SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím pri zvarani hlinikovej zliatiny AlMgSi1 6082 som použil prídavný materiál AlMg5 (vhodny udajne pre AlMgSi zliatiny).
Pred zvaranim bol zvaranec odmasteny predohriaty na 350° , urobeny ukos na sustruhu. Zvarane to bolo na polohovadle na dve husenice po sebe, zvar nebol prerušovaný. Všetko bolo OK avšak po osustruzeni casti zvaru sa objavili póry male ale dost vela nie vo zvare ale v teplom ovplyvnenej časti. Predfuk som cca 2sec a prietok plynu cca 9.5 (argon 4.6) .
Viete mi poradiť niekto z coho tam vznikli tie pory a ako im zamedzit ?
A akou metodou si to zvaral neprezradis? A k tomu velkost hubice, lebo ten prietok argonu mohol byt velky... mohol ti strhavat okolity vzduch do miesta zvaru..
Pripadne zliatina mohla obsahovat nejake percento zinku..
Editoval vyrobca (30-11-2017 00:27:30)
Pron tig na Al je čistota Ar 4.6 málo.
Mimo temu ale dle litaratury: Teplota předehřevu by neměla přesáhnout 150o C (u slitin typu 6xxx 120o C). hm
Editoval Lou112 (30-11-2017 07:12:16)
Argon 4.6 na hliník naprosto vyhovuje.Hubice č.5 na proud 200A nevyhovuje ani náhodou.
Jasně že argon 4,6 je úplně v pohodě. Já mám průtok 12 ale tím to není, hubici č 5 upečeš já bych dal od 13 nahoru. 5 je nereálna. Stejně bych rád věděl kolik kdo navařil hliníku. Některé slitiny hold nesvaříš. Tim že nesvaříš mám na mysl pory prasliny a podobně.
Ta hubice je hodně malá. Kromě toho, že je při 200A silně tepelně namáhaná, také je velká ryclost plynu, což může způsobovat přimíchávání vzduchu. O vlastnostech a sváření hliníku je hodně tady:
http://www.weldreality.com/TIG-welding-aluminum.htm
Dá se tomu rozumnět i bez znalosti an jazyka s použitím překladače. Omovám se, že to uvádím podruhé, ale myslím, že to sem opět patří.
Materiál AlMgSi1 dokáže pěkně otrávit. Zvláště tyčovina dokáže být sama o sobě pěkně děravá. Předehřev max. 200 st.C, ale při svařování nepřehřát a dodržet interpass teploty! Drát AlMg5 by měl vyhovět, i když u silnějších materiálů naši svářeči preferují drát AlMg4,5MnZr, protože sváry jsou trochu čistší.
Editoval jirkati (01-12-2017 09:02:49)
Zvar sam o sebe pory nema ten je cisty , skor je problem so samotnym materialom, v tom sa po zvarani objavuju pory
Řešení ala Frank-dualshild.
Kemppin - problémem u daného materiálu je, že u silnějších profilů a tyčí jsou ty póry už v základním materiálu. Sváry jsou prakticky vždycky dobré, protože sám svarový kov je už homogenní. U plechů naštěstí díky doválcování a tepelnému zpracování takové vady už nejsou. U těchto materiálů válcovaných křížem se dokonce nemusí u výstřihů, výpalků. ani při ohýbání ctít směr válcování.
jirkati-díky za vysvětlení. Pokud je vada v základním materiálu,tak se nedá ovlivnit.
Tady je ukázka zajímavé věci: Tigové tlačítko- stlačováním se reguluje velikost svařovacího proudu.:
https://www.youtube.com/watch?v=OW1Mh3vOJDM
Je to ale jen na některé svářečky.
Vlastně ruční pedál, to by bylo lepší než ten klasický, mělo by to být citlivější než ovládání nohou a i ergonomicky lepší
tak asi by nemel byt problem to vyrobit.
Venujeme sa cnc obrábaniu.
Sem tam sa stane, ze sa nieco pokazi, tak sa ide urobit navar.
Najhorsie je ked ta tlaci cas, kus chces rychlo urobit a pritom to dopadne este horsie ako to bolo.
Vid priklad, presne tento isty material.
Navar robil ,,fachman,, co vie zvarat.
Mozno tento prispevok tu nepatri ale chcel som ukazat nazornu ukazku ako sa namiesto navaru da dorypat vsetko okolo.
Oblast ktora mala byt navarena
Ziadne hrany ani nic podobne,
Editoval jafi (19-12-2017 21:14:07)
to musel byt umelec
Než někoho odsuzovat, bylo by dobré vidět poškození před návarem. Něco prostě nejde opravit tak, aby to nebylo k poznání, a nebo s náklady převyšujícími nový výrobek. Předpokládám, že po návaru je počítáno s následným obrobením. Potom to bude vypadat trochu jinak než nyní. Jole.
Myslim, ze vacsina mate predstavu aky vyrobok vyjde z cnc masiny.
Oprava spocivala v navareni jedného bodu a nasledným obrobením.
Cely diel bol nakoniec zniceny z kazdej strany ( vid foto) takze s dielom sa nedalo robit nic.
Muj lajcky pohled je ten, že je to celkem velký kus hliníku a maník se to snažil navařit slabým proudem, takže nahříval, nahříval až se to zbortilo. Taky se mi to stalo, když jsem zkoušel prvně svařit hliník. Ale je to domněnka.
No tak on to zase tak malý bod na opravu není. Na tohle se musí vnést již dost tepla do materiálu. Já si myslím, že ta původní oprava odpovídá možnostem běžně dostupné svářečky na hliník. Možná ty hrany mohly být zachovány, ale jinak to bylo O.K. Jole.
Editoval jole (02-01-2018 10:08:19)
konecne som pochopil o co vlastne pri tej oprave islo...
odbornik si zrejme hlinikovy obrobok neocistil od uschnutych zbytkov chladiacej kvapaliny a zle si ho napolohoval. Vidim to podla opaleneho bodu po zlej kostre. Nepochopim preco to varil na boku...
Podla mna vyplnit ten zarez po nastroji mala byt brnkacka.
A ta posledna fotka mohla byt otocena o 90st smerom do prava dole. Podla emulzie v imbusovych srouboch.
Za foto sa ospravedlnujem, a taktiez som videl problem v kostre.
Navar urobeny bol, ale kus bol z kazdej strany zniceny.