SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nesvařoval jste někdo na klikové skříni motoru B&S? Zajímalo by mě, jaký jste použili přídavný materiál a s jakým výsledkem. Mě to čeká o víkendu. Je to dost rozchroustané.
Famater napsal(a):
Nesvařoval jste někdo na klikové skříni motoru B&S? Zajímalo by mě, jaký jste použili přídavný materiál a s jakým výsledkem. Mě to čeká o víkendu. Je to dost rozchroustané.
Chtělo by to znát podle chem. složení odlitku, zda je to svařitelné. Většina hliníkových odlitků je snadno svařitelná. Nejběžnější slitiny na odlévání hliníku jsou AlSi s obsahem až 20% Si. Většinou je zde OK použít ER 4043. Některé odlitky jsou tepelně zpracovatelná řada 3XX.0, například 356,0, 357,0 a 319,0. Jedná se o slitiny hliník-křemík-hořčík (AlSiMg), ale některé, například 319.0, také obsahují měď (Cu). Dobrou zprávou je, že i tyto slitiny jsou snadno svařitelné s tím 4043...
Děkuji. Ten odlitek je hodně tenký a velmi jemný lom. Mám všechny dráty. Zítra to zkusím.
Ojnice vyběhla skříní ?xD
Ne, ale se na " karoserii" sekačky vylámal z plechu jeden šroub, takže motor byl už jen na dvou, tak se ulomila část příruby. Karter zůstal neporušený. Já jsem tu sekačku dostal , že když ji spravím bude moje, když ne, tak ji vyhodím. Bylo ale vidět, že u původního majitele neměla nijak lehký život. O víkendu jsem to zavařil, ale byl to boj. Odstrojil jsem z motoru co se dalo, ale víko karteru jsem nesundával, Příruba je žebrovaná, tl. materálu 1-3mm, dost zkorodované. Já ji mám na chalupu na SK, kde nejdříve musím posekat bubnovkou, pak až tráva povyroste musím sekat s košem, jinak se tráva tahá do baráku. Je to v kopci a tahle sekačka má pojezd, tak že by to mohla být pro starce pomoc.
Takhle jsem to nablil:
Bylo to drátem 4043. nebylo místo, na sklon hořáku, někde se nevešly ruce, hořák a drát, nebo nebylo vidět. Tak jsem zesílil konce na hranách a uvidím. Sběrný dvůr nemám daleko. V místě, kde lom končil pod válcem, byl zespodu kout, tak jsem tam přidal. Jinak ten materiál byl hodně citlivý na teplotu sv. lázně. Muselo se velmi opatrně. Při vyšší teplotě, se objevovala taková růžovofialová barva, jako kdyby tam byl zinek. Ale smáčelo se to při vhodné teplotě dobře a na základním materiálu to, zdá se drží dobře.