SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli by jste někdo nevěděl nebo neměl zkušenost s přídavným drátem pro svařování hliníku a jeho slitin autogenem. Někde tady jsem četl že je potřeba mít nějaké tavidlo, a nevěděli by jste kde se nechá koupit už namíchané. Za odpověď předem děkuji.
Hmm, dle typu a velikosti součástí, Welco 1414C na chladiče, tavidlo 1424FLX, nebo měkká pájka Welco 1450 na zinkové slitiny....jukněte na katalog...zdravím
Chtěl bych svařovat klasicky způsobem že se natavují obě svařované plechy. Ne pájet! Kdyby jste věděli jaký drát a jaké tavidlo použít pro tento způsob svařování byl bych rád.
Pro klasické svařování autogenem použijte tavidlo Fontargen F 400 M, to je prášek pro hliník vč. slitin ca. do 2% Mg a přídavný materiál AlSi5.
stepakek napsal(a):
Chtěl bych svařovat klasicky způsobem že se natavují obě svařované plechy. Ne pájet! Kdyby jste věděli jaký drát a jaké tavidlo použít pro tento způsob svařování byl bych rád.
vařit hliník autogenem? Velmi obtížná věc.
bourač napsal(a):
vařit hliník autogenem? Velmi obtížná věc.
Dříve to byla skoro jediná dostupná metoda. Z tavidla umíchat kašičku,natřít styčné plochy,natřít
přídavný materiál a měkkým karburačním plamenem do toho. Souhlasím s bouračem,ale je to 30 nebo
40 let. Ty svary vypadaly skoro jak tig. (po očišštění tavidla).
Přídavný materiál el. vodič,nebo odstřižek zákl. mat.
Kvůli tomu že je to tak těžký, se do toho pouštím a chci to vyzkoušet. Mám rád výzvy. Oto víc to lidi pak obdivují, když hliníkové sváry vařené autogenem vypadají jako tigem.
co mám přidat do toho práškového tavidla aby z toho vznikla kašička? Typuji že vodu asi ne?
Destilovanou vodu plus kapku ethanolu. Nebo koupit rovnou pastu, Fontargen F 400 MD. To je ale dražší řešení, receptura je složitější, aby pasta vydržela nějaké to skladování.
Nebo svařovat tak, jak se to obvykle dělá, ošlehnout drát plamenem, strčit do prášku a ten se na něj nalepí.
stepakek napsal(a):
co mám přidat do toho práškového tavidla aby z toho vznikla kašička? Typuji že vodu asi ne?
Elektrovodný hliník moc jako přídavný materiál fungovat nebude, možná jen na čistý hliník. A u odstřižků základního materiálu se obvykle přepalují hrany a svár za nic nestojí. Tedy pokud si nedáte práci s tím, že odstřihnete např. z plechu 2 mm pásek 2 mm a zabrousíte do kulata. To platí obecně, např. i pro WIG. A pokud nevadí propal prvků, přídavné materiály s tím obvykle počítají, to ale v tomto případě nebude hrát roli.
kemppin napsal(a):
Přídavný materiál el. vodič,nebo odstřižek zákl. mat.
Před 30-40lety jsme hodně improvizovali.
stepakek napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli by jste někdo nevěděl nebo neměl zkušenost s přídavným drátem pro svařování hliníku a jeho slitin autogenem. Někde tady jsem četl že je potřeba mít nějaké tavidlo, a nevěděli by jste kde se nechá koupit už namíchané. Za odpověď předem děkuji.
Ono už se zde o tom před časem diskutovalo. Na př. zde:
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 08&p=1
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 08&p=2
Ta metoda svařování Al autogenem není dnes příliš obvyklá pro svoji poměrně velkou náročnost na praxi. Já osobně jsem kdysi - v sedmdesátých letech pracoval s touto a TIG metodou na svařování Al pracoval 10 let v tehdejším podniku Frigera Kolín . Dnes, vzhledem k pokroku je vhodnější pájení Al, nebo Al/Zn pájkami, pokud to už musí být plamenem.
Stránky: 1