SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Editoval jao (12-11-2021 20:30:07)
Jao: mě u oceli vyhovuje syrnergie. Nicméně svářečka je nastavená na směs 82/18, tak ji při mém plynu 92/8 musím nepatrně doladit nebo dát drát místo průměru 0.8 na 0.9 a jede naprosto parádně...
Jao: ano bez rukavic stačí 2-3 sváry a ruka vypadá jako humr... Já tek jednou v létě dělal cca 5cm dlouhý svár i bez trička a byl jsem opálený víc než v tom Egyptě... Nebylo to moc fajn i když jsem to pak ošetřil krémem po opalování... A ano u mig/mag stačí malý větřík (stačí i vánek - dle průtoku) a plyn je pryč...
Proto venku raději elektrodu pokud to jde.
Rellik napsal(a):
... Já tek jednou v létě dělal cca 5cm dlouhý svár i bez trička a byl jsem opálený víc než v tom Egyptě...
aj tricko do "v"-cka je dobre
Rellik napsal(a):
Jao: mě u oceli vyhovuje syrnergie. Nicméně svářečka je nastavená na směs 82/18, tak ji při mém plynu 92/8 musím nepatrně doladit nebo dát drát místo průměru 0.8 na 0.9 a jede naprosto parádně...
taky používáš C2-ku?
92/8 není C2 ale C8...
Chlapi nevíte, kde koupit ty propojovací konektory změny polarity drátu co jsou v Pegasu nebo ve Spartusu jak zmiňoval Rellik, že ho ten vyvedený kabel irituje? (a né jen ho). Nevím jak se jim nadává abych je našel na nějakém eshopu. Díky
Myslíš ten vnitřní panel, nebo ten káblík s bajonetem co je vyveden ven?
Aha. No a třeba v AlfaIn ses nezkoušel zeptat jako ND?
jao napsal(a):
Poprípade dajú sa dať do Spartusu aj menšie cievky ? Možno pri tej malej spotrebe v začiatku by stačila trubička ?
Dajů. Jsou to kilovky, ale tam bych to díky deformaci drátu (malý průměr) viděl tak na použití 0.6mm drátu a to hlavně teda u nerezu, který je tvrdší. Hliník se myslím na malé cívce neprodává protože i na 200 má "jen" dvě kila... (stojí cca 500,- 19€ ). Ale pozor na to, že hliník potřebuje "čistý" argon jako o tigu...
Pak nevím kam chceš napasovat ten vypínač na přední stranu. Místo by tam bylo, ale je jen v místě větrací mřížky...
No nevím, na 200A? Jen aby se´s nestal obětí svých vynálezů. Protože potřeba přepólovat bude vždy spojená s výměnou cívky, tak bych pokud je místo v té krabici udělal přepínací klemu podobně jako u svorkovnic elektromotorů a třeba na křídlové matky všechno je k dostání i v mosazi.
Famater: Ne, jao chtěl přehodit vypínač pro zapínání svářečky, ne pro přepolování. Tak mu bude stačit i ten kolébkový co dal obrázek.
Tak to se omlouvám, špatně jsem to pochopil považoval jsem to za pokračování předchozího, protože se dělají v takovém provedení i přepínače. Ale ani tak nevidím důvod, proč. Na všech svářečkách co mám je zapínání vzadu a nepociťuji, ža by to byla komplikace. Střeva svářečky jsou uspořádána tak, že navazují na přívod zezadu.
Přehození vypínače nemusí být tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Tažením napájecích vodičů přes celou skříň od vypínače k filtru se v podstatě vyřadí filtr. Zařazením vypínače až za filtry, budou trvale pod napětím filtrační kondenzátory a třeba i varistor (bude rychleji stárnout).
V dnešní době se už i Číňan snaží o co nejmenší rušení. Je to vidět - dává i zemní tlumivku.
Např dříve byl v PC zdroji filtr až na desce, od něj tak 6cm vodiče k přístrojové vidlici, dnes je přídavný filtr už přímo na přístrojové vidlici.
Nejde jen o pracovní kmitočet svářečky 50kHz - 100kHz, s čím vyššími výkony a frekvencemi se pracuje, tím musejí být rychlejší tranzistory. Ty hrany jsou tak strmé, že obsahují harmonické s dost vysokými kmitočty (do vyšších jednotek MHz). Spoustu frekvencí vytváří regulace - prodlužuje se a zkracuje doba trvání pulzu. Vznikají subharmoniky (rozdílové kmitočty F3=F1-F2) a vedené rušení se cpe do sítě od řádově kHz do MHz.
Mě vypínač vzadu taky dělá problém, tak je trvale zapnutý a stroj zapínám zasunutím přívodní šňůry do zásuvky, obráceně vypínám. Taky by se mi hodilo zapínání vpředu
Nevím jestli tím děláte dobře. To už bych si raději dal zásuvku přes vypínač.
To nevím, ale říkám si, že už asi vyjde nastejno, jestli vytáhnu šňůru ze zásuvky, nebo vypnu zásuvku vypínačem
Ano, myslel jsem to tak. Při zapnuté svářečce na principu invertoru asi nepoteče proud pár mA. Mě stačí jak mi jiskří nabíječka na tablet, když ji připojuji do zásuvky a to má jen 2A.
Já mám v dílně podružnou elektrorozvodnu s jističi a tak si svářečku zapínám a vypínám jističem v té skříni... https://rellik.rajce.idnes.cz/Moje_diln … 201137.jpg Navíc mám pro svářečky vyvedený okruh z 400V a jištěný 20A jističem, takže pohodička....
Editoval Rellik (10-03-2019 15:46:01)
jao napsal(a):
Rellik- nie je to úplne podľa normy :-)
Řekni to výrobcům svářeček... Ti u těch "výkonnějších" dávají místo vypínače jistič... Třeba JET II co mám doma https://rellik.rajce.idnes.cz/JET_TIG_MINI#DSCN6219.jpg nebo plasma CUTTER 130 SHERMAN co máme v práci. Ta plasma má dokonce vypínání 60A jističem
Divný že značkový co hrnou 400A 500A mají vypínače normální a drží