http://stroje.bazos.sk/inzerat/2272397/Flase.php
Komupak así chybí
Už delší dobu jsem se snažil sehnat malý autogen. A tady vidím, že nic co by opravdu fungovalo v ČR neexistuje.
Kdysi jsem měl soupravu propanbutan-kyslík (a to tenkrát prodali jen na Svařečský průkaz). Řezat se dalo solidně - s delší nahřívací dobou, ale svár plechu 1,5 mm byl nic moc. Minulý týden jsem s velkým nadšením koupil v Hornbachu " svařovací ustalovač" (překlad Schweisgerat-fix !),vyzkoušel ho a druhý den šel vrátit. Nehledě k vysoké ceně kyslíkové lahvičky (obsah asi 140 l kyslíku) je výkon tak malý, že o svařování nemůže být ani řeči. A tvrdé letování jen na drobnosti (asi jak tady výše napsal admin "pro šperkaře). A to v návodu je uvedeno, že lze svařovat plechy do 2,5 mm !! Jo v USA tam se mají.
Neviete,či je potrebne pri kupe tech. plynu ukazať zvar. preukaz?
Kyslík,vodík,argón ...
prima kousek ,jenom prosím o info kde to hasiči plní já nikoho nesehnal jen na CO díky
Konečně nějaká služba ,tím míněno provedení tlakové zkoušky a naplnění O2 a není to nutné dělat"načerno",ještě nám zde chybí plnění argonem...bez drahého pronájmu lahve.
Našel jsem toto: miniautogen http://www.svarecky-kompresory.cz/store … mentID=588
Je to firma v Náchodu. Jestli to někdo zkoušel, napište zprávu. Dík
Je to totalne neekonomicke.
Tie male fľaštičky nevydržia dlho a za tu cenu,čo daš za malu naplň kyslíku ,kupiš normalnu veľku fľašu k normalnemu autogenu.
Samozrejme sa bavime čiste iba o naplni a nie o poplatkoch za prenajom a pod..
K dotazu z 27.12: Nejde mě o ekonomii provozu. Pro použití jen výjimečně to neberu do úvahy. Jde jen o to, zda
jde vúbec svařit např. železný plech 1 mm. S tím mini přístrojem, který prodávají v Hornbachu to nejde, i když v návodu je údaj, že lze svařit plechy do 2,2 mm !!
Nevím, jestli to ještě dělají, ale zkuste se zeptat na trochu něco jiného, než bomby s plynem na autogen. Firma Imatrade dodávala mašiny různých velikostí a výkonů, které na principu elektrolýzy vytvářely kyslík a hořlavý plyn. Těmi menšími, velikosti asi tak 200 A invertoru, se dalo svařovat tenké plechy jako autogenem a nebo pájet, těmi většími dokonce i řezat plamenem. Kromě elektrické energie bylo třeba jen běžně dostupných kapalin, jako voda a např. benzín, aceton atd.
Imatrade, s.r.o. Obvodová 866/35, 190 00 Praha-Vysočany
Telefon +420 286 587 970
Fax +420 286 587 969
E-mail: imatrade@centrum.cz
Ing. Vaňo, p. Hrabánek
svařovat stím moc nejde ale letovat a řezat jde parádně akorát kyslíku na řezání je málo
I svařovat s tím šlo, jen plamen má jinou charakteristiku a proto se použil drát jako na WIG, konkrétně Union I52 (ten naopak kvůli vyššímu křemíku nejde na autogen).
vašek s napsal(a):
svařovat stím moc nejde ale letovat a řezat jde parádně akorát kyslíku na řezání je málo
zdravym vsetkych. v prvom rade som uplne nadseny, ze som nasiel toto forum som zvarac amater - ale uplny. zvarat sa ucim na elektrodovej einhell zvaracke s ER elektrodami, takze ma hned neodbite ked sa budem pytat blbost :-)
Ide mi o tu sadu z Hornbachu - FIX 3100. cena by sa mozno dala prehltnut (aj ked po dlhom vahani), ak by to bolo univerzalne pouzitelne, ale ako tu citam, je to viacmenej plne slubov na krabici a realne nic moc. Co ma natom zaujima je nahrievanie. Kedze sa rypem v autach, castokrat su niektore skrutky na fest a castokrat je ich povolenie neuspesne. Chcem sa opytat, ci si niekto trufne odhadnut, na aky dlhy cas nahrievania by vydrzali tie flasky alebo ci existuje nieco podobne cim mozno podobne zahriat skrutky ??
Dala by se pro malý PB O2 autogen použít tato tlaková láhev původně určená pro mediciální kyslík, samozřejmě s normálním redukčním ventilem ?
Ano dá sa to .