SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chci se zeptat jak dlouho platí průkaz Z-1,dnešní ZK, než zcela propadne. Vím, že svářet mohu 2 roky, ale mám dojem, že bylo možné jěště další 3 roky pouze přezkoušení. Změnil jsem zaměstnání a svářet nebudu, přesto nechci o průkaz přijít.
Norma ČSN 05 0705 tyto doby zcela přesně definuje. Základní kurz má platnost dva roky. Další dva roky sice svářeč nemůže svařovat, ale po přezkoušení z bezpečnostních předpisů pro příslušnou metodu svařování svářečským technikem nebo ve svářečské škole si platnost základních kurzů okamžitě obnoví zase na další dva roky. Pokud svářeč prošvihne i tu čtyřletou dobu, má ještě další dva roky šanci složit bez absolvování nového kurzu ve svářečské škole jen novou praktickou a teoretickou zkoušku. Po uplynutí šesti let už to není svářeč a musí absolvovat nový základní kurz.
Dobrý den,svářečsky kurz si pravidelne obnovuju musim mit ve sv.prukazu i kontrolu od lékaře a případně jaký je interval kontroly?Svářením se neživím a v nejbližších letech ani nebudu.Tak jestli neni zbytečné mít potvrzen sv.prukaz od lékaře.Nebo bude stačit zapsat lek.prohlídku těsně pred tím nez to budu v zaměstnání potřebovat.Děkuji za odpověd.Zikmund
Treba absolvovať lekársku kontrolu v intervaloch každých 5 rokov. Potvrdenie sa dáva priamo do zváračského preukazu a za kontrolu sa platí.(aspoň na Slovensku)
Podle ČSN 05 0705 je ve Svářečském prukazu vepsaný základní kurz platný při pravidelném přezkušování z bezpečnostních předpisů a při platném potvrzení lékařské prohlídky, které má do 50 let věku platnost 5 let, nad 50 let 3 roky. Svářečská škola obvykle kontroluje platnost lékařské prohlídky a bez ní kartičku "Potvrzení o překoušení" obvykle nevydá. Kartička je pak evidována v centrálním registru svářečů, který funguje pod patronací CWS-ANB, což je nejvyšší svářečský orgán v ČR. Platí to samozřejmě i pro "úředně" zkoušené svářeče podle ČSN EN 287-1.
Editoval jirkati (11-12-2009 22:50:24)
Mám propadlou zkoušku,EN287-1 141 PF/PC rok platnosti 96,včetně svářečského průkazu,pokud si budu chtít udělat nový certifikát,musím dělat nový SP,nebo pouze EN?Dík za odpověd koudy
koudy napsal(a):
Mám propadlou zkoušku,EN287-1 141 PF/PC rok platnosti 96,včetně svářečského průkazu,pokud si budu chtít udělat nový certifikát,musím dělat nový SP,nebo pouze EN?Dík za odpověd koudy
Ahoj, stačí EN, záklandí kurz jde v dnešní době pomalinku do zapomnění....
Editoval robert.zik (13-09-2010 09:41:48)
Každý kurz dle EN či ISO končí po dvou letech. Poté musíte vykonat zkoušku novou, takže je vcelku jedno jestli vám to propadlo v roce 1996 nebo před měsícem. Ke zkoušce budete potřebovat potvrzení od lékaře, pokud ho nemáte platné ve svářečském průkazu. Mimomochodem svářečský průkaz je u EN pouze informativní. Platnost zkoušky se prokazuje " Osvědčením o zkoušce svářeče ", kde je i vaše fotografie.