SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Mám zánovní levný Carimig a řeším problém s tvarem provedených svárů. Housenka je pěkná, to jo, ale řekl bych málo spojená se svařovaným materiálem. Takže to má blíže ke hromádce apod. Když jsem svařovali invertorem s obalovanou elektrodou tam byl svár takový více rozlitý, tzn. lépe vzhledově propojen s materiálem...
Nastavení mám cca 4 posuv i proud.
Zkoušel jsem stehovat více do stran, ale furt to dělá spíše vysokou hromádku.
Uber posuvu nebo přidej napětí... Nic víc na to nejde asi napsat...
Jak tlustý materiál svařujete?
Je to tím, že u metody MIG,MAG je průměr elektrody velice malý, např 0,8mm, a proto i ohřev svařovaného materiálu probíhá v uzoučkém pásu. Jediným řešením, u silnějších svařovaných dílů, vařit do mezery, a trochu zvýšit napětí.
Jestli je silnější materiál, uděla V a hned je to lepší. :-)
Ale jestli dá mašina např. 150A a materiál je tl. 10 mm, tak.....
Zdravím díky za rady,
před pár dny jsem to teda zkoušel na pásovině tl. 5 mm snad spoustu kombinací, takže je z ní teď doslova rašple....
Poznatky jsou tyto:
1) paradoxně možná mělo přínos i zvýšení hodnoty posuvu. Tzn. např. o 25 % - 30 % vyšší než hodnota napětí.
2) směr posuvu hořáku - doposud jsem jel hořákem vždy směrem od svaru. Nyní jsem zkusil jet přes něj, a zdá se mi, že je svár také možná lepší
Popravdě řečeno - tyto rady mi myslím říkal i prodavač......
3) zvýšení napětí nad hodnotu posuvu možná mělo přínos také v některých případech, ale neřekl bych, že to bylo jednoznačné.....
Navíc, pokud se zvedne více, tak se drát přepaluje - trhá již nad svarem
CO jsem pořizoval hlavně kvůli tenším materiálům - 1,5 mm a méně, nicméně jsem nadšen urychlením práce - díky rychlosti zapalování atd. oproti obalované elektrodě
Ano, V - úprava je řešení, ale ne vždy dělám tupé spoje.....
S "hromádkou" jsem měl problém i u koutového svaru (90°) atd.....
snad to teď bude trochu lepší.....
No u kouťáku potřebujete mnohem větší svařovací napětí a proudy než u tupého sváru. To vaše vysvětlení posuvu hořáku je divné. Lepší je napsat, jestli jste pravák, tak jestli taháte hořák za sebou. Tedy zleva doprava, to bude svár vždycky vyšší. Nebo ho tlačíte před sebou, tedy z prava doleva, to je lepší a svár budete mít více rozlitý.
Potom samozřejmě záleží na rychlosti posuvu a jestli vaše mašina nedá tak velký proud, zkuste jemný rozkyv do stran.
Ked neda fotku skoda reci.
Právě jsem si říkal co tady pořád řešíte? Fotka tady není