SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 … 11 12 13 14 15 … 19
FANTASY JET TIG ktory poznam ma dorobeny externy "soft start" lebo pri cvaknutim vypinaca vyrazil istic (pozri sem)
uz sa to tu pisalo asi 5x v roznych vlaknach ale vyvoj ide dopredu a Rellik mohol kupit uz inu reviziu
ved nech napise na akom istici to zapina a ci sa mu nestalo ze ho obcas vybavilo nemusi padnut vzdy.
Pripadne moze este doplnit ako hodnoti hluk toho ventilatora a nech vyskusa MMA antistick ci ho uz dorobili.
Inak tomu stroju nieje co vytknut softstart sa da lahko spravit antistick clovek nepotrebuje ked ma mensi invertor
a hluk aspon donuti ze ten stroj vypne on dost zerie naprazdno.
Editoval ihlan (19-04-2018 07:59:54)
Já tyto informace mám, ale přesto si myslím, že softstart má. Asi ho má ho nastavený na předepsané jištění. Potom při jištění B16, bude start s velkým proudovým nárazem. Proto ta potřeba dodatečného softstartu, aby bylo možné spustit i při slabším jističi a provozovat s vědomím, že plně nevyužiji rozsah svářecího proudu. To jak se bude tato svářečka chovat na jistič B16 bude záviset také na impedanci vedení a p.
Já mám starší sestru Jet Tigu, 3f. Také má ventilátor trvale napájený 48V ze spínaného zdroje. Obtěžuje to, ale dá se zvyknout takže to už neřeším. Překvapuje mě to HF, Já mám možnost nastavit frekvenci HF to má vliv i na intenzitu jiskry. Ale někdy se také stane, že na DC nezapálí, myslím že to je běžné. Dotknu se elektrodou svařence a při dalším pokusu již zapálí. Někdo tady uváděl, že mu to dělá i svářečka renomovaného výrobce.
Já bych řekl, že nevýhoda je neustále běžící hlučný větrák a že si to nepamatuje poslední nastavení. Dobrá věc je zase základní přednastavení na AC a DC
Ohledně jističe, TIG se zapíná u nás na 20A, ale plasma má zásuvku na 16A a funguje bez problému. Občas vypadne 16 jistič, když najednou zapne kompresor a plasma, ale ten kompresor je sám o sobě zátěž, protože má psané myslím 20A jištění
Editoval jees (19-04-2018 09:51:48)
Jistič mám 16B nevyhodilo to ani jednou. čekal jsem že to vyletí při prvním připojení do elektriky, ale nic se nestalo. Svářečka normálně naběhla a pohoda klídek. Zkoušel jsem to pak postupně zatěžovat až na těch zmíněných ~170A tak ty nespadlo. Víc jsem zatím neměl potřebu. Takže bych řekl že tyto novější mašinky mají softstart přímo v sobě.
Jinak porovnání toho HF klidně natočím na video. Je tam fakt celkem slušný rozdíl...
Jinak snad opravdu největší neduh je ten fučící ventilátor... Jinak si nemůžu stěžovat...
Kedze mas asi novsi model mozes este ten Anti stick ci roztavis MMA elektrodu alebo nie ?
Já mám v Pegasusu tento a je to paráda http://eshop.rygel-elektro.cz/Default.a … tiid=26306 JLT by měl mít to samé co mám já v Pegasusu 165... http://svarforum.cz/forum/zobrobr.php?i … 174842.jpg ten dělál neskutečný kravál a mašina s ním nešla přehřát ani náhodou. Stěží jsem ho po pár minutách plného provozu mírně zahřál.
Editoval Discovera (19-04-2018 18:46:52)
Ihlan: jak bude čas vyzkouším... V manuálu o této funkci není zmínka. Nicméně myslím, že je to u těchto svářeček celkem zbytečná funkce... Pokud bych chtěl svařovat elektrodou tak si koupím nějaký MMA invertor za desetinu ceny a ne AC/DC tig...
v Pegasu
latinská koncovka při skloňování odpadá, http://mluvtecesky.net/cs/grammar/loanword_declension
Tak hoši. Tady je video s tím HF zapalováním https://youtu.be/lla9h_LRkDQ První je JET TIG II a druhý Alfin TIG 200T
U toho poláka je to HFko takové nesmělé oproti tomu ALFovi... Proto mi připadá, že to hůř zapaluje pokud už je elektrodu trochu opálená. Ono s ní sice stačí škrtnout o matroš, ale mohlo to být i bez toho...
To Rellik:
Vyskočilo na mě toto video: https://www.youtube.com/watch?v=GU-uwFSSlI8. Mladý už je skoro odborník.
Největší zábava je pro něj kukla..
Tazz: jo baví ho to...
je vidět, že to HF má menší napětí ale jinak mě připadá intenzivnější než u mě. To jsi natáčel bez + kabelu? To, že někdy nezapálí, tu bylo v diskuzi vzpomínáno několikrát a to myslim i u Kemppi a Migatronicu. Nikdy se mi to nestalo na AC asi proto, že elektroda zůstává lesklá.
O par rokov ked sa nauci aj citat a pisat bude Rellik junior na fore
Famater: ano je bez kostry. Dá se to i proti prstu, jen to lechtá... Nicméně tohle bylo zkoušeno na čistých elektrodách. To, že někdy nezapálí je až po několika svárech a jen občas ne pravidelně. Nicméně je vidět, že oblouk HFka je takový nejistý...
ihlan: ačkoliv co školy ještě nechodí, tak když chce přečte co chce (pokud je to velkým písmem - naučený z klávesnice PC) a stejně tak i něco napíše... Takže pokud tu někdy uvidíte něco napsané co nesedí na mě, tak to psal on... Půjde to poznat, když to bude velkým písmem... Nicméně v září jde už to školy, tak pak to bude asi i malým...
mozem potvrdit ze na Jet Tigu ma HF-ko slabsiu voltaz.. ked nemam ukostreny zvarenec a dostanem zasah z HF-ka, tak je to uplne v pohode.. naproti tomu co mam HF-ko na Kuhtreiberovi, tak tam ked dostanem zasah, tak mam dojem ze tam mi uz ide o zivot.. tam je to dost bolestive..
Tak soudruzi. Hlásím novou zkušenost jak s JET TIGEM, tak i s novým materiálem, který jsem nikdy nesvařoval... Dostalo se mi kšeftíku svařit rozšíření nápravy na veterána AERO 30 z roku 1936. Původní náprava je téměř z čistého hořčíku, stejně tak i nový mezikus. Na původní nápravě, kde byl cca 90 let olej a vazelína byl odlitek celkem pórovitý a tudíž ve místech kde je spodek nápravy celkem nasáknutý olejem. To bylo nejhorší na svaření. Náprava se předehřála na cca 150-200°C, pak přišly na řadu kořenové sváry a vrchní vrstva. Nový hořčík se tavil parádně, horší byl původní odlitek. No nicméně to dopadlo celkem pozitivně.
Nějaké foto zde: https://rellik.rajce.idnes.cz/AERO_30_r.1936/ (sváry mohly být lepší, ale jako první "pokus" s tímto materiálem myslím, že ok.)
Jinak svářečka jela cca 2 hodiny na 160A a pohoda (AC, balance 30%, 110 -130Hz).
Mě jsem sebou i vodníka a jak se v jiném tématu řeší chlazení samospádem a nebo čerpadlem do akvárka, tak je to totální kravina. Za ty dvě hodiny svařování byla teplota vody cca 50°C. Vody tam mám asi 3,5 litru... Klasické svářečské čerpadlo, chladič a ventilátor... Odkaz na chlazení jsem dával v patřičném tématu... Takže asi tak...
V té drážce je také prasklina. Jak jevidět před krycí vrstvou porozita, musel jsi to vícekrát vybrušovat?
Jo bylo to na nekolika mistech nekolikrat brousene. Ono uz to nekdo svaroval predtim, ale uletelo to. Bylo to jako hubka, sama bublina a por... Tak se to vydrazkovalo znova a varil sem to ja... Tak snad to ted bude ok...
Vypadá to dobře. K tomu tvému chlazení: pro větší výkon chladiče, je lepší vést do něj vodu o nejvyšší teplotě- tedy rovnou z hořáku. Máš to hotové, tak to jistě nebudeš předělávat a po této "zatěžkávací zkoušce" je jasné, že vyhovělo potřebám. Protože se tak rozjela diskuze kolem čerpadel, tak až se vrátím do HK určitě průtok při nějakém tlaku změřím. Když dělal chlazení RCP, tak změřil při jeho čerpadle, že mu za 1min. proteče 1,1l.
1,1l mi pretieklo cez horak - spiatocku horaka fronius ttw300 som nemal zatrcenu naspat do rychlospojky chladenia, ale do flase a zmeral som, kolko vody mi tam natieklo za 1 minutu (cerpadlo SIMACO KN35/220V)
cca tu istu hodnotu (1,0 - 1,2l) mi na dispeji ukazuje aj fronius magicwave 3000 s tym istym horakom (neviem, ake cerpadlo pouziva fronius v chladeni), takze predpokldam, ze je to dane prierezom hadiciek
ked som na ten magicwave pripojil horak kemppi, alebo esab, zvaracka ukazovala prietok niekedy az 1,5l/min - asi vacsi priemer hadiciek v horaku
inak ja som mal usporiadanie toku vody podla famatera, teda:
rychlospojka (vstup) > termostat > chladic > nadrzka > cerpadlo > tlakovy spinac > rychlospojka (vystup)
tym, ze som mal nadrzku (cele chladenie) z hlinika, a voda sa dochladzovala aj v nadrzke, malokedy mi teplota spiatocky z horaka stupla nad 45° C, aby termostat zapol ventilator - ked som na zaciatku testoval funknost termostatu, musel som tam naliat vodu z rychlovarnej konvice
celkovy objem, ak si dobre pamatam, bol cca 5-6litrov
Editoval rcp (15-08-2018 19:55:22)
Tak, hlásím další zkušenost s hořčíkovou slitinou. Dostal se mi k dispozici rozbitý elektrický pilník (prstová bruska). Někdo se to již pokoušel opravit, ale bez úspěchu. Byl náznak svařování, ale samá bublina. Byl vylomený kus materiálu a celkově to bylo dost pochroumané. Jelikož jsem nedávno svařoval čistým hořčíkem, tak jsem zkusil zda jde tímto materiálem svářet klasický hliník. Jelikož to šlo, tak jsem z hliníku vytvořil chybějící kus odlitku brusky a zavařil hořčíkovým drátem. Nějaké póry a bubliny sice zůstaly (kdo ví co to je za materiál), ale bruska je opět plně funkční... Takže jsem ušetřil pár tisícovek za novou, jelikož jsem ji chtěl pořizovat...
https://rellik.rajce.idnes.cz/Oprava_el … o_pilniku/
Gratuluji. Na fotce to vypadá, že se to chovalo lépe na straně toho hliníku, než na straně původní slitiny. Je to tak, nebo se mi to jen zdá?
Ona ta původní část byla lakovaná a i přes celkem důkladnou očistu to bylo stejně lepší na tom novém materiálu. Nehledě k tomu, ža vůbec nevím co byl původní odlitek zač... Jinak dík za gratulaci...
Musis v praci nahovorit sefa aby ste kupili spektrometer alebo zacat intenzivne setrit
ihlan: spektrometr mají tady v jedné firmě co prodávají barevné kovy a není problém si to nechat přeměřit tam. Než jsem svařoval tu nápravu na aerovku, tak se tam taky nechala pípnout kvůli správné volbě přídavného materiálu. No nicméně si s tím materiálem měřák moc neporadil.
Stránky: 1 … 11 12 13 14 15 … 19