SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Ahoj,
Pokud se tu tohle téma již řešilo tak me prosím na něj odkažte. Nic jsem nenašel.
Moje první otázka.
Nezná někdo chemické složení na moření nerezu. Po ponoření výrobku po oxidaci svárem. Nejen že to vyčistí svár ale celý výrobek zbělá. Jsem tak obeznámen že se používa kyselina dusična sírova atd. Ale jaké složeni.. kolik vody teplota atd..
Moje druhá otázka se týká na elektrochemicke LEŠTENÍ.
Je to podobný princim jako galvanicke pokovovaní ale je obrácená polarita. tzn že od leštěneho předměnu se uvolnujou male častecky.. používa se kyselina štavelova o-fosforecna. Jaká koncentrace.. teplota ..voltáž.. Amperaž....
Dokázal by mi někdo toto téma více přiblížit.
Moc děkuji za Vaše odpovědi.
Tohle ale není leštení ale čistíni sváru štečkem plus kyselina.. Mě jde o namační celeho vyrobku..
Na moření nerezu i na leštění se budou prodávat kompletní lázně. Složení lázní se dá zjistit z textu dodavatele a z technických a bezečnostních listů. Na moření nerezu bude jako hlavní složka obvykle kyselina dusičná, doplněná nějakou jinou silnou kyselinou plus přísady. Pro správné omoření pak je kritické dodržet podmínky, koncentraci, teplotu ....
Jinak leštění není úplným opakem galvanování. V lešticích lázních jsou přísady, které podporují rozpouštění kovu na hranách a vrcholcích drobných nerovností a chrání před rozpouštěním na rovině a ve vrypech. Bez těchto přísad moření kovového povrchu naopak lesklost snižuje a členitost povrchu zvyšuje, protože rozpouští kov podle krystalů.
Pokud má někdo chuť experimentovat, tak tady posílám naskenovanou část Chemie pro všechny
Stránky: 1