SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Pajeni medenych trubek: privod od kotle do rozdelovace podlahoveho topeni. Kterou pajku pouzit? Sn97CU3 nebo s obsahem stribra? Jaky je mezi tim rozdil? Diky moc
Sn97Ag3 je určena přímo na pájení Cu teplovodních rozvodů.
ono aj ta Sn97Cu3 je na medene rozvody ....
http://www.pemtrade.cz/import-test3/pem … tvarovek/?
pred par rokmi, ked sme robili nejake rozvody v medi sme pouzivali prave Sn97Cu3 (sanha, degussa, brazetec) a k nej pastu
http://www.pemtrade.cz/sanha-4943-pasta … -pajku-c-/ (degussa degufit 3000, brazetec soldaflux 7000)
ak si dobre pamatam, do priemeru 28 alebo 35 - nie som si isty
vacsie priemery sa uz robili "tvrdou" pajkou
Editoval rcp (01-03-2019 23:58:19)
Tak ako rcp píše používajú sa na mäkké spájkovanie medených rozvodov Sn97Ag3 aj Sn97Cu3 s príslušnou pastou/tavidlom. Hlavný rozdiel je v teplote tavenia (Sn97Ag3 - 221°C vs Sn97Cu3 - od 230-250°C) a tiež v zmáčavosti i tekutosti.
My sme vždy používali na bežné "bytové" rozvody malých priemerov Sn97Ag3 pre lepšie kapilárne vlastnosti - lepšie sa s ňou pracuje aj bez cviku. Ak však máte napríklad pokrivené fitinky (tvarovky) s veľkými medzerami tak je zas lepšie použiť Sn97Cu3, nakoľko dokáže vyplniť aj väčšie medzery, je menej tekutá.
Editoval jarinox (02-03-2019 07:17:52)
Dekuju panove. Budu pajet trubky prumer 28mm. Cili mohu pouzit tu Sn97Cu3 uplne v pohode.
No teoretici ti napsali . Hlavně to ohřej dokola . Začni zezadu .....
Co chces na 28-icke trubke nahrievat preboha odzadu? Aku asi ma podla teba tepelnu vodivost med?
Vycistim runom trubku, vycistim kefkou fitinku, natriem pastou obidva povrchy, zasuniem do seba, zacnem nahrievat a az pasta zacne menit farbu, zacnem pridavat pajku dovtedy, pokial si ju "taha" do spoja. Az sa objavi "kvapka", skoncim - uz je tam pajky dost. Vzdy to tak bolo a bude...
Ale mozes nam kludne napisat, ako to robia "profici" ......
Editoval rcp (04-03-2019 00:48:03)
Sn ag 3 je předepsán pro pájení bronzových tvarovek /přechodek/ jinak má lepší smáčivost takže spoj se lépe pájí.
Pokud máš spoj u stěny ... preboha ... už jsem řešil kapající spoje .
Ja teda neviem, ale pri rozvodoch kurenia sme mali 99% spojov pri alebo v stene.....
Ale som ochotny pripustit moznost, ze existuju lokality, kde sa to taha opacne, t.j. vacsinou stredom miestnosti....
Editoval rcp (05-03-2019 21:27:20)