SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Ahoj,
na stará kolena jsem si sám něco potřeboval svařit a tak jsem si od otce půjčil starou amatérskou trafo svářečku a kupodivu mne to začalo bavit a chtěl bych si občas něco udělat sám a trochu si tak hrát...
Nevím, jaká je zdravá cena pro někoho, kdo by chtěl takto občas něco si svařit a ani co je výhodné tak aby bylo případně možné se posunout i trochu dál než si svařit pouze 2 jekli z černé oceli...
Byla by rada? nic jsem nějak nenašel a ani nevím, jaká metoda je pro co dobrá... díky
Goro napsal(a):
ani nevím, jaká metoda je pro co dobrá
Tak to jsi v situaci "vybírám auto a nevím jestli osobák, náklaďák nebo formuli". Dokud si tohle neujasníš, nemá cenu hledat nějaké stroje. Koukni sem, tebe (i většiny ostatních hobby uživatelů) se týkají jen metody MMA, MIG/MAG, TIG DC a TIG AC.
Edit: Koukám, že jsem nedal moc dobrý zdroj. V tom článku není vůbec řešeno k čemu je která metoda vhodná, jaké jsou mezi nimi rozdíly. Přitom právě to potřebuješ vědět. Pokusím se najít něco lepšího.
Edit2: Takže tady jsou uvedené výhody a nevýhody, sice jen velmi stručně, ale kdybys měl nějaké otázky, jak klidně napiš. Nebo dneska od 20:00 bude na YouTube tento stream, kde se taky můžeš zeptat.
Editoval Aleš_ (24-01-2019 15:08:25)
Pro hobby bude asi nejlevnější MMA, tedy obalovaná elektroda.
Ja si myslím že nejaká migmag mma multifunkcia by bola určite lepšia volba.Dnes už dostať aj celkom lacné použitelné stroje.
Navařoval jsem před měsícem 6mm plocháče na 10 mm podkladovou ocelovou desku "anorektičkou", invertorkem Dniprem s potenciometrem na maximum, 2,5 mm elektrodou, a bylo to hodně za hranicí možností aparátku, prostě to teplo se tam nevneslo, sváry naprd. Tak jsem pak vzal RTB-3, zapojil svářečku 3f kabelem na 400V (zcela exaktně 2 fáze) na poctivých 125 A, a to bylo hned naprosto jiné kafe, sváry jak z olympiády. Tím nic nenaznačuju, jen konstatuji z vl. zkušenosti.
Editoval tomaslad (24-01-2019 16:49:44)
Keby som žil v česku a mal 3 fázovú sieť zváral by som len doma v dielni tak si z bazoša kúpim UTA 200-1.Cena je okolo 1500-2000 CZK.U nás na slovensku za ňu chcú 200 euro+ inak by som ho už mal doma.
huat napsal(a):
Ja si myslím že nejaká migmag mma multifunkcia by bola určite lepšia volba.Dnes už dostať aj celkom lacné použitelné stroje.
A nemohl byste mi nějaký takový stroj poradit?
Když akhle podle googlu koukám, i u takových je to cenové rozpětí velké a uvažuji stále v tom duchu, že není potřeba utrácet peníze za skutečně profi zařízení, že takové stroje budou pro 8h denodení práci, ale já si budu svařovat jen tak sem tam něco...
Nechtěl bych úplný šunt, ale něco, co je osvědčené. Něco s dobrým poměrem... ;-)
Pokud jsem to pochopil, je toto asi přesně právě to co hledám...
A díky i Alešovi... super popsané ty metody v obou těch odkazech.
Iweld gorily si pochvalujú v madarsku,alebo neaký polský magnum.Každopádne by som ich vyskúšal ako zvárajú. https://www.zvaracka.eu/cs/-4
Editoval huat (24-01-2019 17:47:38)
Tak jsem po pár radách, proletění i několika fór koukal na tuto svářečku Sharks MIG/MAG/MMA 160 IGBT:
https://www.nakupka.cz/vyrobek/svareci- … -160-igbt/
Chtěl bych ještě poprosit o potvrzení, že by to pro mne mohl být ten vhodný stroj. Opakuji, že jsem začínající amatérský zcela jen hobby, ale chtěl bych si časem dělat s tím i víc, než jen svařit černou ocel.
Koukal jsem že některé jsou i TIG, ale to jsem pochopil, že je skoro lepší v takovéhle malé hobby svářečce nemít, že to když bych se chtěl posunout, tak už fakt profi. Že amatérská mi to možná naopak pokazí (myslím dojem z TIG ).
Pochopil jsem též že Shark si tu pochvalovali, sice s vyšším max proudem, ale i to, že já na pojistkách 16A stejně moc neudělám a tak si kdyžtak počkám, kdybych svářel kolejnici.
Já myslím, že prvá část jaksi ve smyslu názvu tématu je tímto splněna. Zbývá ,,ať něco umí,, ten začínající svářeč. A fajront.
Welda napsal(a):
Já myslím, že prvá část jaksi ve smyslu názvu tématu je tímto splněna. Zbývá ,,ať něco umí,, ten začínající svářeč. A fajront.
Je mi jasné, že se musím učit, aby to k něčemu bylo, že svářečka není to hlavní u sváření.
Tak to můžu brát jako dobrý výběr?
Ta zvaracka ti urcite posluzi, akurat som docital tu jedinu recenziu na heureke.
Zrejme ceska posta alebo tato znacka trpi logistikou na fore niekomu dosla 2x rozbita dokonca aj tomu z heureky.
Bral by som to mozno z velkeho eshopu ako je ALZA kde nebude problem s reklamaciou.
Este si pozri v okoli napr Chobolu maju modre LASTON 175/195V v predajni si ju mozes aj vyskusat maju servis.
Kedze hladas nieco okolo 8000czk a prenosne urcite by som sa pytal na MMA metodu a vyskusal.
aspon nech to ma Antistick pripadne HOTstart+ArcForce a to pre zakladnu MAG/CO masinku staci.
Lebo minule ma zarazil maly FILEX ten nemal Antistick co beriem ako zakladnu vybavu
Editoval ihlan (05-02-2019 05:14:13)
Jedna výhoda nemít antistick je, že můžeš sušit svářečkou elektrodu, když jí přilepíš . Je ale třeba přidat proud, jelikož tyto malé a levné krabičky jsou zdrojem téměř konstantního proudu, na rozdíl od trafa, kdy při přilepení elektrody vzroste významně proud. A pokud s tím filexem přilepím elektrodu, stáhnu poťák na minimum a mám ruční antistick. Občas to funguje lépe než pravý antistick špatně navržený, kde když elektrodu ulomím a při tom hned škrtnu o materiál tak je tam hned zas plný proud a elektroda se znova přilepí.
O tom Lastonu jak píše ihlan tady je jedno vlákno, celkem ho chválí.
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 76&p=1
ihlan napsal(a):
Ta zvaracka ti urcite posluzi, akurat som docital tu jedinu recenziu na heureke.
Zrejme ceska posta alebo tato znacka trpi logistikou na fore niekomu dosla 2x rozbita dokonca aj tomu z heureky.
Bral by som to mozno z velkeho eshopu ako je ALZA kde nebude problem s reklamaciou.
Este si pozri v okoli napr Chobolu maju modre LASTON 175/195V v predajni si ju mozes aj vyskusat maju servis.
Kedze hladas nieco okolo 8000czk a prenosne urcite by som sa pytal na MMA metodu a vyskusal.
aspon nech to ma Antistick pripadne HOTstart+ArcForce a to pre zakladnu MAG/CO masinku staci.
Lebo minule ma zarazil maly FILEX ten nemal Antistick co beriem ako zakladnu vybavu
Díky. Asi tedy kouknu i na ten LASTON 175
Gorilu nechceš? https://www.zvaracka.eu/gorilla-pocketm … ux-mig-mma
huat napsal(a):
Gorilu nechceš? https://www.zvaracka.eu/gorilla-pocketm … ux-mig-mma
koukal jsem na ní, jak jsi o ní psal, ale nikde jsem nenašel, že by o ní nějak moc psali. Raději bych něco o čem budou lidí trochu něco vědět. A navíc je o něco dražší, než ten Laston i než ta Sharks. Já se v tom neviznám, tak nevím, co má navíc, nebo proč ta cena.
K nám to došlo nedávno vraj to vyrábajú v madarsku.Tamojší si ich dost vychvalujú na viacerých fórach ich odporúčajú.
AHOJTE pridám sa aj ja... poradte mi aku zvaračku vybrať jedna sa mi o zvaraní nerezu a hlinika TIG AC/DC tiež som začiatočník. najlepšie od 0€ - 450€ ...
Kamco, co tak vo vlakne o TIG si precitat ako tu hladat radu? A podla toho si vybrat 😉 ale 450€ je slabi rozpocet.
cechuldo napsal(a):
Kamco, co tak vo vlakne o TIG si precitat ako tu hladat radu? A podla toho si vybrat 😉 ale 450€ je slabi rozpocet.
Kamco přece nepíše, že musí být nová. Jetá za tu cenu by šla sehnat.
zachvilku bude rozpočet na AC/DC mašinu s vodníkem jak na 2 svačiny...
Juggernault napsal(a):
zachvilku bude rozpočet na AC/DC mašinu s vodníkem jak na 2 svačiny...
je to možné, len aby to fungovalo, papier vydrží toho dosť, údaje odtiaľ potiaľ alebo ako ta záruka od dverí ku dverám
Můj soused viděl jak se dá ALFOU svařovat hliník a tak si honem koupil ac/dc "barevnou krabici".Asi za 1/2 roku
šla s nějakou výmluvou z domu.
Stránky: 1 2