SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahojte hoši,
Pred troma dnami som zacal robit certifikat na TIG zvaranie plechou a Trubiek okolo priemeru 2mm.
Momentalne viem spojit len plechy s medzerou a tupym zvarom... nejde mi to este nijak extra, zvaral som
Uz aj kutove zvary a aj zvisle zvary...
No vsak mam velky problem neviem poriadne zastehovat material kedze stale odpalujem konce... uplne cely material prepalim vie mi niekto poradit co mam urobit alebo ako mam ist k tomu konci? Sk to skusam dofukom
Tak potom nieje dobre prevareny koren.
Podielam aj nejake fotky berte to s rezervou ze to drzim 3 den v ruke predtym som nemal ziadne skusenosti stym.
Si si istý že priemer len 2mm?
Nastav si malý počáteční proud (třeba 10-15A), pak náběh cca 0,5s a hlavní proud. Pak rychlejší dojezd a opět malý proud na konci. Pak by ti to mělo jít pěkně...
isto myslel hrubku materialu 2mm a nie priemer
Zvaram rozne hrubky ale od 2mm do 4mm max, zvaram to s hlavnym prudom 45-55A, kutove zvary tak 60-70A.
To ma nenapadlo ze si mam nastavit aj dofuk atd... skusim to zajtra a dam vediet ci to je lepsie posielam tie moje zvary 😂 ako pisem nic moc...
Editoval Kuvan3c (03-05-2018 19:36:58)
No už podle fotek je vidět, že tam dáváš moc A. U té 2mm tloušťky počítej něco kolem 50A a i to je u některých typů svárů moc. Chce to zkoušet a zjisti jak se to chová třeba u 25A jak se to chová u 60A. Podle toho odvodit proud, který může být v rozmezí třeba jen 30-45A. Jinak se asi moc přes net poradit nedá...
Svařování metodou TIG je o zručnosti a trpělivosti.
Mate pravdu... chcel by som to vediet cim skor kazdy ma ukludnuje ze to pride len treba cas...
Ako mam odzvarane 15h a ked sa pozriem ako to vyzeralo prvy den a ako to je dnes tak je to nebo s dudy....
Len som chcel vlastne dopilovat tie konce aby uz ten zvar aspon nejako vyzeral...
Já to nějak nechápu Ty děláš svářečák a na foře se ptáš jak na to? A to Vás tam vede kdo? Asi bude mít hodně certifikátu
pat napsal(a):
Já to nějak nechápu Ty děláš svářečák a na foře se ptáš jak na to? A to Vás tam vede kdo? Asi bude mít hodně certifikátu
a co je ako na tom zle ze sa pyta aj tu? ja som to robil tak isto , vsetko je to len o ludoch , niekde nieje tolko priestoru na to aby sa kazdemu skolitel venoval v takej miere ako inde. Ako aj tu, niekto chce pomoct, poradit a niekto len rype.
No rypáni ,...já když něco nechápu tak se zeptám. No škola která nabere lidi a pak nemá prostor pro jejich vzděláváni bude asi dobrá škola. Není náhodou něco špatně?
Dnes to bolo lepsie ani jeden koniec nebol prepaleny... dakujem za rady
Pridavam opat nejake fotky zo zvarania su tam zvari na ciernom a zvary na nerez. Zistil som
Ze wolfram mam velmi malo vytiahnuti z hubici. Preto to opat vyskusam a vytiahnem wolfram aspon 7mm.
Sorry za velke obrazky ale neviem ako to mam nahodit aby boli male...
Editoval Kuvan3c (26-06-2018 10:57:23)
Hmm, po měsíci tréningu a na certifikát?Chce to víc citu pro materiál,ubrat proud nebo se smekat rychlejc ne?No zajímalo by mě jakou zkoušku vůbec trénujete že tam máte k trubkám i plechy,..zdravím
7 tyzdnov trval kurz... skusal som si aj kutove spoje aj trubky atd vsetko som si vyskusal. Skusku mam trubky nerez 45 stupnovi uhol.
Kuvan3c napsal(a):
7 tyzdnov trval kurz... skusal som si aj kutove spoje aj trubky atd vsetko som si vyskusal. Skusku mam trubky nerez 45 stupnovi uhol.
gratulujem ti k certifikatu a zvaracej skole k uspesnemu biznis planu ....
ta trubka zvnutra na poslednej fotke - to bol "cierny" material?
Editoval rcp (27-06-2018 19:09:34)
Hmm, tak tohle napoprvý neděláme, HL045 si může zmáknout svářeč při přezkoušení, sladit cit pro materiál s pohybem kolem trubky chce přece jen delší praxi.Ze začátku trénujeme kouťák PB a trubku v polohovadle PA, to je nejčastější pracovní zkouška ve firmách, certifikát T BW FM5 PA nejčastěji stačí a pánové i dámy to zmáknou vždy excelentně.....tohle nee
Já mám pořád takový pocit ,že je to jen nějaká sranda .Nebo to se za takový svar opravdu dává certifikát?
Ta zvaracka skola v Hradci Kralove je katastrofalna všetko som sa musel naučiť sam... už keď to mam zaplatene musim to dokončiť.
rcp napsal(a):
Kuvan3c napsal(a):
gratulujem ti k certifikatu a zvaracej skole k uspesnemu biznis planu ....
ta trubka zvnutra na poslednej fotke - to bol "cierny" material?
Ano cierny nieje to dobre prevarene ?
Zvary mam prevarene kde je problem ze niesu pekne ? Ved tu nejde o krasu ale o to ci to lepim alebo zvaram.. korene mam prevarene aj s fukanim argona do vnutra... ja nevidim vtom problem...
Pripajam sa k patovy. Akoze zvaram uz par rokov co pride pod ruku vratane nereze ale nemam na to "papier". Tento rok som nad tym tak rozmyslal ze by som si spravil kurz + skusku nech uz niesom za hobbika. Ale ako tak pozeram tak neviem co v tej skole ucia ked takto maju vyzerat zvary na nerezovke.....
Kuvan3c napsal(a):
Zvary mam prevarene kde je problem ze niesu pekne ? Ved tu nejde o krasu ale o to ci to lepim alebo zvaram.. korene mam prevarene aj s fukanim argona do vnutra... ja nevidim vtom problem...
Problém být může, že mi to připadá přehřáté. To samozřejmě u nerez materiálů je na závadu. Ale bude pochopitelně záležet na firmě a jejích požadavcích na kvalitu. Pokud firma vyžaduje dodržení vysokých nároků na kvalitu takového potrubí, jako na př. Cryo potrubí - pro zkapalněné plyny, chemický průmysl ap. tak nevím, nevím... Ale to je vše otázka praxe, časem se to podá...
Je to prepalene - vim to - sam mam takove...
Poleze z toho rez.....
Ktosi tu pisal alebo dal odkaz na tabulku že ktore druhy nereze sa možu navzajom akym drotom zvarat.
myslim napriklad 316/304 alebo s obyčajnou ocelou aky prechodovy a tak...
mohli by ste tu dat ten odkaz kde je ta tabulka ak niekto viete? nemožem to nikde najst.
dik.
kazdy vyrobca prid. materialu ma podobne tabulky:
http://bcz.vamberk.eu/cd-dst-2013/pages … ovani.html
http://bohler-uddeholm.cz/media/katalog … 202018.pdf
ale to sa ti asi urcite nebude chciet citat, navyse v domacich podmienkach urcite nepouzijes 99,9% vymenovanych materialov
ja defacto vystacim s:
ESAB GI-113 - "cierna" ocel
ESAB OK Tigrod 316L - bezne nerezove ocele
ESAB OK Tigrod 309L / ESAB OK Tigrod 309LSi - prechodovy "cierna" ocel/nerez
ESAB OK Tigrod 310 - ziaruvzdorny nerez
ESAB OK Tigrod 18.04 (AlSi5), ESAB OK Tigrod 18.15 (AlMg5) - hlinik
ESAB OK Tigrod 19.20 (CuSn6) - med
PS: - nie som obchodnik ESABu, ale takmer vsade kde som pracoval pouzivali ESAB
akurat v nemecku a u aktualneho "zamestnavatela" varim BÖHLER-om
Editoval rcp (19-07-2018 21:30:52)