SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Mám dotaz - máme na výkrese od zákazníka zakótovaný koutový svar s označením velikosti a max 3.
Znamená to, že můžeme uděllat svar od slití až po velikost 3?
Nikde jsem nenašel přesný výklad tohoto značení a zatím jsem to taky nikdy neviděl.
Není lepší se ptát toho zákazníka? Těžko tu někdo bude vědět jaké jsou na ten svár pevnostní požadavky, požadavky na přesnost svařence, povolené deformace atd.
Dobrý den, mě zajímá vysvětlení toho značení na výkrese. Ostatní věci v tuto chvíli neřeším.
Zajímá mě to, jestli je vůbec takové značení možné a pokud ano, jaká je jeho interpretace. Děkuji
Norma takové značení nezná. Je proto nutné řešit se zákazníkem co si on pod takovým označením představuje. Záazník poroučí, protože má peníze, vy se mu snažíte vyhovět, abyste je od něj za zakázku bez problémů získal.
Důvod může být různý, já ho občas předepisuji na výkresy. Např. v námořním průmyslu musí být všechny styčné hrany plechů provařeny aby tam nemohla vniknout slaná voda-vznik koroze. Barva ani zinek se nepočítá. Tudíž těsnící svar. A pokud je to místo kde bude něco navazovat (třeba šroubovaného) a svar by překážel, použiji max a něco. Nicméně někdo jiný si pod tím může představit něco jiného a pokud zákazník chce něco nestandardního, ať taky dodá veškeré info.
Krupp napsal(a):
... použiji max a něco.
"něco" je číselná hodnota velikosti sváru v kótě, jestli to dobře chápu? Např. "max. a6" ?
ano tak jsem to myslel, max. a6
Editoval Krupp (18-07-2018 20:15:24)