SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravim, som trochu bezradny tak dufam ze mi niekto bude moct poradit. Zvaram nerezove niple (316) cez 6mm platnu (bezna ocel 235). Mam 100% argon, 309 plniaci drot, cerveny a fialovy tungsten(nepamatam uz rozdiely ale niekto mi poradil tieto dva typy). Nemam original brusku na elektrody ale brusim ich cistym diskom a v smere ku spicke.
Zacal som na nizsich amperoch, asi 50, no zdalo sa mi to pomale co i len zacat taveninku. Postupne pridavam ale zrazu sa mi meni obluk, nezmizne, Len sa zmensi a netavi vobec. Trochu sa s tym hram a zistim ze ak elektrodu vzdialim tak na 10 az 12 milimetrov obluk sa vrati ale to uz ho nedokazem koncentrovat v kute a hrozne mi to prehrieva cely vyrobok. Do tych 60 amperov by to bolo s oblukom fajn, akurat ze nerez sa roztavi ale cierna ocel nie. Som zaciatocnik takze moja tachnika urcite nieje najlepsia ale musi v tom byt aj nieco ine. Zvatacka je invertorova Pirotec 300.
Za prvé elektroda se brousí od špičky dozadu a ne obráceně - https://img.svarecky-elektrody.cz/image … rody_2.jpg Za druhé píšeš 6mm materiály. Na to je 50A sakra málo... Chce to od 80 výš. Za další nepíšeš, jestli ten černý materiál vybrušuješ od povrchových okují. Pak není problém zavařit nerez a černý dohromady... Tady máš ukázku černého 5mm jeklu s nerezovou trubkou průměr 40x2mm - nastavení 100A... http://rellik.rajce.idnes.cz/JET_TIG_II … 163343.jpg
Nejdřív se musí ohřát větší kus materiálu. Chce to natavit černý a teprve potom přejít na menší nerez.
Vrhnout se jako začátečník rovnou na kombinaci materiálů je docela odvaha. Dokud nemáte zvládnuté oba materiály samostatně, tak to bude boj. Typickou začátečnickou chybou je totiž neznalost vlastností různých materiálů a různých triků při svařování různých tloušťek a různých materiálů.
Např. nerezové materiály mají menší elektrickou a zhruba poloviční tepelnou vodivost. "Černé" materiály zase mají nepříjemnou snahu se snadno okysličovat za tepla. A k tomu se ještě blbě ohřívají při použití metody TIG díky nutnosti používání čistého argonu.
Dřív jsem začátečníky posílal buď do svářečského kurzu nebo aspoň na zaškolení podle ČSN 050705. Teď už je neposílám, protože si každý myslí, že ON je hvězda, která takovou prkotinu, jako je svařování, zvládne sám. Pak se doptávají na naprosté základy třeba tady. Přece nebudou zbytečně utrácet peníze.
No já tedy chodil jen na MIG MAG ,ale že by tam bylo něco o materiálech si nepamatuji.
https://www.youtube.com/watch?v=96W75THjetU
celkem dobré na podíváni
To je dobré video, jsou v něm popsány důležité věci.
Dakujem vam za rady, hlavne o tom bruseni elektrod som to robil opacne. Co sa tyka pripravy materialu, samozrejme vsetko dokladne obrusujem.
V prvom poste som vas trochu zaviedol s tym nerezom na ciernu ocel. Moj problem totiz nieje len pri zvarani odlisnych oceli, ale aj ked zvaram len ciernu ocel s Tig. Na to by som vsak normalne pouzil co2.
Kazdopadne, spravil som kratne video ktore ukaze co sa deje s oblukom: https://youtu.be/JTeYcm98vHU
prečo by sa nemohli brusit elektrody aj opačne? vidim že sa brusia ako pišete ale nie su mi uplne jasne všetky dovody.
To bude asi to samé, proč se i nože vždycky doostřují proti ostří - když se brousí po ostří, ke konci vzniká jehla, která se neubrousí, ale už se jen převaluje z jedné strany na druhou. Myslím si, že u té špičky to bude obdobné. Broušením po špičce bude mít hrot tendenci se pořád jakoby vytahovat, při broušení proti špičce zhušťovat, natlačovat, což je asi žádoucí.
Editoval Zdenek11 (06-06-2018 11:39:57)
no ved takto mi to je jasne, ale nakoniec sa jemnym aj tak opačnym smerom ihla zhadzuje.
pytam sa preto lebo ked brusim na stolarskej pasovke tie elektrody sa mi to trochu zda nebezpečne proti ostriu. a nič zleho som nevidel na tom ked som brusil po ostri smerom. u nožov to by som bral proti ostriu.
či sa to ostrie viac nepriehriena ked sa brusi smerom po ostri, lebo vlastne ta horuca špona ide smerom k tenkej špičke a može sposobovat rychlejšie zohriatie.
či nie toto skorej ten hlavny dovod ? či to nie skorej o chladeni ?
tahrir - nechapem ten sustavy zvuk pri horeni obluku. Ako keby si tam nemal 100% argon, ale nejaku zmesku... DC obluk by mal byt uplne ticho, pokial nezvaras AC. Elektrodu mas po dofuku pekne striebornu?
Editoval vyrobca (06-06-2018 12:46:24)
Wolframová elektroda je hodně tvrdá, tak nebude velký rozdíl ve výsledku při různých směrech broušení. Já mám elektrodu většinou upnutou v akuvrtačce, tak nemám strach že by vystřelila proti mě. Pustil jsem si to videjko. Podobný zvuk vydává oblouk když se zapomene pustit plyn.
tahrir napsal(a):
Zdravim, som trochu bezradny tak dufam ze mi niekto bude moct poradit. Zvaram nerezove niple (316) cez 6mm platnu (bezna ocel 235). Mam 100% argon, 309 plniaci drot, cerveny a fialovy tungsten(nepamatam uz rozdiely ale niekto mi poradil tieto dva typy). Nemam original brusku na elektrody ale brusim ich cistym diskom a v smere ku spicke.
Zacal som na nizsich amperoch, asi 50, no zdalo sa mi to pomale co i len zacat taveninku. Postupne pridavam ale zrazu sa mi meni obluk, nezmizne, Len sa zmensi a netavi vobec. Trochu sa s tym hram a zistim ze ak elektrodu vzdialim tak na 10 az 12 milimetrov obluk sa vrati ale to uz ho nedokazem koncentrovat v kute a hrozne mi to prehrieva cely vyrobok. Do tych 60 amperov by to bolo s oblukom fajn, akurat ze nerez sa roztavi ale cierna ocel nie. Som zaciatocnik takze moja tachnika urcite nieje najlepsia ale musi v tom byt aj nieco ine. Zvatacka je invertorova Pirotec 300.
No, já takto na dálku nevím, ale podle popisu to vypadá na problém svářečky. Materiály s tím nemají co dělat. Myslím to vzdalování elektrody a změny v hoření oblouku. Nebo taky silné magnetické pole. Nemáte někde poblíž silný magnet?
Je mozne ze ten praskavy zvuk je necistota...zapaloval som niekolko krat na tom istom mieste kym sa mi podaril dobry zaber. Alebo to bolo jednoducho tym ze dlzka obluka bola cez 10mm a ochranny plyn uz tak dobre nechrani. Argon by mal byt ok, nova flasa, riadne onalepkovane.
Frank napsal(a):
No, já takto na dálku nevím, ale podle popisu to vypadá na problém svářečky. Materiály s tím nemají co dělat. Myslím to vzdalování elektrody a změny v hoření oblouku. Nebo taky silné magnetické pole. Nemáte někde poblíž silný magnet?
Tiez si myslim ze to bude zvarackou, aj ked ta je ako nova...nepouzivana, no uz davno po zaruke
Stránky: 1