SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Mam nové bazicke elektrody a začal my padat jistic asi tak v pulce elektrody,nastaveno 100 amperu na staré trafo svarecce.nasel sem elektrodu z lidlu a tam neni žádný problém,vlastne nikdy to jistic nevyhazovalo.v cem js problém.dik za odpo.
Sifalda napsal(a):
staré trafo svarecce.
opraváři co tady raděj zadarmo už spí, musí ti prozatím stačit odpověď od laika.
Elektrodama to nebude. I když - dlouhá elektroda - velký odpor - menší proud, kratší elektroda - odpor klesá, proud narůstá....
Zkus vyfoukat vzduchem tu svářečku a opatrně dotáhnout nějaký spoje, blbě se to chladí, může tam být přechodový zkrat + odpor oblouku = vyhazuje jistič.
Jaký průměr elektrod používáš?
Bourači, mě to nejde moc do hlavy, má staré trafo a bazická elektroda mu vyhazuje pojistky.
A čo je to za stroj s ktorým zváraš tie bázické eldy?Predpokladám že invertor.Trafo z lidlu má malé zapalovacie napätie 40-45voltov pokial sa dobre pametám.Invertor bude mať viac medzi 65 možno až 80 voltov.To znamená že pri rovnako nastavených amperoch ti bude odoberať vätší prúd zo siete ,tak sa nečuduj že ti vyhadzuje istič. Mimochodom aký má ten istič hodnotu?
Editoval huat (29-10-2018 08:47:26)
Svarecka je MEZ Brumov RTB-2,stara klasika a elektrody 2,5.ty co vyhazujou jistic J 506.
To nebude eldami ale strojom.Skús použiť rutilky a uvidíš.Furt si nenapísal aký tam máš istič.
Ty bazické na tom trafu zapálíš a opravdu vyvaříš celou půlku elektrody? Já bych spíš doporučil když už ty elektrody máš, tak k nim koupit invertor, nebo je s někým vyměnit za slušné rutilky. Ne za ER117.
Ten jistic nevim,mam to na chalupe.asi do pul elektrody to jde pak jde spatne chytit oblouk a vyhodito.i ten prubech svarovani neni ono,jakoby se ztraci oblouk.vzal sem tu z lidlu,asi rutilku,a s ni to jde nadherne,i vzhled svaru je ok.zkusim ty rutilky.
Píšu to tak proto, že na trafo, tedy střídavý proud nejsou bazické elektrody určeny. Proto rutilky, rutilcelulozové atd. Když rutilky tak alespoň boehler FOX 6013, nebo Oerlikon PH28, Nebo předražené ESAB Ok46.00.
To bude asi ten problem.vyzkousim jiny a napisu.zdar a dik.
Famater tie J506 sú aj na striedavý prúd.
Aha, tak to jsem nevěděl.
huat napsal(a):
Famater tie J506 sú aj na striedavý prúd.
Když si dáte chvilku práci, tak najdete pro J506 i AC proud, ale při min. napětí naprázdno 70V (ostatně jako většina nových bazických elektrod na AC/DC). Našel jsem to jen na jedné stránce - ale hlavně, že číňan prodal...
problém bude asi v rozdílném napětí oblouku různých elektrod. Ta bazická má asi při svařování vysoké napětí oblouku, trafo musí při stejném proudu dávat vyšší výkon. Dohromady se stárnutím trafa a tím zvyšováním ztrát by to mohlo dávat ono vypadávání jističe.
Napětí na oblouku se řídí fyzikou, ne druhem elektrod. Pokud nemyslíš zápalné napětí, to maj bazické opravdu podstatně vyšší.
Hmm, co přejít na klacky s rutilem , basiky na trafu nemakaj a jestli se to nesrovná bych si tipla na vyhřátej jistič, nejsem tak chytrá ale výraz stárnutí trafa, to snad ne?, prosím nehoupat....hi
Ano aj trafo môže starnút.Izolačný lak sa časom zvetrá môžu sa vytvoriť póry a trhllinky a tým sa zmení izolačná pevnosť,v najhoršom prípade vznikne medzizávitový skrat.Fungovať to ešte môže ale so zmenenými parametrami.Lincoln tiež vyrába bázické 7018 na striedavý prúd.
K #15: to napětí na oblouku se u různých obalů přece jen trošku mění, třeba EB121/2mm má psaných 24V, ER113/2mm 25V. Vliv to ale asi nemá na nic.
Editoval Zdenek11 (30-10-2018 16:47:07)
Že by ten 1V udělal tak hodně? Co jsme kdysy zkoušeli svařovat klasickými basickými elektrodami od Esabu, tak i po velkém snažení byl svár takový jen nalepený, i když byl proud nastavený správně. Jakoby studený svár.
Hmm, nevím už jak to vysvětlit, má profi trafo, takže nízký střídavý napětí, jen na rutilky a kyselý klacky, ty linkolny jsou asi rutilbasický, takže to skousne, problém je s tím basickým bahnem na tom drátu- kupte jiný klacky.
mám zkušenost, že mi dlouhodobě zatěžované jističe schazovaly při svařování, po výměně za nový bez problémů
Zdenek11 napsal(a):
K #15: to napětí na oblouku se u různých obalů přece jen trošku mění, třeba EB121/2mm má psaných 24V, ER113/2mm 25V. Vliv to ale asi nemá na nic.
Já si pamatuji běžné rozdíly od 22 - 23 voltů po 35 - 36 voltů podle druhu elektrody. Dříve to šlo krásně najít třeba na webu Esabu. Teď se koukám, web mají strašně pomalý, spousta stránek tam vůbec není a napětí oblouku jsem nenašel.
Evita napsal(a):
Hmm, nevím už jak to vysvětlit, má profi trafo, takže nízký střídavý napětí, jen na rutilky a kyselý klacky, ty linkolny jsou asi rutilbasický, takže to skousne, problém je s tím basickým bahnem na tom drátu- kupte jiný klacky.
Profitrafo spíš bude mít vyšší napětí, ne? Protože profitrafem je třeba občas svařovat třeba i elektrody s vysokým výtěžkem a ty potřebují vysoké svařovací napětí.
Myslím že to Evita myslela ironicky. Vždyť ani ty staré RTB, TMB, JS90 apod. na tom nebyly s napětím naprázdno nějak super. Nejsem si jistý, ale kolem 55V? Jinak pak už byly usměrněné WTU 315, 400 UTA-200 apod. Tam už bylo napětí výše, nejsem si jistý ale nějak kolem 70-80V?
Editoval varok (01-11-2018 21:39:51)
uta 200-65V
wtu 315 -68V
rtb 3 -40 až 50V
js90 2-48 až50,5V
tmb125-50V
Podla výrobných štítkov.