SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
To stačí trochu zapřemýšlet a odpovíš si sám. Wolfram totiž patří obecně mezi tzv. "těžké kovy", které jsou podezírány, že jsou rakovinotvorné. Nikdo to sice ještě neprokázal, ale možné to určitě je. Proto je nutná určitá obezřetnost při broušení jakýchkoliv typů wolframových elektrod.
Zúčastnil jsem se před mnoha léty měření radioaktivity ve dvou dost velkých skladech wolframových elektrod s thoriem. Jedno ve firmě v Německu (na "udání" ekoteroristů ), kde měřila příslušně certifikovaná pobočka TÜV. Ve skladu byla úroveň radioaktivity nižší, než venku naměřené pozadí. Úplně stejně dopadlu měření provedené cvičně armádní chemickou jednotkou z Liberce v blízké firmě. Venkovní radioaktivní pozadí (Liberec leží na žule) bylo mnohonásobně vyšší, než hodnota ve skladu wolframových elektrod.
Editoval jirkati (25-11-2018 20:44:17)
ale on netvrdí ,že je to zářič . On píše o Thoriu co se Ti při broušení dostane do plic.
Ale já s nim přece ve druhé a třetí větě souhlasím! Thorium je také zařazeno v "těžkých kovech".
Tom_ napsal(a):
Ja ted momentalne prechazim z 1,6mm na 2.4mm. Mam momentalne pouze zlate, tak budu svaret s nema a doobjednam pak WL20 (modre) a uvidim jaky v nich bude rozdil. Mam jeste fialove (1,6mm), ale je na nich napsano oznaceni Composite (WES) tak nevim jestli tim je mysleno jine oznaceni pro E3 ci nikoliv.
ano, E3-jky su oznacovane rozne - "vzacne zeminy", "composite", ....
este k thoriu - uz spom to tu pisal - nech je to akokolvek s tou radioaktivitou - ci uz radioaktivne su, alebo nie - nechapem, co ludi este vedie k pouzivaniu thoriovych elektrod - E3 su lepsie, vydrzia viac, su za rovnaku cenu, atd.
pokial toho firma nema stovky kusov na sklade, nevidim dovod, preco nepouzivat E3-ky a kupovat dalej elektrody dotovane thoriom.....
Tobě se podařilo E3 dobře nakoupit. Kvůli ceně se držím zlatých. E3 jsem samozřejmě zkoušel a jsou opravdu dobré. Červené jsem jednou dostal od souseda 5ks a nepoužívám je. Také nevidím důvod. E3 fialové zavedl Binzel, v americe jsou myslím značené jako tyrkysové.
https://www.bazos.sk/hodnotenie.php?mai … no=Martina
Tato pani ich ma defacto stale - neviem, za kolko je "dobra" cena, ale 1€ za 2,4mm elektrodu podla mna moze byt...
Editoval rcp (25-11-2018 22:25:57)
To je dobrá cena, už činím potřebná opatření.
Taky pani po svatcich pisu, at mi posle 20ks E3 Cena je opravdu vyborna a hlavne dodani bude cca 2-3 dny. Jeste takovy dotaz. Co se tyce svareni klasicke oceli a nerezi (mimo hlinik) brali by jste taky E3 (fialova) nebo WL20 (tmave modra)? Nebo nejlepsi je na to WT20 (cervena)?
Editoval Tom_ (24-12-2018 17:53:28)
Mám růné barvy elektrod-červené,zelené,zlaté,ale postupem času používám na všechno šedou
a nemůžu se splést. Na nerez potom stačí nabrousit špičku.
Taky musi koupit sede at vim. Vsichni je chvali a ja vubec nevim. A co nejake subjektivni porovnani s WL20?
Šedá je taková univerzálka. Chválí je protože jsou relativně levné... Jinak je taky občas používám...
A je potreba mit odsavani pri brouseni cervene elektrody? Na ocel/nerez (DC) patri asi k nejlepsim co jsem se tak docetl.