SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdar Kluci nevite mi poradit kde si muzu stahnut checkliste pro audit na EN 1090 a EN 3834, vim že to ma každa svar. organizace ale títo to dávaji pokud se u nich necháme certifikovat, dá se to nekde volne stáhnout?
Dik.
Na to není potřeba žádný checklist. Stačí vzít obě normy (příslušný stupeň) a zodpovědět si úplně všechny body v nich od vstupu zakázky přes poptávku přes certifikovanou výrobu, personál a svařování (všechny potřebné WPQR a WPS) přes kontrolní systémy až po expedici. Určitě bude vyžadováno předložení všech svářečských certifikátů (půlročně potvrzených), různých písemných pověření (např. svařovací dozor), seznamu svářečů s platnostmi zkoušek, prostě vše, co je v normách popsáno. Nějaká Svařovací směrnice a Příručka jokosti jsou pro audit samozřejmostí.
Všechny auditorské (Certifikační) organizace na pořádání vydávají přehled požadavků, na které v normách dávají větší důraz.
dobrej tip, dík moderátore čas od času jsou mi nějaký audity nabízeny, požádám o takový přehled a "Certifikát" (pro ohromování koordinátorů) si vytvořím sám
Bourači, doufám, že tento dobrý fór nebude chtít aplikovat více firem. Mám hezkou informaci na dané téma někdy z listopadu roku roku 2016. Jedna malá firma z frýdlantského výběžku dostala poptávku na dodávky pro velkou firmu v České Lípě. Jen tam byl požadavek na doložení kvalifikace firmy na svařování. A protože nic takového neměli a zjistili, že to stojí dost peněz, tak si Certifikát vytvořili sami. Odběratelská firma při předvýrobním auditu (na to má právo) rychle zjistila, že jde o podvod. Tak už rozpracovanou (naštěstí jen papírově) zakázku zrušila a dokonce upozornila zkušební organizaci uvedenou na dokumentu na danou skutečnost. Na stránkách té velké firmy viselo dlouho upozornění na to, že budou ještě důrazněji auditovat dodavatelské firmy. Jejich audity u nás byly naprosto pohodové.
Za normálních okolností o jakýkoliv audit (kromě zákaznických) žádá firma. Aditor má za úkol ověřit současný stav, najít neshody s platnými normami a poradit, jak požadavky norem splnit. Nic více, nic méně. Proto mě velice pobavilo vyjádření jednoho zdejšího diskutéra, jak firma vyhodila auditora, protože našel plno chyb. Proč si ho tedy objednávala a následně zaplatila nějak nechápu.
Taky jsem četl vyjádření kohosi, že si certifikáty prostě koupili a že tam auditor ani nebyl. A protože nás v Evropě někteří označují za snadno prodejné, má řada firem při dodávkách do zahraničí docela problémy. Pak se nenápadně snižují ceny a zakázky už se neopakují.
Téměř k dokonalosti dotáhly audity velké firmy v AUTOMOTIVE, kde mají vlastní auditory nezávislé na výrobě. A protože znají firmu "zevnitř" je těžké je nějak očurat.
Editoval jirkati (28-03-2018 20:39:37)
Diky za rady jeste bych se zeptal nejak se nevím dočíst čo vše musí byt kontrolovano u autogenu našel sem jenom protokol o kontrole hadic podle normy ČSN 050610, co třeba redukční ventily, suchá předloha?? taky maji nejaky svuj protokol kde musi byt zaznamenana kontrola? a ješte by mne zajímalo stačí když kontrolu bude provádet človek který má ZK 311?
Redukční ventily MUSÍ mít na sobě značku s vyznačením platnosti o pravidelném přezkušování v příslušné zkušebně. Např. RAMI servis v Liberci a jiné. Buď ji tam nalepí váš kontrolor na základě dokumentu zkušebny nebo přímo zkušebna. Je to obdobná značka jako máte z pravidelné kontroly svářeček. Auditor může požadovat k nahlédnutí příslušné protokoly.
Pravidelnými kontrolami hadic, případně i předloh, se zápisem do protokolu obvykle provádí jmenovaný svařovací dozor, ale může být pověřen i někdo jiný.
RV podléhají EN ISO 2503, ty co já nakupuju od renomovaného výrobce nemají výrobní číslo, mají pouze rok a měsíc výroby. Podstatné je datum uvedení do provozu. První rok tedy RV žádnou revizi mít nemusí. Pro případné doložení data skladuji doklady o nabytí (faktury). Kontroly samozřejmě průběžně provádím.
super teď mi už je vše jasné. Dik
Kluci kde najdu všechny výrobkové normy k Strojním zařizéním, Tlakovým, stavebním částem a pod. ? prej by mnel byt každy výkres s výrobím prikazem zarazen do kategorie ako to deláte u vás ve firmách?