SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim
Mam svarecku OMICRON invertor GAMA 1750 a potreboval bych si neco svarit z 3mm hlinikoveho plechu z ferony, material pod oznacenim
EN AW-5754 H114 [AlMg3] . Potrebuji poradit, jestli je to s timto pristrojem mozny a jak? Mam si prikoupit horak TIG, treba
http://www.nejnaradi.cz/horak-tig-4m-s- … cetne-dph/ + plyn argon a patricny svareci drat, a nebo na to existuji
nejake obalovane elektrody MMA?
Ja uz se v tom po procitani ruznych clanku tady ve foru proste neorijentuji, budu vdecny za kazdou radu. Dekuji
Myslím, že moc elektrod pro tento materiál nebude. Naprostou většinou se svařuje metodou TIG s přídavným drátem stejného označení.
Ke svařování hliníku je potřeba AC/DC zdroj proudu. Tzn, že vašim invertoren jej jen těžko svaříte. Vařit hliník elektrodami lze, ale je pro začátečníka sebevražda (já s nimi žádný schopný svár nevytvořil).
Pokud opravdu trváte na tom, že si to povaříte sám tak je možnost pokusit se to vyřešit jako já viz., ale kupovat kvůli tomu hořák a pak ještě shánět plyn je asi blbost.
Diky za rady, zkusim to elektrodou, zajima me to, jak se to bude chovat, a pokud to nepujde, tak asi nekoho budu muset sehnat.
Editoval Maproko (22-10-2009 08:22:16)
Pokud jde o elektrodu, jde AlMg3 docela dobře svařit elektrodou UTP 49 nebo UTP 485. Použitelné od 2 mm tl. stěny, ale to pro dobrého svářeče. Pro amatéra bych troufnul tak až od 3 mm. A ve vodorovné poloze. Elektrodou 2,5 se vaří při 50-70 A. Jinak tato metoda je vhodná např. u olejových van, kde je materiál promaštěný a u WIG stále pění, to jen na okraj.
Každopádně je nutno dostatečně dimenzovat svar, tzn. koutový, přeplátovaný atd. Totiž nejpevnější přídavný materiál pro dural je AlMg4,5MnZr, ale i ten je pod pevností duralu. A uvedené slitiny AlMn a AlSi jsou ještě měkčí. A nic se s tím nenadělá, ať je legování jakékoliv. Pořád je svar litá struktura, zatím co méně legovaný dural je tvářený a vytvrzený.
Já osobně bych vzal ty UTP 485, protože jsou univerzálně vhodné pro všemožné hliníky a hliníkové slitiny a jejich kombinace mezi sebou. Takže by se časem využily. Dodává se dóza 2 kg á ca. 750,- Kč/kg. I když se jich pár vyplácá při trénování na zkušbním plechu, pořád to vyjde levněji, než pořizovat střídavý WIG, hořák, cérem legované wolframové elektrody, plyn...
JardaK napsal(a):
Pokud jde o elektrodu, jde AlMg3 docela dobře svařit elektrodou UTP 49 nebo UTP 485. Použitelné od 2 mm tl. stěny, ale to pro dobrého svářeče. Pro amatéra bych troufnul tak až od 3 mm. A ve vodorovné poloze. Elektrodou 2,5 se vaří při 50-70 A. Jinak tato metoda je vhodná např. u olejových van, kde je materiál promaštěný a u WIG stále pění, to jen na okraj.
Vážně? Přiznám se, že elektrodou jsem Al v životě nevařil . TIGem hodně, ještě než jsem se dostal do USA, pracoval jsem m.j. 9 let v podniku Frigera Kolín jako TIG svařeč Al. (mezi roky 1970 - 1979) Jako melouch jsme tam svařovali poškozené olejové vany pro blízký podnik ČSAD. Ten olej - přišel jsem na trik jak se ho zbavit a potom lze TIGem snadno provést svár bez pórů. Zahřívat autogenem až se olej odpaří. Stejný způsob používám při svařování zaolejovaných odlitků z šedé litiny. U Al pozor! ohřívat do 500°C, z důvodu nízké teploty tání AlSi odlitků. Že to jde elektrodou bez očištění (odstranění oleje), slyším poprvé. Jak se tam dosáhne toho, že ten svár nepění? Princip.
Neříkám bez očištění a do mastného. Říkám, že je to podstatně spolehlivější. Optimální samozřejmě je, postupovat jako u litiny. Tzn. vyčistit, odmastit, obrousit, případně opálit autogenem s přebytkem kyslíku, znovu odmastit a svařovat. Někdy je potřeba proceduru opakovat. Po zavaření jsou tam póry, tak se svar vybrousí a znovu zavaří, každý nový svar je lepší a tak se to opakuje, až je povrch kvalitní.
Ale kdo by se s tím tak dělal, že Navíc třeba u 3 mm plechu. To si prakticky nedovedu představit.
WIG je na drobné opravy optimální metoda, ale má jednu nevýhodu, stejně jako MIG/MAG. Plyn sice ovlivňuje oblouk, ale jinak má pouze funkci ochrannou.
Oproti tomu obal z elektrody nejen chrání a formuje svarovou lázeň, ale navíc reaguje se svařovaným materiálem.
A u elektrod na hliník obal obsahuje i tavidlo, takže má stejně jako u pájení funkci dezoxidantu.
Frank napsal(a):
JardaK napsal(a):
Vážně? Přiznám se, že elektrodou jsem Al v životě nevařil . TIGem hodně, ještě než jsem se dostal do USA, pracoval jsem m.j. 9 let v podniku Frigera Kolín jako TIG svařeč Al. (mezi roky 1970 - 1979) Jako melouch jsme tam svařovali poškozené olejové vany pro blízký podnik ČSAD. Ten olej - přišel jsem na trik jak se ho zbavit a potom lze TIGem snadno provést svár bez pórů. Zahřívat autogenem až se olej odpaří. Stejný způsob používám při svařování zaolejovaných odlitků z šedé litiny. U Al pozor! ohřívat do 500°C, z důvodu nízké teploty tání AlSi odlitků. Že to jde elektrodou bez očištění (odstranění oleje), slyším poprvé. Jak se tam dosáhne toho, že ten svár nepění? Princip.
JardaK napsal(a):
Neříkám bez očištění a do mastného. Říkám, že je to podstatně spolehlivější. Optimální samozřejmě je, postupovat jako u litiny. Tzn. vyčistit, odmastit, obrousit, případně opálit autogenem s přebytkem kyslíku, znovu odmastit a svařovat. Někdy je potřeba proceduru opakovat. Po zavaření jsou tam póry, tak se svar vybrousí a znovu zavaří, každý nový svar je lepší a tak se to opakuje, až je povrch kvalitní.
Ale kdo by se s tím tak dělal, že Navíc třeba u 3 mm plechu. To si prakticky nedovedu představit.
WIG je na drobné opravy optimální metoda, ale má jednu nevýhodu, stejně jako MIG/MAG. Plyn sice ovlivňuje oblouk, ale jinak má pouze funkci ochrannou.
Oproti tomu obal z elektrody nejen chrání a formuje svarovou lázeň, ale navíc reaguje se svařovaným materiálem.
A u elektrod na hliník obal obsahuje i tavidlo, takže má stejně jako u pájení funkci dezoxidantu.
Jistě, samozřejmě jsem nemyslel začít svařování na zcela neočištěném (neodmaštěném) povrchu. Na Al výkovky, tažené profily, plech, trubky a pod. stačí dobré odmaštění a očištění povrchu a potom to TIG, MIG jde docela OK. Já měl na mysli zejména AL zaolejované odlitky. Tam ta homogenita materiálu není taková jako u výkovků a olej zřejmě prostoupí do materiálu, což způsobuje při svařování TIG, MIG metodami porositu i po dokonalém odmaštění povrchu. Jednak přímo tím odpařováním oleje z materiálu a potom také tím, že se olej (uhlovodíky) rozkládají teplem na uhlík a vodík a i nepatrná stopa H2 způsobuje v Al droboulinké póry, jakoby materál pěnil.
A uhlík v podobě sazí znečišťuje svarovou lázeň rovněž. Kyslík by tepelným rozkladem uhlovodíků vznikat neměl, tudíž vznik oxidu hliníku tam nehrozí. Takže by to po dostečném zahřátí a celkovém odpaření oleje před začátkem svařování mělo jít TIG, MIG v pohodě zavařit. Praxe je však často taková, jak popisujete Vy. Po zavaření první vrstvy tam obvykle póry jsou i přes veškerou předešlou proceduru a je potřeba svár znovu odbrousit a proces opakovat a to i vícekrát k dosažení bezpórového svaru. S tím souhlasím.
Mě zaujalo to, že by elektrodou (MMA) to mělo jít provést bez toho ohřívání a odparu oleje rovnou a bez pórů. Souhlasím s Vámi, že obal elekrody v tom může hrát velkou roli. Já bych si to i osobně vyzkoušel, sice se teď neživím jako svařeč, ale do dílny mám neomezený přístup a provádět experimenty není problém
Na problém jsem tu narazil v tom, že tady vůbec nemohu sehnat Al elektrody. V Americe se to snad vůbec neprodává Jinak díky, oceňuji Váš přehled.