SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
jry napsal(a):
Měly její čelisti také mezi otvory pro šrouby vodící kolík?
U téhle Trnavy ten kolík není.
Konstrukce je úplně stejná, jen ten můj je masivnější (čelisti 160).
Tmel či lepidlo se jmenoval Gazol. Poměr míchání složek 67:33 %. Po vytvrzení jde obrábět (vrtat, frézovat, brousit apod.),
jen ne pilníkem, za chvíli byl tupý.
Editoval davor (21-02-2018 04:11:29)
Ten svěrák je zakletej.
Když jsem ho složil, zjistil jsem, že čím jsou čelisti blíž k sobě, tím jde hůř dotahovat. Příčinou je to, že otvor pro trapézový šroub v pevné části odlitku je mimo osu dvou otvorů v posuvné části. Vše na tom svěráku je v přesnosti několik milimetrů. Jako kdyby to celé dělali od ruky a ještě ožralí, nechápu.
Každopádně důsledek je, že jak se čelisti přiblíží, zmenší se vůle v trapézovém závitu a trubka s maticí drhne v otvoru pevné části. Svěrák je tím v podstatě nepoužitelný, protože člověk nemá cit při dotahování.
Máte nějaký nápad jak to levně vyřešit?
Editoval jry (01-04-2018 19:23:47)
No tak musíš valcovy otvor upravit jedním směrem aby se sroub nekřížil nebo upravit valcovou část šroubu stočením na menší ∅.
Nešahal bych na šroub . Pokud vidíš , kde to drhne , tak tomu stopkovou bruskou pomož . Neboj se mezery , nejde o ložisko .
Dobře, najdu přesně kde to dosedá a zkusím opatrně vybrousit. Díky chlapi.
Vybroušeno u hlavy trapézového šroubu, tím vznikla malá vůle, chodí to naprosto parádně. Mám tu nové čelisti, tak už to bude komplet. Mám radost!
Nakonec jsem vzal 1.2842 (kvůli snadnému kalení u známých) od http://www.nastrojove-oceli.com/ - byli ochotní dodali je na požadovaný rozměr. Zatím je nemám odvrtané a zakalené. Takhle to vypadá proti staré čelisti.
Budu se muset taky kouknout, doma mám právě takový svěrák, ale tam je v tělě svěráku asi vymlácený ten trapézový závit.
Dělal jsem průzkum kolem materiálu čelistí, potkal jsem například tento zajímavý článek: https://wiltonviseparts.wordpress.com/2 … t-matters/
Lidi nejčastěji dělají "lepší" čelisti z následujících materiálů:
1.2842 | AISI:O2 | 90MnCrV8 | CSN:19312 a 19313
1.2363 | AISI:A2 | X100CrMoV5-1 | CSN:~19571
1.2379 | AISI:D2 | X153CrMoV12 | CSN:19573
1.2355 | AISI:S7 | 50CrMoV13-15 | CSN:19550
A2 má výhodu, že při popouštění má 55HRC na 538 °C, zatímco S7 protne 55HRC už někde na 350 °C. Takže v případě A2 se člověk nemusí tolik obávat, že by si čelisti snadno popustil.
Editoval jry (15-04-2018 10:27:42)