SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Setkali jste se s tím někdo? Já tady ve firmě na to koukám...dle mého je to nemysl..
To by mě teda zajímalo čím se tvoje firma zabývá, co tam tvoříte. Austenit se samozřejmě po kalení žíhá (jak který) záleží na legurách které obsahuje a na účelu využití výrobku.
Kalení, popouštění, napouštění a další procedury tep. zprac. byl můj každodenní chléb ale už skoro 40 let se věnuju něčemu jinému.
A nemá to být spíš rozpouštěcí žíhání?
Ještě se dá popouštět zbytkový austenit po kalení,právě kvůli snížení pnutí v kalené součástce.Pozor on "Gůgl" překladač je na technické věci(a nejen) pěkná svině(možná je to zrovna tenhle případ)
Ale pánové, austenitické materiály ve skutečnosti z principu nejsou kalitelné (viz jejich ARA a IRA diagramy). Dokonce třeba při svářečských zkouškách se doporučuje svařený vzorek prudce ochladit (ve vodě) právě pro zachování mechanických vlastností sváru a přechodového pásma. Účelem je zabránit "cestování" uhlíku.
Některé složitější austenitické materiály mohou (ale nemusí) vytvářet při tuhnutí taveniny precipitanty. Proto má pak význam rozpouštěcí žíhání, jak píše JardaK.
Už jsem ale v jedné pseudosvářečské firmě zažil svářečského technologa, který si pletl austenitizační žíhání s žíháním austenitického materiálu. Doufám, že to není zdejší případ.
Kolegové, já měl na mysli skutečně žíhání na snížení pnutí po svařování...bohužel nemám v ruce záznam z pece...a tepel. návodka/předpis/kvalif.WPS austenitu (17248) tady není..prostě zřejmě to tam vyžíhávali (historie) na těch cca 600°C..svarek nebyl nijak složitý...jen se z něj potom obrábí velmi přesný obrobek (průměry H7, házivosti0,02 atd.)
i v tom austenitu po sváření budeš mít pnutí, tak pokud nechtějí po každém obrobení či zavibrování za mezí kluzu ve svarech změnu geometrického tvaru, tak proč by ne.
Editoval bn (19-12-2018 15:46:14)
a nevadí tam ta teplota kolem 600°C? Nemůže dojít např. ke zkřehnutí (fáze feritu) nebo něco takového?
Riziko zkřehnutí, riziko tvorby karbidů, riziko snížení odolnosti mezikrystalické korozi.
dík
JardaK napsal(a):
Riziko
Čau, protože vím jaká je tvoje profese ptám se: Popsaná rizika nehrozí od samotného procesu svařování? V Too?
17248 neznám složení. Předpokládám že rizika nebudou vždy stejná - dle legur? Na odstranění pnutí - co slitina - to jiná teplota?
Dík.
Sakra, chlapi, proč se nepodíváte aspoň do materiálových listů, případně do tisíců informací na netu.
www.inoxspol.cz/nerezova-ocel-14541.html
nebo:
STN 17 248 W Nr. 1.4541 AISI 321
Austenitická chrómniklová oceľ, stabilizovaná prísadou titánu, po zváraní odolná proti medzikryštalickej korózii bez dodatočnej tepelnej úpravy aj pri 9 zváraní hrubších rozmerov. Prísada titánu neumožňuje vyleštiť oceľ do vysokého lesku. Tvárnosť hlbokým ťahaním, ohraňovaním a zakružovaním je dobrá. Podmienky obrábania sú obdobné ako pri AISI 304. Pri použití všetkých metód zvárania je zvárateľnosť elektrickým oblúkom dobrá. Nie je možné zvárať plameňom. Odolná teplotám do 800 °C.
Použitie: Chemická odolnosť obdobne ako u materiálu AISI 304, podobná možnosť využitia ak nie je potrebný vysoký lesk. Vhodná na konštrukcie s hrúbkou materiálu väčšou ako 6 mm, ktoré nemôžu byť po zváraní tepelne upravené. Vyššia medza klzu v ťahu prináša výhody pri mechanicky viac namáhaných prístrojoch, konštrukčných dielcoch a spojovacích prvkoch. Používa sa vo všetkých odvetviach potravinárskeho a chemického priemyslu.
tak se nečerti moderátore, hledat cosi na netu je poslední dobou čím dál větší opruz A když už tady máme ochotné borce kalibru Jarda, Frank atd. proč se nezeptat.
Navíc - upozorňuji že se ptám připojen bezdrátově - vysílačkou wifi
Pokud budeme věřit tomu slovenskému textu - chápu to tak že 17 248 lze žíhat pro účel odstranění pnutí. Ještě musí tardbas zjistit optimální teplotu a můžou to rozjet.
pro bourač:
optimální teplotu snad bude vědět někdo z VUT :-D nebo TÜV (SÜD) :-/ ...no asi to žíh.na odstr.pn. není běžné ..
Zásadní roli hraje čas. Pár vteřin při svařování a desítky minut na žíhací teplotě při tepelném zpracování.
bourač napsal(a):
JardaK napsal(a):
Riziko
Čau, protože vím jaká je tvoje profese ptám se: Popsaná rizika nehrozí od samotného procesu svařování? V Too?
17248 neznám složení. Předpokládám že rizika nebudou vždy stejná - dle legur? Na odstranění pnutí - co slitina - to jiná teplota?
Dík.
tak jsem za blbce, tak zásadní věc jako je doba setrvání na teplotě jsem si měl pamatovat.