SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Před 8 lety jsme místní firmě zadali výrobu sloupků pro plot. Chtěli jsme černou povrchovou úpravu. Díly nechali pozinkovat a následně je natřeli černí. Bohužel barva postupně odpadá:
Je mi jasné, že jediné čisté řešení je kompletní odstranění současné barvy - pěkný opruz.
Máte dobrou zkušenost s nějakou černou barvu, která dobře drží na zoxidovaném pozinku?
Editoval jry (26-12-2017 13:27:53)
Predpokladam ze ten pozink je ziarovy... to znamena, ponorene do roztaveneho zinku. A predpokladam ze ta povrchova uprava nie je natretie ale napraskovanie praskovou farbou s kladivkovou texturou.. aspon tak sa mi to zda z fotky. Pokial tu farbu nejakym sposobom date dole, pod nou nebude zoxidovany pozink, ale skoro cerstvy pozink... To pozinkovanie malo byt prevedene inou technologiou. Sopovanim. Vtedy by ste tu farbu nedali dole ani kladivom...
Pokial by ste chceli na ten zinok natierat, striekat alebo valcekovat novu farbu, musite pod farbu dat zaklad "Galvinol".
Editoval vyrobca (26-12-2017 15:49:31)
A jak je to se Zinorexem na žárový zinek? U nás v drogerii se odolností Zinorexu zaklínají hlava nehlava
Polyvinylovú farbu BATO môžete použiť rovno na čistý zinok.
Zinorex nebo Formex je vhodný na zoxidovaný zinek, na čistém materiálu nebude mít požadované vlastnosti.
Tušíte jak současnou barvu dostat dolů a nepoškodit zinkovou vrstvu? Sloupky jsou samozřejmě zabetonované do nezámrzné hloubky, kolem jsou dlažby, mezi podhrabové desky, takže to znamená provést na místě.
Jemným kartáčom do brúsky.
Já bych na to vzal i horkovzdušnou pistol. Tavíci teplota zinku je někde kolem 450stupně tak že zinek vydrží a barva se naruší. No a potom mechanicky
jenže na kovovém podkladu se ta barva moc neohřeje. Zkusil bych to také tím jemným kartáčem
zkus to a uvidíš
To víš, že jsem to zkoušel a také jsem viděl. I PB plamenem. Nejen na silnostěnném profilu, ale i na plechu tl1mm. A to mám horkovzdušnou pistoli až 650°C. Podle toho co je to za barvu bych zkusil barvožrouta.
špachtlí
Pro první očištění bych navrhoval koupit v drogerii WCštětku, upajcnout tu kulatou štětkovitou část s kouskem dříku a vložit do vrtačky. Je to levné, štětka je dostatečně odolná na sundání málo přilnavé barvy a nečistot a nic se tím na zinku nezkazí.
Barvu, co zůstane, bych zkusil v menším množství oškrábat nějakou špachtlí ručně, pokud to půjde. Když ne, tak odstraňovačem barvy. Ale musí to být ten rozpouštědlový, nesmí to být ten s hydroxidem sodným, protože hydoxid sodný zinek rozpouští.
Po odstraňovači barvy se potom musí ten povrch pořádně očistit a odmastit. Případně nechat pár měsíců holý zinek, aby si se zbytkovou mastnotou poradilo sluneční UV záření a zinek trochu nakorodoval.
A potom natřít.