SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj,
chtěl bych se Vás zeptat, čím je nejlepší brousit / čistit sváry po bodové svářečce ( sváry velké cca 4 mm ) na kartáčovaném nerezu?
Děkuji
Lukáš
Z technologického hlediska je viditelná stopa na kartáčovaném plechu neznalost svářeče, nebo technologa svařování. Každý zkušený svařovací technolog a každý kvalifikovaný svářeč odporového svařování ví, jak to provést, aby žádné tavné stopy, kromě malé barevné změny nenastaly.Trocha teorie o odporovém svařování určitě neuškodí. Barevné stopy se pak odstraní překartáčováním nerezovým ručním, či strojním kartáčem.
Tak jsem si říkal, konečně zajímavé téma a zase nevím nic ,asi nejsem tak dobrý svářeč. Také proto tady chodíme si něco přečíst a také kouknout jak se to má dělat. Svařuji nerez každý den, ale jen prumyslově a tam se estetiku nějak nehledí. Vozíky a přípravky pro lakováni. S broušenou nerezi jsem se nesetkal
Pate - dotaz zněl jak brousit body na kartáčovaném nerezovém plechu. Až se někdo zeptá jak to udělat lépe, bude jiná odpověď určitě následovat. Docela mě překvapuješ s tím, že se v průmyslové aplikaci na estetiku nehledí. To bys zíral, jak si švédská firma, zajišťující catering pro letadla, pečlivě přebírá každý kus s důrazem i na estetiku.
pat pise ze zvara asi najskor nejake zavesne zariadenia pre lakovne tam je estetika asi na poslednom mieste /myslim viditelnost bodoveho zvaru/
neviditelnost zariadi lakovna...
cateringove naradie ci uz do lietadla alebo na pozemne pouzitie je tak trochu ina kava urcite aj cenovo.-)
SO 545 ....... Výborně věšejí se na to světla která jdou na pokovení, Jinak doma si tak hraji v garáži a tak mě to zajíma jak brousit leštit a třeba i kotvení a vrtáni sloupku zábradlí pod uhlem. Já to dělám na soustruhu ve vrtacím přípravku.
jirkati napsal(a):
viditelná stopa na kartáčovaném plechu neznalost svářeče, nebo technologa .
jasná věc, bodovačka musí být seřízená tak aby svár držel ale nebyl (jen minimálně) vidět. Zkoušet cokoliv tepelného na viditelném kartáčovaném povrchu znamená následně okartáčovat znovu celou plochu
- jakákoliv místní povrchová úprava bude vždy vypadat hůř než ponechaný viditelný bod.
že odbočuji: To je všechno složité. Koupil jsem nerezové hrnce od Tescomy, sváry viditelné, nezabroušené, dokonce s ostrým hrotem.. řemeslo braň se! a navíc, netuším, z čeho je nádobí udělané, ale na Tescoma pekáči mám najednou vyleptanou skvrnu asi 1x2 cm. A to se mi dosud doma nestalo, aby jídlo naleptalo nerez.. je to čína vyleštěná nočníkstahl..
Tescoma myslím nemá svou výrobní fabriku a tyhle věci nakupuje. Takže občas něco ujede.
bourač napsal(a):
- jakákoliv místní povrchová úprava bude vždy vypadat hůř než ponechaný viditelný bod.
pod toto sa podpisem.
Mal som tu cest zavarat diery v Al plechu ktory bol na podlahu k nejakemu kontajneru.
Akosi sa sekli a vypalili par dier naviac.
Chceli to zavarit a potom vybrusit. Nakoniec to nechali tak. A asi spravili dobre. Rakusak si kontajner prezrel a kupil.
Akokolvek brusene by to bolo ako past na oko.
Ještě je možné udělat si z tenkého plechu, na nerez určitě nerezi, šablonu, otvor přesně na ty stopy po bodování a například hodně viditelné stopy jako okuje přes tu šablonu okartáčovat.
Bod bude přirozeně vidět i nadále, protože kartáčování tam bude jiné, ale už jenom pro toho, kdo se podívá pořádně a zblízka.
Případně s nějakým malým nářadím, jako kartáčkem či lešticím kotoučkem na malé vysokotáčkové brusce se může spekulovat o tom, jak povrch toho bodu na závěr okartáčovat vzhledově co nejblíž ostatnímu povrchu. Když na to bude čas.
Tak co kluci? Je to delší doba ,dělal někdo nerez zábradlíčko.Mi ted jeden volal ,že to chce povařit ale nenašel jsem zatím odvahu. Svařit ještě ale jak leštit brousit a kotvit ?
Já jsem nerez sloupky po výrobě a zabroušení svarů nechal opískovat. Schovalo to i škrábance, které vznikly při manipulaci a nejsou na tom vidět otisky prstů. Jako výplň desítka kulatina, tu jsem nechal lesklou.
Zábradlí mám uvnitř, sloupky uchycené do nášlapnic skrz šroubem, do betonové podlahy patkou a ta je schovaná pod plovoučkou.
No otazkou ja pak korozivzdornost...
zábradlí má uvnitř = určitě vytápěný objekt, vlhkost vzduchu 15 - 20%, koroze se nekoná...
Ikovlabs napsal(a):
No otazkou ja pak korozivzdornost...
zalezi, cim pieskujes
my pouzivame na nerez balotinu (sklenene mikrogulicky)
pripadne sa este vyrobok pasivuje tymto roztokom
https://www.firma-jerousek.cz/protector-pt-700
je to nejaky "olejcek"
uz som tu daval fotky, ako vyzera povrch
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 74#p134874
RCP - krasne
Bourac - no nevim ale v prostoru kde je vlhkost 15-20 procent bude tezky život - ale rozumim - nejde o korozi jako ze vzduchu ale znas to - vymazleny zabradli a lidi na ti na to sahaji zpocenyma rukama :-(
:-)