SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jde v domácích podmínkách pomocí trafa s usměrňovačem svařit pohyblivou čelist svěráku York 80? Čelist je zlomená v přechodu z kulaté vodící části do upínací. Pokud ano, jaký postup a elektroda. Děkuji za rady.
Dnes v zbere som pozeral na taký zverák bol už pozvarany asi 3X a samozrejme boj zlomený.Kamarat čo robyl v jednej strojárskej firme mi hovoril postup ako sa to zvara,najprv to treba osustružit , dnu pozvarat s elektrodov na zliatinu a z vonku s normalnov elektrodov.Vraj ak to zavarili cele s elektrodov na liatinu tak sa to nedalo osustružit,ten zvar je tvrdý.A čo som dnes vydel ten zverak tak z vonku to treba osustružit aby sa dal zavriet zverák. Ja osobne nemám s tým skúsenosti.
Elektroda UTP 86 FN. Je to bimetalová elektroda pro svařování litiny za studena a velmi dobře svařuje střídavým proudem (jinak u stejnosměrného se připojuje na mínus). Je dobrá i na lité oceli s vyšším uhlíkem a spoje litiny s ocelí. Takže bych tam žádné dva druhy nemíchal, prostě vybrousil (kotoučem na litinu !) to co tam dříve někdo napatlal, předehřál tak na 50-60°C (lze chvíli udržet ruku) a pak to krátkými rovnými housenkami posvařoval.
Mam uz asi 8let svareny sverak york presne v tom miste elektrodami E-B 421,svarovany Tryodyn300 .Ohybame na nem kladivem materialy za studena a stale drzi.ZKUS TO TAKY
Mám svařeno 716kama a drží , taky do něj řežem . Jenomže také stejnosměrným a jak jsem to hulil , tak jsem to hulil , měl jsem na to 4ky .
Já jsem svařoval loukotě na řemenicích průměr 1m s E-S 724 za studena každou prasklinu jsem ůplne vybrousil až vznikl X svár. Svařoval jsem pomalu 4mm elektrodami a každý svár temoval. Teplota nesmií prekrocit 100 stupňů medzi housenkama. Po ukončení svařování dohřál na vyšší teplotu a zabalil do druhýho dne. Všechny řemenice drží dodnes. Skus to takhle.
Zdravím.Svěrák je hodně namáhán právě v tom místě lomu.To po svaření jakoukoliv elektrodou zpravidla nemá dlouhé trvání.Mluvím o elektrodách na litinu od rúzných svět. výr. Nejdéle vydrželo svarění plamenem tyčkou.
Tak se chystam dát si dohromady svěráček po dědovi. Nechci v něm ohejbat 10 tyče, spíš jen tak na přidržení něčeho když pájim nebo tak, na velký věci mam YORK100.
Materiál litina - lom 100% křehký.
Zlomený už to bude minimálně 10 let, takže se na lomový plochy dostaly barvy i oleje.
Další problém že nemam pak tu vnitřní plochu jak obrobit, takže tu válcovou vodící plochu necham jak je a z druhý strany bych chtěl vybrousit dost hluboký U (1-2mm od té válcové plochy) a to vyvařit několika vrstvama pomocí výše zmíněné UTP 86 FN na střídavým trafu s předehřevem.
Tenhle postup mi ale asi nadělá paseku s tvarovou deformací, takže trochu to od sebe odehnout, aby se pnutím ve svarech plochy dorovnaly.
Co jsem to tu četl o broušení kotoučem na litinu? .. to nemužu vybrousit béžným kotoučem na kov?
Tahhle bych chtěl dát svary
mne tiez praskol zverak, tak som to zvaril a samozrejme ze to nedrzalo. kamarat mi potom poradil ako to urobil jeho otec a jemu to drzalo.
Postup je jednoduchy, vybrus to do Vcka a zavar. zober brusku a zvar obrus aby oďstal zverak len zlepeny znovu do Vcka, znovu to obrus no nechaj nejaky material a takto obrus a zavar zo 4 razy. brus vzdy tolko aby po kazdom zvarani nieco z predosleho zvaru zostalo. takto som to spravil a zverak drzi dodnes, vydrzal ohybanie, trieskanie kladivom, vsetko. elektrody som pouzil bezne rutilky s priemerom 2,5 mm.
tolko moja amaterska skusenost.
Základem je to , aby ve svaru nezůstala NIKDE ta originál litina . Vlastně celý průřez musí nést svarový kov . Jak jsem již psal , já vařím tyto věci naplno , mám 4ky elektrody a valím to natvrdo , až bude celý svár DOKOLA červený . Ono potom dojde ke krásnému přechodu litiny do slitiny elektrody a zpět . Toto není o zavaření svaru uvnitř studeného litinového celku !! Ale o možnost ohřátí celého průřezu a vo tom to je .
Mam problem prosím o radu (protekl mi kotel ATMOS NA TUHA PALIVA přímo v topce je trhlina ve špatně dostupném místě klasickým svarem nelze opravit, topka je dělaná z kotlový ocely cca5-6mm)
Kde to je? Přímo v topeništi, kde do toho šleá plamen, nebo někde venku, kde je to na styku jen se vzduchem v kotelně? Jak je kotel starý? Jak je ta trhlina dlouhá? Odkud jste? Máte fotky tý praskliny?
Jaké máte zkušenosti se svářením? Jaké jsou vaše technické možnosti- máte svářečku MMA, TIG/WIG, co MIG-MAG?
Atmos a litinovej ? Všechno je to mizernej 4mm plech ..
Mělo by to jít zavařit Mig/Mag napuštený vodou bez tlaku jinak se to propalí v místě proreznuti je to vsechno silný 0,1nic ale je to jen provizorní
Atmose jsem sousedovi celýho rozpalil plazmou zezadu vypáral zadní stěnu komory a navařil 8mm plech ... (chtěl ho tam ) protože je to sežraný zevnitř plošne ... jinak je to dost mizernej kotel
A viděl jsem tak 15 Atmosu .. praskne to nahore z venku vlivem unavy pri roztažnosti materialu (ing. asi udělal chybu) , a zplyňovací komoru prožere kyselina zevnitř jako u každyho zplyňovacího kotle .
Editoval Juggernault (12-12-2013 22:12:11)
jirkab napsal(a):
Mam problem prosím o radu (protekl mi kotel ATMOS NA TUHA PALIVA přímo v topce je trhlina ve špatně dostupném místě klasickým svarem nelze opravit, topka je dělaná z kotlový ocely cca5-6mm)
Kdepak delaji to z naprosto bezne konstrukcní oceli nic co by za tepla melo lepsi vlastnosti.
nechcem zakladt novu temu, tak to dam sem.
Potrebujem novy zverak + 150mm. York je klasika a celkom draha, mam jednu novu 150 za 140,-eur objednanu. Ale keby sa naslo nieco porovnatelne lacnejsie, tak to zrusim. Bazos je plny priekupnikov zo srotom cez 100 euro to nema cenu.
Ma niekto skusenost s inou znackou, ktora je v pohode ?
Pozeral som, ze cenovo vyhodnejsie su napr. GEKO
https://www.tocopotrebujes.sk/www-tocop … GEKO-PROFI
alebo DEMA,
https://gude.gude.sk/dielenske-zveraky/ … 00639.html
ale z obrazkov clovek nema sancu zistit kvalitu.
Editoval snow (22-01-2019 09:40:45)
York je okruhly a presny a tamtie su hranate s volou.
A pozri hmotnost yorku a tych druhych. Puk a mas na dva kusy.
Stranka tocopotrebujes
Absolutne nedoporucujem!!!
Taka neochota a pristup ze sa mi chce grcat! no hnus fuj
Ako firma sme tam nechali 2500€ a ked sme potrebovali novu vrtulu do teplovzd. dela za 22€( ktorý bol v zaruke) tak sme dva tyzdne na to cakali.
Este sme mali poziadavku nech ju poslu cim skor s prilozenou fakturou, tak ze nie ze budu cakat az na uhradu.
No proste HNUS .
K tej znacke: GEKO je geko- hobby znacka, mozno so zverakom problem nebude, neviem?
už máš objednané,asi ho potřebuješ hned. No kdyby byl čas, tak bys třeba měl štěstí a na bazoši se sem-tam něco najde.
Mě se podařilo za 1200 koupit novej York 125, akorát dlouho ležel a měl mírnou korozi - vzdušnou na čelistech, mosazný kartáček a olejíček a je jak novej , ale taky sem na něj čekal. A nedávno sem si nechal ujít za 200,- ještě ten starej kulatej york 150mm, přímo tady v bydlišti. Ten by sice snesl natřít, ale cena bezkonkurenční, jen dílna není nafukovací. Mrkni na Letgo, jestli je i u vás na SK?
dik, za info, tocopotrebujes som pouzil len ako obrazok - naslel mi to gogol.
Este som zasiel znacku Kasper, vyzeraju v pohode len nefviem ci to nebude predrazene.
Uvidim ci sa ozvu a poslu cenu OD vyrobcu.
Ano ten york najskor zoberiem, potrebujem to v priebehu tyzdna. Ja nie som spekulant, ked mam nieco co funguje nehladam na bazosi ine a ked to potrebujem vacsinou "rychlo".
Bazos a nie len ten je dnes plny mudrlantov co najdu zverak v kovosrote alebo ojebu dedka za 20euro, natru ho a predavaju za 120. Proste rozdiel novy a nejaky z bazosu je bohuzial uz cenovo, tak nezaujimavy ze nasrat.
Len pozor aby si nemal cinsky york. Skomtroluj vahu.
Ked sme brali my ( pozor ceny bez DPH) priamo od Firmy York
Svěrák YORK 125 Standard … 90.80,-EUR/ks
Doprava dobírka 1 balík GLS SK : 11,-EUR/balík
atlan - Prekvapivo najlacnejsie som nasiel v Alze, bez DPH je tam cena na 150mm cca 140 Euro. Zverak 30kg - hmotnost sedi s udajom na york. Tak snad.
jafi - tak to ste kupili super, ako pozeram na ceny na york.cz celkom to podrazelo.
http://www.york.cz/dilenske-sveraky
alebo ste to kupovali inde, pripadne 20 ks a urobili vam cenu ?
Editoval snow (22-01-2019 15:50:58)
150ku som kupoval pre kamarata na bazosi za 30eur !!! ale museli sme ist pon na kysuce 200km hore-dolu,keby to neponahla tak tam najdes daky za normalnu cenu 50/70 eciek
pavol.sk napsal(a):
150ku som kupoval pre kamarata na bazosi za 30eur !!! ale museli sme ist pon na kysuce 200km hore-dolu,keby to neponahla tak tam najdes daky za normalnu cenu 50/70 eciek
dakujem za info.
Zase tak strasne to neponahla, este pozriem aj ten bazos, ale mam nevyhodu, ze som uplne na okraji Sk, /Ba/ takze ked si dam okruh do 100km a cenu tak 80,- eur, nic zaujimave nie je.
Vacsia vzdialenost uz prestava byt financne zaujimave v pomere kvalita/cena pretoze novy zozeniem za 140 eur.
Keby som nasiel hnusny spinavy, ale funkcny kus za nizku cenu kludne si ho zreparujem, uvidim.