SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Snad píšu do správné sekce tady, pokud ne, přesměrujte mne prosím do správné.
K dotazu: mohli by jste mi prosím někdo pořádně vysvětlit co je to intermetalická fáze při pájení? Hledal jsem různě na netu, a z ničeho jsem to pořádně nepochopil.
Předem díky
Zkuste skutečně kvalitní literaturu: https://muj-antikvariat.cz/kniha/pajeni … iliam-1978
Šlo by to tady prosím napsat, co to je?
I když zeptal bych se take obcas pajím pajkou s vysokym obsahem stříbra obalenou tavidlem keramicke průvlaky do nerezoveho plechu(řadkovač na navijeni vlaken z ruznych materialů).
Jaky je v tomto případě mechanismus spojení keramiky a pajky cistě mechanicky? Nebo i jiny(difuze)? O pajeni kovu je vsude informaci dost ale o pajeni keramiky jsem moc info nenašel.
Editoval Honza007 (23-12-2018 21:14:56)
zdroj Skripta VUT Brno Plošné spoje a povrchová montáž
Kdysi jsem je odkudsi stáhnul, nyní už jsem zdroj nenašel.
Jinak toto vysvětluje problém hlavně amatérských oprav. Když se plošný spoj při výměně součástky vyhřeje, přibude tam tloušťka mezikrystalické fáze a tím se zhorší kvalita toho spoje. A amatér obvykle moc neumí zacházet s páječkou, takže spoje je vyhříván o to déle. Pro zlepšení je nutné použít agresívní tavidlo, které zase po opravě chemicky působí na okolí.
Difuze potom vysvětluje stárnutí spojů. U olovnaté pájky olovo difuzi zpomaluje, takže spoj má mít životnost desítky let, u běžných bezolovnatých pájek a při pájení na vývody upravené starým způsobem - galvanicky pocínovaná měď, má narůst problémová intermetalická vrstva už i za rok, dva roky. vyšší provozní teplota spoje to ještě zhoršuje.
U vývodů upravených pro bezolovnaté pájení, například poniklovaná měď, by měla být ta difůze výrazně pomalejší a životnost spoje by tak měla dosáhnout rozumných hodnot.
Koukám, že jsem do druhého obrázku zahrnul i název prvního obrázku.
Editoval Radim (25-12-2018 08:14:07)
Honza007 napsal(a):
I když zeptal bych se take obcas pajím pajkou s vysokym obsahem stříbra obalenou tavidlem keramicke průvlaky do nerezoveho plechu(řadkovač na navijeni vlaken z ruznych materialů).
Jaky je v tomto případě mechanismus spojení keramiky a pajky cistě mechanicky? Nebo i jiny(difuze)? O pajeni kovu je vsude informaci dost ale o pajeni keramiky jsem moc info nenašel.
Řekl bych, že nejpodstatnější je velmi podobná tepelná roztažnost pájky a té keramiky. A potom smáčivost keramiky roztavenou pájkou.
Ovšem chemické reakce nejsou vyloučeny, předpokládám, že jde o tvrdou stříbrnou pájku a při takové pájecí teplotě 600 - 700 st C jsou oxid křemičitý a oxid hlinitý pravděpodobně v té keramice obsažené docela reaktivní, kovy v pájce tak mohou vytvářet nějaké křemičitany a hlinitany v nějaké přechodné vrstve dané difůzí roztavené pájky póry keramiky.
Přesně to ale nevím, nejsem na to odborník.
Editoval Radim (25-12-2018 08:25:17)
Diky Radime za odponěď;)
Jinak pajim predevsim tyhle keramicke pruvkaky a nekdy zez pruvlaky z rychloreznych ocelí 19 800 a pod.Kazdopadne nejlepsiho vysledku dosahnu pozvolnejsim ohrevem cca na 400°C a pak rychlejsim ohrevem na pajeci teplotu a co nejrychlejsim zalitim pajeneho spoje.