SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
No je trubičkový drát a trubičkový drát. Ty levné co nepotřebují plyn nic moc. Pár svárů jsem viděl a na výstavu to není. Co jsem ale svařoval s trubičkou co potřebuje i plyn, to byla paráda. To ale asi nikdo doma v garáži nebo dílničce používat nebude, že?
Pokud už to potřebuje plyn, tak je myslím nesmysl používat trubičku...
Rellik napsal(a):
tmz: Pokud přemýšlíš o trubičce, tak si raděj kup něco na elektrody... Mám doma trubičkový drát, můžu ti svařit ukázku jak to pak vypadá. Ale nadšený z toho nebudeš...
Na elektrody mam LA150 z Třebíče a chtěl bych něco na tenší materiály
Trubičku bych vzal asi od Esabu..
Koukal jsem, že ten Powermat už jsou s tím pěkným vzhledem i malé invertorky MMA.
#77 vyplatí se jen u speciálních návarů.
Já třeba používam Cromacore DW309L ... trubička nerez +CO2 ...svár nádhera .
Sice dražší ale zase stačí CO2
Uvažuji taky o tom Powermatu 220. Nevypadá špatně. Nejdříve jsem chtěl Gamastar 176 nebo 196, ale zase mi stačí jen COčko a tohle je za pěknou cenu. Tak nevím.
Rellik: Svařuje prosím vás ten Powermat PM 220 dobře i na nízké proudy? MMA a TIG nepotřebuji, na to mám Gamu. Ale dělám hodně karosařinu, drát většinou 0,6mm, ale to už se na invertorové mašiny nedává. Sem tam svařuju něco většího. I když mám u toho Powermat trošku obavy ze životnosti.
Varok: 0,6 drát jsem také zkoušel. A záleží co je míněno malými proudy. Pokud kolem 70-80A tak ano. svařuje slušně. U té 220 bych se životnosti moc nebál, není to nijak extra špatně poskládané. Max kondenzárory na hlavní výkonné desce mohly být trochu líp umístěné a ne uzavřené mezi chladiči... Nicméně pokud se bude svářečka používat občas, tak vydrží hodně dlouho...
Aha, já myslel že už dnes nedávají do takových mašinek kladky pro 0,6mm drát. Všude uvádí jen 0,8 a 1mm drát. Proud nevím přesně, na Bimaxu není displej, ale to co píšete to by mohlo být. Možná půjde i s tou 0,8kou. Občasné používání, no jak kdy. Když je sezona, tak docela jedu, ale samozřejmě to nejsou celé dny. Většinou víkendy a někdy chvíli po práci.
Varoku 0.8 plech som bodoval res zvaral celkom dobre 0.8 na masinke magnume 208 synergia, synergia umoznuje aj 0.6 drat tak ze nieej problem.
Hlavne pozeraj ci mas masina tlmivku v nutri invertora, ma to dost vplyv na zvaranie mig mag rezime.
Hlavne u tych lacnejsich masin pod 700E
Editoval Atlan (22-02-2019 20:38:13)
Co jsem koukal na obrázky, tak tam jsou 3 potenciometry. Buď je jeden posuv drátu, druhý napětí a třetí ta tlumivka, nebo je to bez ladění tlumivky a třetí potenciometr je pro MMA. To by musel napsat Rellik.
Tak alespoň nějaké video než dodělám i PDFko... https://youtu.be/NUu9BWA3Sxw
Varok: ty tři potenciometry jsou: posuv, napětí a tlumivka...
Aha, tak to má i tlumivku? Super. Děkuji
Varok: Výstupní tlumivku má každý invertor (a ne jen invertor). Ne každý má ale ještě elektronickou tlumivku jako je to v tom 3 čudlíkovém provedení powermatu... Takže nepléct software s hardwarem...
Aha, takže ty staré mašiny mívaly jen tlumivky na pevno, popř. se daly přehazovat odbočky. Ty nové invertorové mašinky mají jednu velkou tlumivku na pevno všechny, ale některé mají navíc ještě regulaci tlumivky elektronickou? Dobré vědět. Přece je jenom ale lepší mít tu elektronickou regulaci tlumivky ne?
Stejně mi připadá, že ta elektronická tlumivka jen hodně přidává napětí. Alespoň co jsem vypozoroval v práci.
Dobrý večer,no,vaří krásně ,samozřejmě o svařeči nemluvě .Vlastnim jednofázový mig invertor Jasic Mig 200 (N 220),také svařuje nádherně,líp,než moje odbočka v práci Esab Origo Mig C340 PRO.Jen nevím,jak je na tom s hliníkem,kvůli zkoušce,se mi drát kupovat nechce.Pokud by měl někdo zkušenosti,tak rád uvítám,jekékoliv připomínky.Např,pan Zdenál ??? :)Ale jinak,za mě Relliku,PALEC NAHORU!!!Je to asi nejobjektivnější posouzení,co se týče vlastností,různých strojů.Váhavci,by měli mít jasněji
Jasic vaří hliník velice dobře,minimálně stejně, jako Fronius. Dokonce si troufnu tvrdít, že podobně budou hliník svařovat i ostatní levné multfunkce z Číny. Pokud testuji mašinky, na obyčejné oceli, tak vždy v co2. Směsný plyn svařuje pěkně, ale devadesátdevět procent kutilů a drobných živnostníků používá pouze a výhradně cočko. Tento plyn také lépe ukáže rozdíly mezi jednotlivými svářečkami.
Pane Zdenále ,velice Vám děkuji,za pozitivní informaci.Mějte hezký zbytek večera.
Zdenal no konečně jsem se dozvěděl, že jsou všechny svářečky stejné. Teď mě trochu mrzí že jsem vyhodil prachy do Froniusu a nekoupil nějakou Čiňanku. No možná ,že jsi zrovna teď někomu hodně pomohl.
Pat, máte skoro pravdu. Svařovací vlastnosti invertorových multifunkcí jsou velmi podobné. Mám na mysli jednofázové stroje zaměřené zejména na metodu Mig, Mag. Existují ale vyjímky, na obě dvě strany, tedy ty co svařují hůř než průměr, i ty co jsou lepší. Ty horší jsou ve výrazné menšině, selektuje je sám trh. Mezi ty lepší patří například f. Jasic, která snese srovnání třeba i s vašim Froniusem. Přesto nemusíte být smutný, jde nejen o svařovací vlastnosti, ale taky o spolehlivost a životnost, což je u značkových strojů výrazně lepší. Vy jste profesionál a ten by měl mít profesionální nářadí a to váš Fronjus je. Pokud se o něj budete starat bude i za deset let svařovat jako nový. Myslím, že je jen otázka času, kdy Relík dojde k závěru, že svařovací vlastnosti čínských strojů jsou víceméně shodné.
Rellik veľmi fandím tvojim testom. Majú maximálnu výpovednú hodnotu.
Chlapy kdo pořídil ten POWERMAT 220T ? Dá někdo info?