SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
ZDENÁL napsal(a):
O napětí jde na prvním místě. I s obyčejným trafem s napětím na prázdno kolem 90V se kdysi vařilo bazickými elektrodami. Hotstart moc zapalovací vlastnosti nezlepší. Je to podobné, jako když chromému dáte berle. Pohybuje se o trochu lépe, ale celkově to stojí za prd.Usměrněné zdroje se zapalovacím napětím nad 70V budou svařovat dobře, pod tuto hodnotu potřebujete ty berle v podobě všech možných funkcí.
No ono to nemá ani tú funkciu " Hot - start,, a myslím že ani ostatné nie... Tu vyššie v komentároch, tu niekto písal, že na krabici toho bolo písaného veľa ale realita je iná... V návode k tomu môjmu invertoru, tiež nie je o týchto funkciách , ani slovo....
file:///C:/Users/kroma/Downloads/PM-MMA-260S%20Invertorov%C3%A1%20sv%C3%A1%C5%99e%C4%8Dka%20N%C3%A1vod%20k%20obsluze%20CZ%20.pdf
Co mám vyzkoušeno, tak i u dražších svářeček je luxusní zapalování oblouku až u vyšších proudů. Nevím jestli při snižování svářecího proudu se snižuje i zapalovací napětí, ale třeba u proudu 120A a elektrody 3,2mm se zapaluje oblouk nádherně. U elektrody 2,5mm a proudu kolem 100A taky, ale už nastavuji trošku HOT START alespoň na menší procenta. U těch tenších elektrod 1,6 a 2mm dávám proud řekněme 60A u 1,6ky a 80-85A u 2ky a tam už to bez HOT STARTU zapaluje hůře. Když nastavím HOT START třeba na 50% tak už je to lepší. Ale není to jen u mé gamy, dělalo to tak i u lepších mašin Kemppi MinarcTig 200 apod. Tam ale nevím kde se nastavoval hot start tak jsem se s tím trošku potrápil.
varok napsal(a):
Co mám vyzkoušeno, tak i u dražších svářeček je luxusní zapalování oblouku až u vyšších proudů. Nevím jestli při snižování svářecího proudu se snižuje i zapalovací napětí, ale třeba u proudu 120A a elektrody 3,2mm se zapaluje oblouk nádherně. U elektrody 2,5mm a proudu kolem 100A taky, ale už nastavuji trošku HOT START alespoň na menší procenta. U těch tenších elektrod 1,6 a 2mm dávám proud řekněme 60A u 1,6ky a 80-85A u 2ky a tam už to bez HOT STARTU zapaluje hůře. Když nastavím HOT START třeba na 50% tak už je to lepší. Ale není to jen u mé gamy, dělalo to tak i u lepších mašin Kemppi MinarcTig 200 apod. Tam ale nevím kde se nastavoval hot start tak jsem se s tím trošku potrápil.
Pôvodne , som rozmýšlal nad týmto trafom : https://stroje.bazos.sk/inzerat/9330583 … 315-31.php
Na nom som sa aj učil na kurze ...
A víš, kolik tahle mašina váží?
jole napsal(a):
A víš, kolik tahle mašina váží?
Presne neviem, ale typujem okolo 200 kg
Mimochodom, mám otázku, ako zistím, koľko Ampérovú poistku v dome mám? Je to napísané niekde u elektromeru? Pri práci mi ako keby kolísalo napatie... Húsenica sa trhá a zostáva škaredá.. Ano napadlo ma že by to mohla byť aj moja chyba ale nemyslím si to, pretože opakujem ten istý postup, ako som sa naučil na ZK. Aj materiál som očistil. Tak neviem či použiť pri zváraní 0,5 cm pásoviny elektrodu 3,2.. Pretože zvary sa normálne trhajú... Teda privaril som trubku o priemere 2 cm a hrubke tiež tých 0,5cm a zvar som utrhol volnou rukou...
Že kolísá napětí by vadit nemělo, invertory to automaticky dorovnávají zvýšením proudu ze zásuvky, takže pokud nevypadne jistič, je to OK, je to tak třeba i při použití s prodlužovačkou.
Ta špatná housenka je buď rukama, nebo katastrofální svařovací charakteristikou svářečky, jističem určitě ne.
Editoval Zdenek11 (25-12-2018 15:46:07)
varok napsal(a):
https://www.hobynaradi.cz/invertorova-svarecka-260a-igbt-pm-mma-260s-powermat/
Tak Zdenek11 má pravdu. Že by na těch slovenských stránkách zapomněli něco napsat? :-)
Je to napsané hned na začátku, že je svářečka jen pro rutilové elektrody.
Vim ze tohle tema je jiz stare.Nahodou jsem ho otevrel.Na slovenskych strankach mozna nezapomneli nic napsat.Zalezi na datu opravy stranek.Ja jsem tuhle svarecku koupil v zari 2018 poslal jsem si ji domu jenom proto ze prodejna je od mne 18km .Rutilky v pohode nadhera ,bazicke ani krysta.Tak jsem ji zbalil odvez .Vracim do 14 dnu.Chlapek mi navrnul at doplatim 200 kc a vemu 250 SP .Souhlasim.Sakra skoda uz neni na sklade privezou zitra.Tak jestli nechci jeste jednu 250 S vyzkouset kdyz uz jsem tam prijel.Souhlasil jsem .Bohuzel bazicke brat nebude .Nasledny den vymenena a doplaceno za 250 SP. Tam uz problem nebyl .
Nasledne jsem ji poslal e-mail a detailne popsal problem .
Za nejaky cas koukam na e-shop a ejhle bsichni prodejci maji u toho typu upozorneni pouze Rutilove elektrody.
Tak ze asi tazatel koupil v dobe kdy jeste prodejce vubec nevedel co 250 S zvaldne.
No ta 250 SP a nasledne 300 / 330 SP take neni zadna hitparada stemi bazickymi,ale po dodelani tlumivky SUPER to nema chybu.
V praci mam moznost se dostat k KITINu a s 2 a 2,5 tak nadherne nevari .
Běžné rutilky by měly mít nižší svařovací napětí než běžné bazické.
Invertor sice dokáže napětí při určitém proudu do určité míry stabilizovat, ale do určité míry je to totéž jako s trafem. Pokud je výkonový impulzní transformátor invertoru navinut s vyšším poměrem, takže sekundární výstupní napětí je nižší, invertor prostě výš , než dokáže při maximálním plnění PWM dát to trafo, ve svařovacím napětí jít nemůže. Regulace invertoru může to svařovací napětí pouze snižovat.
A trafa levných invertorů budou vinuty s co nejvyšším poměrem primár ku sekundáru, co to ještě jde, protože tak dosáhnou potřebného předepsaného proudu na svařování s menším výkonem. Tudíž invertor může být ošizenější a levnější.
Přirozeně se tím zhoršují svařovací charakteritiky a maximální napětí, které invertor dokáže dát při nastaveném svařovacím proudu.
Takže elektrody, které potřebují při nastaveném proudu vyšší svařovací napětí, jako bazické nebo dokonce nějaké speciální s vysokým výkonem, prostě levným invertorem nejdou.
Radim napsal(a):
Běžné rutilky by měly mít nižší svařovací napětí než běžné bazické.
Invertor sice dokáže napětí při určitém proudu do určité míry stabilizovat, ale do určité míry je to totéž jako s trafem. Pokud je výkonový impulzní transformátor invertoru navinut s vyšším poměrem, takže sekundární výstupní napětí je nižší, invertor prostě výš , než dokáže při maximálním plnění PWM dát to trafo, ve svařovacím napětí jít nemůže. Regulace invertoru může to svařovací napětí pouze snižovat.
A trafa levných invertorů budou vinuty s co nejvyšším poměrem primár ku sekundáru, co to ještě jde, protože tak dosáhnou potřebného předepsaného proudu na svařování s menším výkonem. Tudíž invertor může být ošizenější a levnější.
Přirozeně se tím zhoršují svařovací charakteritiky a maximální napětí, které invertor dokáže dát při nastaveném svařovacím proudu.
Takže elektrody, které potřebují při nastaveném proudu vyšší svařovací napětí, jako bazické nebo dokonce nějaké speciální s vysokým výkonem, prostě levným invertorem nejdou.
sice tvojemu odbornemu vykladu moc nerozumim.Asi se v tom vyznas po elektro strance.To nic nemeni na tom ze je to chyba dovozce,nebo objednavatele zakazky v cine.Aby uvadel uplne a pravdive udaje o svarece.
Ta 250 S byla mala lehounka.Pro garaznika ktery i tak bude muset kupovat elektrody tak pro domaci pouziti rutilky bohate staci.S rutilkami to svarovalo pekne.
Na tomto odkazu jsou velmi zajímavá videa, která sem kdysi dal "bohouš"-příspěvek č.5. V oddílu MMA 2.a 3. video ukazuje detailně rozdíl přenosu kovu u rutilových a bazických elektrod. Zdroj svářecího proudu si musí umět poradit s velkými kapkami, které tvoří zkrat. U klasických zdrojů se o to postará velká idukčnost stroje, u invertorů se to musí udělat elektronicky. Rozdílem mezi oběma typy zdrojů nechci zatěžovat neelektrotechniky a neelektroniky.
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 87#p145187
Stránky: 1 2