SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 05-11-2009 15:59:36

crosby
Člen

bubliny ve sváru

Zdravím všechny a obracím se s dotazem. Při svařování a obzvláště při bodování se mi dělaji ve svarovém kovu bubliny a někdy dost velké. Vařím strojem Lematec 160 a jako plyn používám čistý argon. MIG používám výmečně, jinak vařím nerez Tigem, proto tn argon... Nemůžu přijít na kloub těm bublinám, když svar brousím je celý porézní a občas dokonce jedna velká "vzduchová" kapsa. Mnohdy je vidět pi chladnutí svaru, jak se vyboulí a nafoukne. Zkoušel jsem různé dávkování plynu, ale nemá to žádný vliv. Nevíte někdo čím by to mohlo být? Kdyby to pomohlo připojím fotky.
Díky

#2 05-11-2009 16:18:00

huat
Člen
Místo: Komárno

Re: bubliny ve sváru

No mne sa to stalo to isté pri zváraním CO čkom.Nakoniec som prišiel nato že mán upchatý prívod plynu v rukoveti.Doporučujem skontrolať prietok tou plastovou trubičkou smile

malý PB autogen,kitin tig 170 LA,fronius transpocket 1500,magnum mig,mag 190II,tuson tucana 200 dc multi
+Všetko možné z Lidlu  a Obi a z blšáku

#3 06-11-2009 17:25:55

crosby
Člen

Díky za radu, hned jsem vyzkoušel, ale plyn fouká tak jak bych očekával. Navíc svár vypadá mnohdy na první pohled velice dobře a bubliny se objeví až když na něj sahnu bruskou. Není to tedy jako svár na který člověk zapomene pustit plyn... roll

#4 06-11-2009 18:52:10

alll
Člen
Místo: ...

Treba mate toho plynu  hodne ja s svařuji dratem 0.8 mam nastaveno 8 l plynu za minutu a na drat 0.6 6 l plynu hodne zaleží na sklonu horaku jestli svarovou lazen tlačíte nebo tahate.

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#5 06-11-2009 20:51:14

Petr
Moderator
Web

1. Jaký materiál svařujete? Pokud víte přesné označení napište.
2. Svařujete s přídavným materiálem? Jestli ano napište přesné označení.
3. Předpokládám, že ten čistý argon používáte jen pro TIG.
Ten Lematec 160 je TIGový zdroj? Přiznám se, že ten typ neznám a nenašel jsem ho ani přes Google.

Editoval Petr (06-11-2009 20:55:55)

#6 06-11-2009 21:35:07

marekh
Člen

otazku asi treba postavit inak????!!!! je vobec vhodny cisty argon na zvaranie mig?????
ja osobne som to neskusal, ale podla mna asi ani nie

#7 06-11-2009 21:53:57

MiraGSX
Člen
Místo: Brno

ISTP Kutil
WSME-200A AC/DC TIG; KITin 170 TIG LA; SioMIG 351
svářecí kabely do 160A; TIG hořák ESAB BTF 150 a ZHT-315 + čína (unknown); P600e

#8 06-11-2009 23:02:09

Petr
Moderator
Web

marekh napsal(a):

otazku asi treba postavit inak????!!!! je vobec vhodny cisty argon na zvaranie mig?????
ja osobne som to neskusal, ale podla mna asi ani nie

Marku udělám vám v tom trochu pořádek.
Jistě znáte termíny MIG a MAG. Žádnou velkou vědu v tom nehledejte. Jedná se totiž o stejný typ svařování a mění se pouze plyn.
MIG ( Metal innert gas - Ruční obloukové svařování odtavující se elektrodou v ochranné atmosféře innertního plynu ). To je přesně ten případ, kdy použijeme jako ochranný plyn čistý Argon či jeho směsi s Heliem. Mimochodem ten český termín mi připomíná dobu národního obrození. Něco jako nosočistoplena ( kapesník ). Tato metoda se používá pro svařování hliníku a jeho slitin či mědi a slitin mědi.
MAG ( Metal active gas - Ruční obloukové svařování odtavující se elektrodou v ochranné atmosféře aktivního plynu ). Tato metoda se používá pro svařování nelegovaných či legovaných ocelí. Jako ochranný plyn se používá jak CO2, tak směsi Argonu s určitým podílem aktivní složky ( CO2 či O2 ). Podíl aktivní složky se volí dle typu svařovaného materiálu.
Innertní plyn ( netečný ) nereaguje se svarovou lázní narozdíl od aktivního. Tolik v krátkosti.

Editoval Petr (06-11-2009 23:03:19)

#9 07-11-2009 14:36:26

Frank
Člen
Místo: USA
Web

crosby napsal(a):

Zdravím všechny a obracím se s dotazem. Při svařování a obzvláště při bodování se mi dělaji ve svarovém kovu bubliny a někdy dost velké. Vařím strojem Lematec 160 a jako plyn používám čistý argon. MIG používám výmečně, jinak vařím nerez Tigem, proto tn argon... Nemůžu přijít na kloub těm bublinám, když svar brousím je celý porézní a občas dokonce jedna velká "vzduchová" kapsa. Mnohdy je vidět pi chladnutí svaru, jak se vyboulí a nafoukne. Zkoušel jsem různé dávkování plynu, ale nemá to žádný vliv. Nevíte někdo čím by to mohlo být? Kdyby to pomohlo připojím fotky.
Díky

Předpokládám, že se jedná o TIG. Důvodů může být celá řada.
Jaký používáte hořák? Jakou velikost hubice? Jaký difuzor? Jaký redukční ventil? Jaký průtok plynu a jakou čistotu Ar?
Ty póry způsobuje s největší pravděpodobností nedokonalé pokrytí sváru ochrannou atmosférou, nebo nečistoty v Ar (zejména pokud se používá přepouštění Ar do nové láhve se zbytkem vzduchu).

Zkontrolujte zda průtok plynu odpovídá velikosti hubice a je konstantní po celou dobu svařování. Některé redukční ventily toto nezaručují a při zahájení svařování je slyšet silné zasyčení a průtok plynu v ten okamžik je několikrát větší než po chvíli, kdy se ustálí. Tento jev způsobuje vysokou výtokovou rychlost plynu a turbulenci, kde dojde k přísávání vzduchu do ochr. atm. a může způsobit porositu sváru.

Používejte pokud možno hořák s tzv. plynovou čočkou, to jest s takovým sítkem uvnitř. Tím je zajištěn plynulý výtok plynu z hubice, bez turbulencí, kde může dojít k přisávání vzduchu do ochranné atmosféry, což způsobuje porositu sváru.

Elektroda musí být přesně ve středu hubice a příliš nevyčnívat - jinak může docházet opět k nedokonalému pokrytí svárové lázně a způsobit porositu sváru. Tolik krátce takhle na dálku smile

#10 07-11-2009 17:32:11

Jemi
Člen
Místo: Olomouc

crosby napsal(a):

Díky

Plyn se vetšinou nastavuje na 12-15 litru.
je lepší to měřit u ubice někdy redučáky lžou.Zkus změnit plny ja vařím Corgonem 18 82% argon a 18%Co2
Vařím stím dva roky děláme výrobky pro jadernou energetyku.
A memam stim problem.
Další věc co to může dělat nečistoty ve svaru ,blbý sklon hubyce

En 287-1 135 P Bw 1.1 S t30, Pf ss nb
ZK 111 W  01

#11 07-11-2009 17:35:18

Jemi
Člen
Místo: Olomouc

crosby napsal(a):

Díky

Plyn se vetšinou nastavuje na 12-15 litru.
je lepší to měřit u ubice někdy redučáky lžou.Zkus změnit plny ja vařím Corgonem 18 82% argon a 18%Co2
Vařím stím dva roky děláme výrobky pro jadernou energetyku.
A memam stim problem.
Další věc co to může dělat nečistoty ve svaru ,blbý sklon hubyce

En 287-1 135 P Bw 1.1 S t30, Pf ss nb
ZK 111 W  01

#12 17-04-2015 06:58:49

Dave1913
Člen
Místo: Blansko

Zdravím Vás,
našel jsem podobné téma tak nebudu zakládat nové a budu pokračovat v tomto.
Jsem ve firmě jako nový svářečský technolog bez zkušeností a než jsem nastoupil, požádala firma externě jednoho svářečského technologa o návod na svaření dvou nerezových materiálů
1) austenitická ocel - X3CrNiMo134+QT650 (výkovek trubka pr.1070/pr.960)
2) martenzitická ocel - 1.4313+QT650 (výpalek P70 příruba)
Jedna ocel je feromagnetická, druhá nemagnetická. Pan technolog už psal že nejsou ideální, ale na dílně byly materiály už vychystány.
Svařujeme metodou MAG, plyn Ar 98%/CO2-2%, svařovací drát ER307 (A 5.9x1,2mm), předehřev cca 100°C.

Po vydrážkování kořene se objevují malé tečky (pórky), neví někdo co může být příčina?

http://www.imghosting.cz/view-96DSC_0227.jpg

edit: ještě bych chtěl dodat: Svářeč mi říkal, že to nejsou póry, dírky jsou malinké, snad pr. max 1 mm a přišlo mu, že jakoby ty dva materiály k sobě nešly svařit, ne že by se jednalo o studené spoje ale nedokázal problém specifikovat. Prostě špatná svařitelnost těchto dvou materiálů.

Editoval Dave1913 (17-04-2015 08:23:56)

#13 17-04-2015 14:40:24

ketsíš
Člen

Skusit svařit tigem,vydrážkovat stejným postupem,pokud bude ten samý problém,tak by mne taky zajímalo jak to vyřešit.

#14 17-04-2015 17:38:18

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Nějak z příspěvku nerozumím, co s čím se vlastně svařuje. Ocel  X3CrNiMo134 = 1.4313 je totiž martenzitická (podle některých pramenů matrenziticko-austenitická) korozivzdorná ocel. QT650 je dodávaná kvalita. Tato ocel není zrovna moc vhodná ke svařování kvůli svému obsahu C.
Póry v kořenové vrstvě jsou skoro typická technologická chyba. Je to vzduch při nedokonalé ochraně 1. kořenové vrstvy nějakým formovacím plynem.
Jako přídavný materiál je asi nejvhodnější použít vhodný austenitický materiál, který lépe zvládá tahová napětí ve sváru.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla