SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Otec je vašiný modelář a potřebuije svářet malé věci , u kolegy v USA se zamiloval do mikro TIG svářečky, která takové věci umí , bohužel cena v řádu mnoha tisíc $ je pro důchodce trochu mimo realitu.
V práci se věnuji vývoji spínaných zdroju a myslím, že by neměl byt problém některý z našich zdrojů přihnout. Bohužel nejsem svařeč a tak mi chybí základní informce o napětí na elektordach, pči ruznýcxh proudech.
Poradíte nebo lze někde vyčíst jaké je napětí na elektrodch TIGu při zvoleném prpoudu, idelně od malých po velké proudy?
Děkuji za pomoc
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 16&p=1
a
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=10504
Editoval ihlan (09-02-2019 11:26:01)
Děkuji, také jsem mohl použít Search, nenapadlo mě, že někdo řeší podobné věci :-)
V každém případě, s potěšením konstatuji, takové zhruba byly mé odhady, vystačím s tranzistory pro 80V a zdrojem max 50V. Pro samotnou regulaci proudu použiji buck synchronními konvertory v paralelní kombinaci to vyjde male i pro velké proudy odhadem cca 4 cesty po max 25A každá = 100A max.
Nelenil jsem, takhle nějak bude vypadat výstupní H můstek pro AC svářeni a PWM kouzla s výstupním proudem.
I když počítám s max 100A, můstek by měl zvládat i násobně vyšší proud. V každém spínacím prvku je použita dvojce 300A MOSFET s RdsOn 1m Ohm tj 500uOhm/spínač.
Cele to řídi MCU s high precision timeremerem ( krok 217ps) a je navrženo pro provoz v plně statickém režimu, čili libovolné nastavení frekvenci i střídy v rozsahu 0Hz až x Hz, prakticky počítám do 1kHz, frekvence je omezena jen uchlazením spínacích ztrát a odporem výstupní cívky oddělující zdroj od HF zapalování na výstupu.
Mám několik dotazů, k TIG kabelům a elektrodám. Připomínám nejsem svářeč a tak se dopředu omlouvám za možná triviální dotazy.
1. Kabely + hořák. Táta má doma nějakou HF TIG, sice Čína, ale proud až 180A , nemohu si pomoct, když uvážím, že v v černém šlauchu k hořáku vede i hadice s plynem přijde mi, i podle ohebnosti a hmotnosti, že jsou dráty samotné silně optimalizované. Jak je to u drahých TIG jaké průřezy vodičů používají v kabelu s hořákem?
2 Hořák. Díval jsem se na nabídku hořáku pro TIG na ebay a Ali, je nějaký, který byste přímo doporučili na precizní práce s malými proudy a vařením malých věcí?
3. Elektrody. Jako nejuniverzálnější mi přijde modra případně zlata. A jelikož to je pro malé až velmi malé práce, často pod mikroskopem tak průměr 0,5mm, 1mm a 1,6mm , což už vidím spíše na velké věci , táta tento průměr používá se stávajícím velkým TIGem. Nač se ptám , jako laik netuším co se tím pak dá svářet. Pochopím, čím slabší elektroda tím ostřejší hrot a tím ostřejší oblouk., ale nic si pod tím reálně nepředstavím.
Jde se někde dočíst, k čemu je vhodná 0,5mm, k čemu 1mm, 1,6mm? Jaké proudy, na jakou elektrodu a pro jaký materiál s důrazem opět na malé elektrody. Je jasné, že je to hodně o zkušenostech, ale jistě je již někdo někde sepsal
Děkuji za pomoc.
Stuart napsal(a):
Jde se někde dočíst, k čemu je ...
Stránky: 1