SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Tak jsem po nějaké době studování zde na fóru a shánění potřebných součástek konečně zprovoznil svoje první cočko. Zatím to ještě není definitivně dodělaný,ale svařuje jak víno.
Jako základ posloužil starý stroj z produkce CEMACS Welding division Italy MAXIMA MIG 190 T , který jsem dostal zadarmo jako nefunkční s odpálenou regulací posuvu a bez usměrňovače. Z původních věcí zůstala skříň, trafo + tlumivka (Al), přepínač pozic, stykač, plyn. ventilek a posuv s hořákem (ten jsem zrepasoval).
Dodal jsem usměrňovač (Hermann 450 A) - vím že je značně předimenzovaný,ale nekupte ho za 700,- i s poštovným , síťový spínač 3f, nový ventilátor chlazení, pomocné trafo 125 VA 5,2A , vyhlazovací kondenzátor 33000 uF 85VDC z produkce Philips (vybíjecí odpor 600 Ohm 12W, jiný jsem nenašel), řízení posuvu KTC 112 Omicron + přední panel a knoflíky a jako poslední panelový konektor na kostřící kabel.
Takto svářečka vypadala původně:
Vnitřek skříně - nic pěkného to nebylo:
Nyní to vypadá následovně:
A hned po prvních zkušenostech bych se rád obrátil na ty, kteří do svých strojů montovali řízení posuvu z OMI 165 KTC112.
Jde mi o to,že bych potřeboval snížit počáteční (minimální) rychlost posuvu,protože i na nejmenší otáčky to jede docela rychle a mohu vařit až od pozice 3 na trafu. V nějaké diskusi zde jsem četl,že to jde doladit trimrem na desce, jsou tam dva (modrý a černý).
Předpokládám, že by to měl být ten modrý, jen chci od někoho ujistit,že se nepletu, abych nesáhl jinam. Nejsem elektrikář, ale vím, jaká umí být elektřina svině.
najdete diskusi diskovery stavba omi 165 tam je napasano ktery z tech dvou trimru se ma poladit mam taky tu jednotku ktc 112, ale už je to skoro 2 roky co jsem ji d osvařečky namontoval a posuv trimrem doladil pak jsem dale svařečku přestavoval do dnešní podoby a vice již nepotřebuji ted jen menim špičky v hořaku a svařecí drat podle potreby jestli na plech nebo na neco silnejšího....
Editoval alll (25-04-2011 17:21:13)
Hello i have a 190T myself anf was looking a wiring diagram for it . its an old machine i picked with a few others.Wanted to convert it to 240 volt looking panel this is possible and need to confirm transformer 24DC output is working any help owuld be great.
I also have an old unimig 200 it has 6 coil windings from the power selector switch all linked in series and wanted to know if the switch just applies a 240 volt supply at various points to increase power,
Thanks Dean