SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
tak docital som sa ze na TIG je najlepsi Argon. Avsak jeden znamy mi povedal ze arkon unika aj zo zatvorenej flase a teda nie je vhodny na obcasne hobby zvaranie 1x za 3 roky ...
... ma niekto s tym skusenosti???
Planujem kupit 8l flasu. Ak teda prcha aj cez obal na kolko mi vydrzi bez zvarania?
Dakujem
No, umíte číst správně, na Tig se převážně používá čistý Argon, a i známý má pravdu, když je netěsný ventil tak to utíká i s tlakové lahve, takže tohle bych neřešila........
argon opravdu není vhodný na svařování jednou za tři roky, ne že by utíkal zkrz obal, to je hloupost, ale jde o to že vařit TIGem s tak dlouhými přestávkami nemůže přinášet dobrý výsledky
musíš prostě vařit aspoň obden - jinak to nemáš v ruce...
Někdy se používá směs argon a vodík, ale určitě ne kvůli omezení samovolného unikání. Neexistuje 100% těsná tlaková láhev (to je poučka z fyziky), nicméně samovolného poklesu tlaku bych v případě že nehodláte plyn skladovat padesát let se nebál.
Dostal som v roku 2011 do ruk 20l flasu argonu naplnenu v roku 1990. Povodne bola tlakovana na 150bar, po namontovani redukcneho ventilu sa ukazal tlak cca 135bar. takato strata za 21rokov skladovania je nepodstatna.
Dakujem vsetkym za odpovede... pomohli ste mi.
Chcel by som sa spytat asi najskor ludi v okoli BA odkial nakupuju argon. Ja som bral z hastexu, neskor koli cene od livonca. S poslednou flasou (20l) od livonca neviem spravit nespaleny zvar na nerezovke. Skor ako by som to siel reklamovat by som chcel vylucit moju chybu. Horak pekne tesni, je v nom nove sitko, elektroda 1,6 zlata/fialova/cervena, keramika od 8-12, prietok (podla budika) 5-12l. Zvarane nerez hrubky 1.2mm na cca 45A , material odmastneny. Najlepsi vysledok som mal s keramikou 8 a prietokom 6l/min.(ale stale to bolo spalene a obcas to zaprskalo) Ked som skusal 12tku keramiku, zvar bol ako prskavka.
Napada ma este jedna vec. Pouzil som budiky z inej CO2 flase a novu hadicku. Bajonet na budikoch som chytil mastnymi rukami a nasadil hadicu. Moze takato mastnota sposobit nepouzitelnost argonu? Na flasi je sice napisane zvaraci argon 4.6 ale bohvie odkedy je tam ta nalepka.
Pozri sem a potom bazos taky typek co dovezie flasku este mozes skusit chobolu ale tam je to len forma vymeny flasky.
inak Linde a prenajat si flasku. napr zobrat na tyzden a prepustit si ale to chce mat este dalsie flase hlavne velke
potom sa to oplati a obcas si nechat aj flasku odvakuovat. Cenovo bolo Linde najlepsie pripadne airliquide Bojnicka
Vsetko je to na jednej ulici Hastex potom asi 600m Airliquide a potom vedla este Linde
Uz tam niesu ako prizobany ako volakedy ze chceli kopu papierov uz sa dalo dohodnut aj ako fyz osoba.
Editoval ihlan (08-10-2018 00:04:54)
michal84 - evidentne u livonca naplnili flasu ktoru niekto kontaminoval atmosferickym vzduchom.. teda niekto ju nevratil s malym pretlakom, ale vyprazdnil ju do nuly, a este otvoril po odpojeni budika...
ja osobne beriem argon od Linde pri zlatych pieskoch v Ba. Cena za 4,3m3 to jest 20 litrova flasa je 38.03,- € s tym, ze si na rok u Linde zaplatim 50€ poplatok a netrapim sa s najmom flase. Ale podmienka je ze ich musim za rok vymenit aspon 4 kusy.
Editoval vyrobca (08-10-2018 11:56:49)
Tak naozaj to bolo plynom. Skusil som druhu flasu co bola z hastexu a konecne to normalne zvaralo. Dnes som to bezproblemov vymenil u livonca. Uvidime ako na tom bude tato flasa.
Ta cenovka u linde je dost dobra, vsak je este lepsia ako v hastexe. A hlavne kvalita bude niekde inde. Tie styri flasky to je take rocne maximum u mna tak to este zvazim.
Má niekto skúsenosť s predajcom - technicke plyny Peter Môcik ?
Tu je web stranka toho Môcika https://plyny.webnode.sk/produkty-1/
No inak od noveho roka nam Linde podrazilo, a cena za 20 litrovu flasu dorovnali na cenu Môcika.. takze flasa uz nestoji 38 € ale 47,11 €
u Linde platim kazdy rok poplatok 50 € za to ze mi potom neuctuju najom flase, ale pri dlhodobom odbere nad dva roky sa potom oplati ten Môcik. Predpokladam ze u Môcika mi flasu dovezu ked nahlasim prazdnu flasu, takze clovek musi mat este jednu flasu do ktorej sa bude prepustat pre pripad ze mi skonci flasa a dovoz bude za 2 dni.. Aby som mal s cim zvarat..
Editoval vyrobca (08-03-2019 08:39:13)
Len ako to je s kvalitou toho argonu? Teraz zvaram s argonom 4.8 od meseru a teda ta kvalita oproti livoncovy/hastexu je uplne niekde inde... linde na tom bude rovnako ako messer predpokladam. Ale tito obchodnici co len prepustaju, nejak nemam moc chut sa k nim vraciat...
Výrobca, ďakujem za info. Ak zoberiem fľašu argonu od Môcika a následne už nebude meniť (plniť), naplní ju niekto iný, alebo to bude problém ?
Ponúka 4.8 a 5, čo je asi drahší ako tie menej čisté.
Tak zvarat sa da aj s 4.6 (hastex,livonec) len problem je so strasne zlou/ziadnou kontrolou flasiek u spominanych prepustacov. Ak mocik nebude mat problem prave s tymto tak to bude dobra volba. Skusal som aj argon 5.0 ale tam som rozdiel moc nepostrehol oproti 4.8 (al/nerez).
Editoval michal84 (08-03-2019 10:11:36)
Já normálně svářím ocel, nerez i hliník Argonem 4.6... 4.8 budu mít možná příští týden, tak uvidím, jestli je tam vůbec nějaký rozdíl...
Mám pocit ,že je to o nějaké náhodě znečištění láhve. Škoda že nikdo neví jaký plyn tam má doopravdy. Jen se ví jaký plyn tam plní. Tedy já osobně to neřeším a beru 4.6 .
Pokud je plyn znečištěný, což se může stát pokud někdo flašku vybere do nuly a pak to cucne vzduch, tak se na konci jehly udělá takový jakoby disk. Stejně to udělá i při použití špatného plynu. Například směsi 98/2 nebo hůř 92/8, což se u nás v práci stalo. Svařovat to svařovalo, ale na špičce elektrody se vytvořil takový plochý disk. Pak svářeč chodil a řešil proč to dělá... A tohle se děje i u MAG svařování... Jednou jsem nahodil novou flašku, se kterou nešlo normálně svařovat... Sváry byly horší než z čistého Co2 a občas "bublaly" a to byly směs 92/8... Po její výměně vše ok.. Flaška šla na reklamaci.
Kroužek či disk s takových opálenin ,jako květáku. Znám to moc dobře.
Já platím za 20l 200bar 850Kč a mám to s odvozem i dovozem. Jinak když jsem měl kontaminovaný Argon nešlo svařovat hlínu vůbec. Můžu hodit foto, ale jen natavením třebas pásoviny hned tvoří černé divné skvrny a nechce se vytvořit lázeň a špatně se slévá a o přidávání drátu do lázně ani nemluvím. Jinak deštník na elektrodě jako u muchomůrky klasika
Discovera napsal(a):
Já platím za 20l 200bar 850Kč a mám to s odvozem i dovozem.
Co to je za firmu a kde sídlí? Platíš i nájem?