SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím vespolek. Dostal se mi kšeftík na svaření části převodovky dílenského zvedáku na auta. Je to nejspíš hořčíková slitina, protože i po ohřevu a pokusu o svár to "bublá" a víceméně do cca 10s opět praskne. Nějaké nápady? Případně kde nakoupit manganový drát? Všude jen nacházím manganový nerez...
https://photos.app.goo.gl/JVzjmJrd7xjnMkaDA
Dík za nápady...
Rellik, zapomeň na manganový drát. Ty potřebuješ drát ze skupiny Mg, což je hořčík. Když to nepůjde TIGem, zkusil bych to ještě opatrně plamenem (s tavidlem).
Rellik koukám ,že se příjemně bavíš. Tím to by to snad šlo. Tedy mi to pomohlo ale kdo ví co to máš za slitinu
Je to hodně lehký(magnezium) nebo spíš těžší (obsahuje zinek)o proti hliníku ?Typuji spíš na nějakou slitinu s větším množstvím zinku.
Hmm, co si zmáknout vzoreček z nějakýho hořčíkovýho odlitku na ten jeden kousek, stejně se to spíš jako odlejvá.Jsou z toho některý disky kol nebo bloky motor.pil.....zdravím, k snídani budou palačinky
Tak jsem na zkoušku pořídil drát OK TIGROD 5087 na doporučení prodejce. Tak uvidíme. Vybrousim ten vcerejsi pokus s hlinikem a vyzkousim toto...
Honza: je to prave hodne lehke...
Editoval Rellik (15-06-2018 12:07:57)
Hmm, jestli to co jste navařil vyrazíte majzlíkem musíte použít hořčíkovej drát nebo kousek, tohle vám nepomůže, prodejce je asi vysmátej.....hi, poznáte podle barvy,svítí domodra.
Relliku, zeptej se tady:
http://www.ferda-welding.cz/kontakt.html
Jestli je prodejce vysmaty, je mi jedno. Vzal sem jen jeden drat a ani ho neplatil. Navic pokud se to nepodari, da se to vyrobit na cnc nove... Mam to vicemene jen na pokus a nejake odlomky z jine casti horcikove slitiny mam taky k dispozici... Tak uvidime...
Jestli je to hořčík tak by špony měly hořet, zapálit jdou normálně zapalovačem. Když jsem obráběl Mg kola tak jsem si ty špony nasbíral a pak prováděl pokusy.
nellospeed napsal(a):
Jestli je to hořčík tak by špony měly hořet, zapálit jdou normálně zapalovačem. Když jsem obráběl Mg kola tak jsem si ty špony nasbíral a pak prováděl pokusy.
A potom jsi skoušel hasit vodou?Jednou jsem to viděl na vlastní oči.No krásný ohnostroj.
Hotovo... https://rellik.rajce.idnes.cz/Oprava_casti_prevodovky drát byl OK, předehřev na cca 180°C zavařit venkovní prasklinu, vydrážkovat hlavní prasklinu, předehřát zavařit, vybrousit a hotovo... Tak uvidíme jestli to bude držet...
Díky všem za účast...
Takže nakonec to byla hliníková slitina. Pěkně zavařeno. Proč to popraskalo nevíš?
jirkati napsal(a):
Takže nakonec to byla hliníková slitina. Pěkně zavařeno. Proč to popraskalo nevíš?
Tak to fakt nevím. Možná tím, že jsem to původně vařil čistým hliníkem a teď touto slitinou... Jinak jsem nic jiného nedělal...
Pár takových věcí jsem vařil. Ten první návar prasknul vždy, takže vybrousit a znovu. Asi si ten AlSi5 něco "nasákne" z oné slitiny, že to pak praská. Až se to vyčistí, tak je to OK.
Stránky: 1