SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Programovat neumím, ani si nedovedu přestavit, jak věci okolo procesoru fungují. Snad nenarazíte na vícevrstvý tišták.
Pokud je řeč o té řídicí desce s mikrokontrolérem, tak to vypadá, že je čtyřvrstvá. V jednom rohu je označení vrstev - vypadá to jako 4 čtverečky vedle sebe a v každém je číslo. Prosviťte to nějakou baterkou a uvidíte čísla vrstev.
Takže zde je řídící část stroje .
https://uloz.to/!vfVbMg7zrOO3/schema-4-jpg
Moc zrovna přehledný to není, šetřil jsem papírem a pak už jsem to musel nacpat na malou plochu .
Říká si to o překreslení.
No ale prozatím , je to čitelné je to srozumitelné a taky už jsem tam našel řídící signály z čelního panelu zpět do procesoru .
Pánové musím teda říct, že jestli toto dělá styles už několik let, tak tedy klobouk dolů , dráždil jsem opravdu kobru bosou nohou.
Ale výsledek tady je a teď to chce nějaký lidi co vědí trochu víc o čem je programování takových jednočipových potvor je to přeci jenom zapojeno jako PLC ( programovatelný logický automat, tedy pracovně to běhá v z uzavřený smyčce, kontroluje to vstupní parametry a zřejmě to bude posílat na výstup signál podle nějaké tabulky.
Jenže tu tabulku tvořili lidi, kteří měli hodně informací o svařování a oblouku a tak . Protože výsledkem jejich práce je změna otáček motoru a tedy rychlost podávání drátu. Je jasně vidět , že jiného tam řídit neumí , tedy kromě doby zapnutí a vypnutí ventilu plynu a stykače stroje ,
( Takže předfuk , dofuk , dohoření , to vše si umí nastavit ten procesor . Proud řídit neumí , ( pokud není nějaká finta v řízení proudu nepřímo řízením vzdálenosti drátu od místa sváru ...to nevím ,.Dokonce nemá ani informaci o nastavení odbočky na přepínači proudu
Takže ten SYNERGIE EFEKT je u takovýchto strojů hlavně o tom , že ti konstruktéři co jej stvořili jsou velmi chytří a znají hodně o svařování. Kromě programu, ke kterému zatím nemůžem , není ta mašinka extra zázrak .
Docela to navádí ke srovnání s ARDUINEM , ( to má taky takové vybavení v sobě , ale chybí někdo , kdo by řekl tak a je potřeba takové časové závislosti a k tomu příslušné řízení .
Takže je to na Vás ko víte o čem je programování, abyjste nás poučili o tom ,že lze získat opis paměti nebo že víc už neuděláme .
Taky by to chtělo vědět jaký překladač požívají ty CPU zde dané.
K těm čtyřem vrstvám:
Pane pokud mi mašinka hlásí, že zalezl spoj a někde zase mi vyleze a po nakreslení obrázku mi dává smysl to nakreslené, tak je mi jedno kolik je tam vrstev, to by člověku akorát lezlo na nervy , že tam nic nevidíte. Musíte se orientovat jako slepec , tomu je jedno co vidí a nevidí , řídí se jinými znaky .
Samozřejmě, že toto vede taky k chybám , že nějaké spoje zapomenu , protože o nich nevím že by tam měli být.
Ale to už při případné opravě zjistíte , že máte místa se stejným napětím a obrázek to neříká .Takže vícevrstvý tišták je problém , ale u SMD se zdá, že jsou konstruktéři hodní a je to jejich jednání čitelné .
Horší jsem to měl s identifikací součástek , kde toto mě vedlo jinam než jsem nakonec skončil a to díky tomu , že jste mi uměli poradit , kde najdu ty správné listy k součástkám , pak už to zase dává smysl .
Mašinu budu muset poskládat a vrátit , už je čas.Už nevím co bych z ní získal . Respektive nevím jak .
Takže Vaše názory , k tomuto stavu .
x
x
Editoval JaroslavPavel (28-12-2017 12:21:41)
Datasheet mikrokontroléru je zde. Je to nějaký 8-bit, ale co jsem tak rychle nakouknul do datasheetu, tak to nevypadá na klon 8051 nebo něčeho podobně standardního, ale na něco vlastního od ST. Bohužel i programovací rozhraní vypadá, že je proprietární a tedy potřeboval byste nástroj přímo k tomu určený, např. tento. Ale je nesmysl to kupovat. Jednak, s nulovými zkušenostmi s programovatelnými int. obvody se do tohoto pouštět, to si koledujete o malér např. nechtěným vymazáním programu v obvodu. A za druhé, vsadím se o co chcete, že paměť toho MCU bude zamčená, tudíž není rozumná možnost ji vyčíst (možnosti jsou, ale takové, že ani nemá smysl je zmiňovat). Správně jste totiž odvodil, že v tomto programu je značné know-how, a proto žádný výrobce neposkytuje program a zamyká paměť - umožnilo by to někomu jinému vyrábět klony s minimálním úsilím. A i kdyby jste vyčetl paměť toho kontroléru, tak dostanete program ve velmi obtížně čitelné podobě - v tzv. assembleru. Já to vidím tak, že z tohoto stroje (a případných dalších, řízených MCU) už více bohužel nevytěžíte.
Ještě něco - zdá se mi, že na tomto obrázku https://uloz.to/!2FQLqVzUdHMY/lu-soucastky-jpg je spodní potenciometr "poněkud nakřápnutý". Ale možná je to fotkou a ta štěrbina je normální a jen na fotce vypadá větší než je zdrávo.
Editoval Aleš_ (23-12-2017 23:22:07)
Je to stara/legacy ST7-micka. Par dni dozadu som mu to pozeral. Je nahradena novou radou STM8 nieco ako ATmega a PIC12/14
Starym svabom a SW nema vyznam sa zaoberat jedine pochopit jeho ulohu tj. co robi zo vstupom a reaguje na vystupe.
Najskor prevazda nejake ADC z potakov na nejaky LCD vystup a reguluje tym PWM vystup toho motora na posuv.
Ostatne ako napisal Ales_ ak je locked bit aktivovany otvorit to ide za peniaze (india/azia) ale cena a vysledok k nicomu.
Ak by to bola robota aspon na 100ks ma vyznam stiahnut SW dekompilovat ho. Robota aj na mesiac ak je kod velky
a bud nakodit znova alebo vymenit za iny cip s podobnym puzdrom. Procesor je pomaly na dolezitych veciach
sa nebude podielat na to budu klasicke analogove ochrany.
To skor ten ospevovany Transpocket skreslit a zacat riesit jeho CIP aj ked Froniusu sa to nebude velmi pacit
Editoval ihlan (24-12-2017 16:16:58)
Zdravím Vás v novém roce.
V poslední době jsem se odklonil od tématu měniče SMA-250-1, bylo lepší přestat v tomto stylu .
Protože mi však již začínají přicházet věci k tomu abych mohl udělat pracoviště na kontrolovanou opravu tohoto anebo raději jakéhokoliv koncového stupně , tak uvádím , že jsem získal tři zdroje 0-30V s řízeným omezením proudu od 0-10A. Z nich složím a vyzkouším pracoviště, které umožní pracovat v koncovém stupni pod napětím a navíc budu mít zajištěnu rychlou zkratovou ochranu těchto zdrojů, pro případ poruchy v koncovém stupni . Dva zdroje budou pro napájení koncového stupně a třetí pro napájení elektroniky pro řízení koncového stupně.
To vše je navíc práce s bezpečným napětím , tedy nehrozí uraz elektrickým proudem jak bývá ve všech koncových stupních spojených galvanicky se sítí .
Takže výsledkem tohoto snažení bude takové zapojení kontrolovaných obvodů , kdy i v případě naší vlastní chyby nedojde k destrukci výkonových ( drahých součástek )
Toto budu provádět až po skončení prací, které jsem převzal nyní. A protože jsou to všechno práce nesouvisející s SMA 250-1 nebudu je tedy zveřejňovat zde, ale budu hledat nějakou formu ,
kde by jste se, pokud Vás to bude zajímat mohli na výsledky podívat .
Taky jsem získal horkovzdušnou stanici a budu moci dokončit tu práci s řízením provedeným na keramické destičce i za cenu, že ji vyrobím celou novou .
Zřídil jsem nové pracoviště pro tyto práce.
Možná , že by jste byli překvapeni jako já , když jsem dostal do rukou měřící přístroje fy. WOHLER DM 2000 a WOHLER CM 220 a ze zvědavosti si udělal kontrolní měření na vlastním domku, kotle a komína
a zjistil jsem , že vyhazuji dřevo ( palivo ) ven ............no prostě v době bezvětří a za mlhy jsem naměřil tah až 750 Pa , ale taky to bylo schopno spadnout na velmi malé hodnoty .
Překvapení veliké a ....... hodlám se tedy věnovat kontrole mého vlastního tepelného zdroje, o kterém jsem zjistil , že je proveden nesprávně .
Nikdy jsem o domácí kotelně neuvažoval jako o regulované ( v mém případě neregulované ) soustavě , která mi způsobuje plýtvání prostředky a to v nemalé částce . ( přesto kominických plateb pltím taky dost ) ( řízení a kontrola takových zařízení a procesů v nich je většinou z nás považováno za nepodstatnou věc )
Už jste viděli vystřelenou část šamotu velikosti dlaně z komínové vložky jako odpad v komíně ....já ano , ...... možná nalezu vysvětlení tohoto jevu a nebude to vada materiálu .
Takže pokud by Vás zajímali výsledky z takových měření , dejte vědět a budu hledat způsob , jak Vám ty výsledky poskytnout.
Editoval JaroslavPavel (06-01-2018 12:45:34)
Pohled na elektroniku bodovačky řízené procesorem
https://uloz.to/!Ov7s4IrSpmn9/bodovacka-cpu-jpg
a takhle pracuje po domluvě.
https://uloz.to/!VinStn7NGgXY/p1070243-mov
Schema bude uvedeno později.
Editoval JaroslavPavel (07-01-2018 20:56:18)
příliš velký tah komína lze jednoduše vyřešit regulátorem tahu komína který kupodivu funguje i při výpadku el.
Jen mi nikdo nevysvětlil jak se řeší situace kde
1.kotel vypouští splodiny do 150-200C které se po cestě ochladí a pouštět více je teplo vyhazované ven)
2.teplota na vršku komína nemá klesnout pod 90C (kondenzace)
a ve finále
3.nainstalovaný regulátor tahu přitahuje do komína studený vzduch, tím pádem klesne na vstupu do komína teplota vypouštěných splodin
ale kondenzaci nepozoruji nikdě,předepisují to všichni výrobci kotlů (dřevo,pelety atd..) tak je to asi v pořádku.
Díky moc, pane
dám se do toho .
Nezajímal jsem se o to.
750Pa, není to omyl, to by ve v u trubici s vodou byl rozdíl hladin více jak 7,5 cm, nebo se jedná o nucený odtah? Že se tah v komíně mění, vím, když ještě Praha nebyla plynofikovaná, v jedné kotelně FN na Praze 2 se přiotrávil kotelník. Dávali jsme pak na podobná místa měření tahu, jednalo se tuším jen Zepakompy, jako porucha bylo téměř nulový podtlak, poruchy (včetně max teploty) byly sdružené na relé PS600 a to spouštělo sirénu, aby se kotelník vzbudil.
Doma jsem na plynový kotel dal nad omezovač tahu klapku, ta omezí ochlazování kotle, pokud vypne, je pouze dvoustavová, v zavřeném stavu je průchod pouze ¼.
Kondensace spalin je obdoba kondensace vodní páry u vlhkého vzduchu, jenže s jinými látkami a také jinými parametry. Ta analogie s vlhkým vzduchem je pro představu jednodušší. Kondenzace nastane, když se ochlazemín dosáhne meze sytosti (u vlhkého vzduchu relativní vlhkosti 100%) Když do vlhkého vzduchu přimíchám trochu vzduchu suchého, tak dosáhnu 100% rel. vlhkosti při nižší teplotě. Podobně to je v komíně. Jinak ta teplota spalin vzhledem k účinnosti kotle se démonizuje. Pro účinnost je rozhodující kvalita spalování a přebytek vzduchu. pokud není lambda sonda, tak honění teploty spalin nemusí vést k jistému výsledku - i přebytek spalovacího vzduchu snižuje teplotu spalin. To honění teploty spalin má smysl, když je zaručeno optimální spalování s min. přebytkem vzduchu.
Bohužel, těch 750 Pa není omyl , ......pokud jsem neudělal něco špatně s měřidlem.
Ale taky jsem uvedl , že jsem naměřil i 4 nebo 5 Pa , tedy zase velmi málo a to byla mlha a bezvětří .
Měřící hadici jsem měl prostrčenu přes spodní dvířka a to přes přivřenou přistávací klapku , a to až na tloušťku hadičky...cca 10 mm ( přivření té klapky ).
Hadičku jsem měl vedenu do horní čísti kotle ( Viadrus , 7 článků ) a tam pak až k ústí do kouřovodu.
Horní dveře zavřeny, a klapku přisávání sekundárního vzduchu taky zavřenu .
Měření jsem prováděl cca 1 hodinu
Zkoušel reakce podtlaku na otevření horních dveří kotle , spodních dveří , klapek .Reakce vždy nějaké byly. Měření jsem dělal na studeném kotli
hodnoty se neskutečně lišili a měnily.
Takže nejprve si musím vyrobit stálá místa pro sondu jak na dveřích , tak na kouřovodu , případně na komínu .
Pak půjde měření opakovat a půjde také provést za tepla tedy v dynamickém režimu .
Z vašich názorů pane Famater a pane pt. kbely je jasné, že jste se s něčím podobným již setkali. Můžete mi doporučit vhodnou literaturu , normy , kde bych si mohl doplnit vědomosti a dobrý by bylo s návazností na řešené příklady, abych si mohl prověřit , že jsem ty věci pochopil
Musím přiznat, že mi není jasný to s tím vzduchem , do kterého přidám další vzduch ( suchý ) a následkem tohoto smíchání mi klesne kondenzační teplota ....taky budu potřebovat vysvětlení "po lopatě"
jinak nevím o co jde .K čemu je mi to dobrý tady a teď.?
Předem děkuji
Editoval JaroslavPavel (08-01-2018 19:54:07)
Skutečný tah komína záleží na hodně okolnostech, jde rozdíl teplot, rozdíl výšek, množství spalin a ztráty v potrubí. Dále to záleží na rychlosti větru a tvaru komínu. Proto se to zjednodušuje a často se používá jmenovitý tah. Jsou na to různé kalkulačky na stránkách kotlů nebo komínových systémů např výkon kotle - účinná výška komína a průměr komína. např http://www.stava.org/kalkulator-pro-vyp … komina-m91
Lépe je to vysvětleno zde: http://www.thermona.cz/kaskadove-koteln … nove-cesty ale tahle detailně jsem to nikdy nepočítal, dnes už se na stavby pracovně nedostanu. Když jsem si předělával bydlení měl jsem půjčenou nějakou knihu, tam byly grafy: výkon kotle - účinná výška komína a průměr komína, název už nevím.
U kotlov viadrus je maly vymenik a tym padom ide vela tepla-cize aj teplota do komina a par ludom vdaka tej teplote popraskali vlozky hned u napojenia do komina -myslim,ze prve tri vlozky od napojenia ,ze ziadnu vedu za tym netreba hladat.
Nic jiného než regulátor tahu komína stím stejně nikdo jinýho nevymyslí .
https://www.google.cz/search?q=regulato … mp;bih=882
Ten omezí velký tah ohřátého komína .Až na cenu že je to kus plechu ze závažíčkem je to ok .Předepisujou to i na kotle s nuceným odtahem.
Než řešit regulaci Viadruse je lepší přejít na zplyňovácí kotel kterej už to má .
Pokud by to někdo chtěl mít nonstop doma ... senzor podtlaku stojí pár usd+ arduino , teplotu v komíně hrave změří K termočlánek + převodník nejlépe s LCD,Lambda sonda 0.68 až 1.36 lambda cca 150usd i s převodníkem ... u výrobců kotlů se ani nezkoušejte ptát.
Jediný problém je s CO na nonstop měření není kominickej měřák a ostatní jsou cenově mimo.
Ani ten regulator nie je extra prinos lebo potom prisava vzduch z kotolne a zbytocne u starych domoch ochladzuje kotolnu a ked uz kotol na drevo tak lepsie plechovy odhorievaci alebo prehorievaci s dlhsou spalinovou cestou a ochranou spiatocky a este lepsie s malym a vacsim okruhom a potom staci nastavit na kotliku beznu teplotu 75 stupnov -na radiatoroch sa samozrejme nastavy ina pozadovana teplota a ked su mrazy ,ze komin ma vacsi tah tak vystupi teplota na 80 az 90 stupnov alebo vytiahnut dusivku na vystupe z kotla do komina ale mrazy aj tak v nasich koncinach nebyvaju viac ako 2tyzdne az mesiac Viadrus je zrut na drevo a aj tak sa vplyvom korozie v nom urobi po najneskor 10rokoch diera lebo nove liatinove kotliky uz nie su robene z takej liatiny ako stara liatina ,sak sa dnes uz setri na vsetkom A zplynovaci? To tiez na dlhu diskusiu
Já jsem reagoval hlavně na bod3 příspěvku 209.
Druhý přístroj Wohler a jeho práce při měření nebezpečnosti centrály v uzavřené prostoře.
https://uloz.to/!RtkwxKrI26Gn/p1070258-mov
a naměřené hodnoty po vypnutí centrály:
https://uloz.to/live/!T9PQIzYkXfWU/p1070268-mov
https://uloz.to/!wCLYT3XjB52M/p1070265-jpg
Editoval JaroslavPavel (09-01-2018 18:04:43)
vizuelně celkem novej agregát Honda a bez AVR @.@
měřak CO pěknej jako ostatní jen ta životnost senzorů nic moc .
vyvéct výfuk ven snad není žádný problém když mám na centrálu nebo ?
Ta věcička není moje.
Majitelé ji přetížili a uštvali. Tak potřebovala opravu .Toto už byla zkouška po opravě .
I když to potrubí na výfukové plyny není špatný, ale z čeho je mám pořídit.
Příští mašina bude Yamaha a nemusí mít stejný díry takže zase jiná dimenze potrubí .
Editoval JaroslavPavel (09-01-2018 23:56:27)
jsme na svárforu roura ... přechod http://www.prekos.net/nahradni-dily/vyf … bky-pruzne
Správně jste postřehl, že mašinka nemá AVR , ale magnetický regulátor .
Takže takový stroj umí být zdrojem konstantního napětí( chová se jako obyčejná centrála ) a taky zdrojem konstantního proudu , tedy lze s ní svařovat .
Takže hybrid .
Editoval JaroslavPavel (10-01-2018 08:02:56)
uPD78F0501: 8-BIT, FLASH, 20MHz, MICROCONTROLLER, SSOP30
Původní výrobce je NEC, protože obvod byl vyrobený 46. týden v roce (20)06, ale podle toho, co jsem našel, tak se v roce 2009 spojil NEC s Renesas, takže nově to najdete pod výrobcem Renesas, např. zde
Toto by měl být datasheet k tomu 78F0501.
Editoval Aleš_ (22-01-2018 02:00:13)
Děkuji pane Aleši za perfektní informace ke kontroléru .
Bude se mi to líp kreslit, když vím co tam mám očekávat
Stroj má drasticky odstřelený koncový stupeň , takže ten je na řadě první .
Máte někdo tip na to jak zjistit , co ten kontrolér tam dělá za práci nebo tip na to jak to zjistit . Nebo co zjišťovat .
Přeci to není nepřekonatelný, co Vy na to ...............co s tím . Těch mašinek s nějakým řízením tam bude čím dál víc.
A je to jenom obejití analogových hodnot (obvodů ) do číslicových sekvencí . Nebo mám příliš naivní představu .
K popisu programu se asi nedá dostat.
Vývojový diagram taky nebude dostupný .
Ale něco by mělo jít , nebo ne?
Editoval JaroslavPavel (22-01-2018 09:14:51)