SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
vcera jsme privezli konecne novou frezku do garaze a dneska jsem to postrihal, tak se muzete mrknout.
jedna se o Strigon MF250 a ceka me na ni jeste hodne prace. dalsi videa budu davat tady do tohohle vlakna.
https://youtu.be/O81OlttlFVo
od teraz bude tvoj novy domov bazos.cz
No doufam, ze to tak hrozne nebude ) ale nejake frezy s trnem mk4 do zacatku by se hodily, to je fakt. Pry to jde koupit klidne i za 50–100kc
Dělával jsem kdysi na podobné jen české - Fa2v. TOS. Určitě budeš muset doladit X posuv na šroubu, protože bude volný... Na té co jsem dělával to skákalo až 3mm
Pekne. No fa2v jsem moc nechtel, protoze nema strojni posuvy na Y a Z. Jinak osa X je jedine s cim mi zatim nejde vubec hybat. Nemam sice jeste kliku, ale strkal jsem tam nejaky kus zeleza a sikovkama to neslo otocit. Vecer dovezu vysavac a zacnu to snad davat dokupy. Vsechny vycistit a namazat. Atd
klimbik napsal(a):
No doufam, ze to tak hrozne nebude )
Ne, bude to ještě mnohem horší
Koupils šrot v ceně skoro 10,- Kč za kilo. Bude záležet jen na tobě, co z toho dokážeš udělat. Ale jestli nemáš přístup k frézce, velkému soustruhu a k brusce na plocho (třeba přes známé), tak jsi získal horší frézku, než dělaj čínani, s přesností pár desetin. Akorát se ti při frézování nebude vůbec chvět .
Sem asi přestaneš na dva roky chodit, protože nebudeš mít čas na nic jinýho, než renovaci. Jinak ta frézka, kdyby byla v pořádku, by byla príma; vypadá, že má i docela slušnej rozjezd v ose X.
No dobra bestie Na kolik takova freza vyjde? Tak snad to bude k uzitku
paci sa mi tvoje nadsenie pre vec, drzim ti palce.
zaciatocne nadsenie ma kazde leco .... uspesna koncovka je to co treba obdivovat.
Je to kus liatiny... snad to bude chodit ako za mlada...drzim palce.
Potřebnější o dílny je soustruh, teprve potom frézka. Ty jsi začal z opačného konce, což nevadí, ale pokud nemáš soustruh, tak o něm začni rychle uvažovat.
pafik1605 napsal(a):
bude to ještě mnohem horší
tak tak
ty posuvy - že s tím nejde hnout, bude tam nějaká aretace - možnost zajištění aby se stůl nemohl vůbec hýbat v některé ose. Na tech dráhách rybinách jsou takové dlouhé klíny - ovládají se šroubovákem - když je povolíš půjde s tím hýbat mnohem lépe ( + sprej WD). Upřímnou soustrast!
Snad ti ta reklama na čokoládu pomůže při financování nástrojů a nezbytných doplňků (otočný naklápěcí svěrák, upínky, měřidla)
Ste to nepochopili. Klimbik to potrebuje len trocha ocistit. Jemu bude stacit ked sa mu bude tocit vreteno na videu...
A ked mu uz radite co kupit tak idete na to z uplne zleho konca. Ako prve si ma kupit hodiny. Ale rucicka uchylkomeru nikoho na YT nezaujima, tam musia lietat spony!
Jsem se díval na jednu bakalářku na renovaci takového stroje, aby z toho borec udělal nakonec CNC. Bylo to jenom kilo na zprovoznění v původním stavu.
michal84 napsal(a):
Ste to nepochopili. Klimbik to potrebuje len trocha ocistit. Jemu bude stacit ked sa mu bude tocit vreteno na videu...
A ked mu uz radite co kupit tak idete na to z uplne zleho konca. Ako prve si ma kupit hodiny. Ale rucicka uchylkomeru nikoho na YT nezaujima, tam musia lietat spony!
Ale no tak, tak už tu jeho YT propagaci tak nehaňte nebo neberte tak vážně, vždyť je to sranda a jde o prd. Když mu na to kliknu tak se mi žíly nezkrátí, on z toho něco má a konkurence nneí. Já mu na ty videjka kliknu bez záště i několikrát po sobě.
ale to hlavní: Zjišťuji že ten úchylný budík je fakt potřebná věcička. Chci si též jeden koupit. Stačí do domácí dílny 0,01? A značka Somet, Kinex nebo jde i čína? Cenově tak okolo pětikila..
Klimbik na to pojde aj tak od estetiky tj. od kluciek nee 3dprintove diely su nasiakave olejom sprav si poriadne
Uz sa tesim ako si zaserie tu garaz hadam to dali na dobre miesto teraz stym uz tak nepohne
No sustruh ten zamietol tym sa da tiez frezovat ale taky posuv by nemal (navrhoval som mu to tu )
Mna zaujima ako tie stroje pri generalke v Trencine BEZ namahy ocistia od tej hrdze
a cim to natru mozno o tom nieco Klimbo aj natoci (tak 10 dielov pocitam )
Zatial mam v playliste ineho kutila zvara brusi aj co to skusi a celkom mu to ide bez kecov v uvode
Neda mi na co tu frezku bude pouzivat okrem sna mat CNC co budes frezovat ze si si taku kravu kupil.
Editoval ihlan (02-02-2019 19:52:30)
peprnik napsal(a):
Jsem se díval na jednu bakalářku na renovaci takového stroje, aby z toho borec udělal nakonec CNC. Bylo to jenom kilo na zprovoznění v původním stavu.
Repas mojho vretena stal cca 500e
Chvalabohu vsetko ostatne bolo OK alebo lahko poriesitelne...
Na druhu stranu vsetko nieco stoji... ak sa to robi len pre YT tak je to potom jedno.
dufam ze sem hodi nejake foto na YT pozeram ine videa..nic v zlom.
Krupp napsal(a):
....ale to hlavní: Zjišťuji že ten úchylný budík je fakt potřebná věcička. Chci si též jeden koupit. Stačí do domácí dílny 0,01? A značka Somet, Kinex nebo jde i čína? Cenově tak okolo pětikila..
To víš že stovkový stačí. Somet a Kinex nejlépe nějakej novej ze starejch zásob, ale není podmínkou.
Záleží, co s tím chceš dělat. někdo to namontuje jako "doraz" na soustruh a měří s tím absolutní míry. Ale většina to používá ke srovnání něčeho a tam to v podstatě nastavuješ tak, aby se ručička nehejbala, nebo co nejmíň. A je ti fuk, jestli je absolutní hodnota toho údaje 14 setin nebo 15 setin. Prostě se to snažíš srovnat na nulu.
Jinak se dělaj dva typy, vysunovací a páčkový. Časem budeš potřebovat oba, ale začal bych páčkovým.
Na cnc foru klimbika hrozně pochválili, že si koupil kus šrotu a bude z něj dělat produkční stroj. A tady mu tu radost kazíme
Ale možná bude mít kliku (ne tu od frézky) a bude to jen zanesený a minimálně opotřebený. Stát se to může. Nakonec ten stůl zvrchu vypadá velice slušně, jen orezlej. Třeba to tak bude všude. Kamarád takhle koupil nástrojařskou frézku, sice za mnohem víc peněz, ale zase v dobrým stavu. Jen jí převezl, nainstaloval a jede.
Tak já mám stejně pocit ,že to musíš být fanda. Já mám soustruh a asi bych se nedokopal do nějaké větší opravy. Zase je to mašina co byla určená ještě z výroby jít někam na udržbu jen tam nedojela. Také dneska mít takové stroje na nějaké to fušováni ,musíš mít hodně prostoru. Do výroby to není. Také nože stojí balík a pak někdo dojde s kravinou a dá Ti padesát korun. No nevím ,či je to nějaká výhra. Já na tom leštím nerez trubky. Je to TOS SN50 tak roztočím i šesti metrovou tyč. Co ale frézovat mě nenapadá, pokud nemáš výrobu
Fanda. Nebo blázen .
Já jsem jak soustruh, tak frézku koupil čínskou. Protože jsem potřeboval začít něco dělat, a ne to rozhodit po garáži a dva roky kolem toho běhat a shánět a cálovat. Postupně to zdokonaluju, na frézku DRO, strojní posuvy, trocha škrabání, na soustruh odměřování na podélném posuvu, ale vždycky ve "volných" chvílích, nikdy to nestálo dýl jak týden.
Se Zdenálem bych nesouhlasil; já měl jako první frézku a nevadilo to. Dá se na ní i soustružit (na soustruhu se dá i frézovat, pro úplnost) . Je to od každého soudruha, co potřebuje víc dělat; jestli kulatý, nebo hranatý věci.
Myslím si, že pro kutila je mnohem důležitější soustruh. Je to dáno tím, že nepotřebuje tolik speciálního nářadí a příslušenství, nože je velice snadné si nabrousit a těch kulatých dílů je v různých strojích a přístrojích asi víc,než těch hranatých. Já mám taky oboje a také čínské produkce a jsem celkem spokojený. Kdysi jsem se živil jako frézař v nářadovně a moc se mi to líbilo. Frézku jsem si pořídil z nostalgie a když si chci vzpomenout na mládí, jdu do garáže si něco vyfrézovat.
kazdy stroj posuva "kutenie" dalej,ja mu fandim,pokial ma priestor a cas sa s tym hrat tak preco nie
pafik1605 napsal(a):
začal bych páčkovým.
protože změříš díru i povrch? Výsuvným jen povrch?
Protože mám oba a páčkovej používám víc
Tys to zdůvodnil vědecky
me asi radost z frezky nepokazite a soustruh bude, casem. az bude dobra nabidka. pokukuju po SM16, ale uvidime, co bude a tady mate druhy dil renovace frezky! vyroba kliky a pocatek cisteni https://youtu.be/fe5-rpceJNg