SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, dají se sehnat na internetu zkušební testy na ENKO?
Díky moc.EN mám jen jsem chtěl zkusit test na nečicto než dojde na přeskoušení.
Havrane, žádné přezkoušení neexistuje. Zkouška podle EN 287-1 má platnost dva roky a vždy se skládá nová. Teoretická část jsou převážně bezpečnostní předpisy a něco málo technologie. Pokud prošvihnete složení nové zkoušky, tak hned druhý den po skončení platnosti nemáte nic. A není žádná ochranná doba jako u základního kurzu. Nedávno jsem byl u jedné WPQR, kde komisař, který přijel přede mnou zjistil, že připravený svářeč má týden propadlé oprávnění a jiný na tenké plechy nebyl. To byla ostuda!
Jenom bych se chtěl opakovat,že EN 287-1 už mám pár let a je pravda,že přeskoušení neexistuje-pouze novéEN,ale je dobré si před zkouškomi hodně věcí zopáknout,pouze jsem to špatně napsal.Za to se omlouvám HAVRAN
Zdravím chtěl bych se zeptat,
mám 3 zkoušky na metody ZK-311, ZK-135 a EN 287-1 111...., když jsem dělal státní zkoušku jako poslední na elektrodu tak se mi automaticky prodloužila i doba platnosti zkoušky na ZK-311 a ZK-135 ? Nebo musím tyto zkoušky opakovat?
Děkuji za odpověď
U základních kurzů ( zde ZK 311 a ZK 135 ) se dělá jednou za dva roky přezkoušení z bezpečnostních předpisů. Předpokládám, že máte ve svářečském průkazu vloženou kartičku "Osvědčení o doškolení z bezpečnostních předpisů". Měl by jste mít potvrzené následující předpisy:
1. Vyhl. 87/2000
2. ČSN 05 0610 ( bezpečnostní ustanovení pro plamenové svařování )= prodloužení zkoušky ZK 311
3. ČSN 05 0630 ( bezpečnostní ustanovení pro obloukové svařování ) = ZK 135
Na kartičce najdete i datum platnosti.
U zkoušky EN 287-1 je nutné jednou za dva roky provést zkoušku v plném rozsahu.
Ano tuto kartičku tam mám.
Děkuji za odpověď
Ahoj,
pokuď máš poslední EN 287-1 111 tak s ní máš i teorii a ta se vztahuje na ty tvoje základní tak až za dva roky a k dotazu když někdo prošvihne úřední zkoušku tak má ještě celej jeden rok na periodu doté doby nesmí svářet v EN po jednom roce nemá nic a začíná znova od začátku.