SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Název je úplně blbej, ale nic lepšího mě nenapadlo.
Udělal jsem si pro svařování TIGem takovej přípravek.
Většinou co dům dal, jen ložiskový domky jsem koupil. Jenže jsem zapomněl, že se to musí zemnit, a potřebuju nějakej typ, jak to udělat jednoduše, levně a spolehlivě. Pro testování jsem to vyřešil tak, že jsem do osy, kterou tvoří tlustostěnná trubka, strčil ocelovou kulatinu asi 12 mm a na ní pověsil kleště. Napadá mě nějakej stěrač s velkým uhlíkem, ale problém je, že už tam nic nedám, neb jsem s tím nepočítal. Třeba někoho napadne něco úplně geniálního, a nebude to vypadat jako dobastl
Co hodit přes trubku volně smyci ze splétaného měděného vodiče a na ni zespodu cvaknout kleště?
pafik1605 napsal(a):
Většinou co dům dal, jen ložiskový domky jsem koupil.
Jó kdyby mě "dům" dával úplně nové sklíčidla...
Předpokládám, že moc rychle se to točit nebude a většinou jen o jednu otáčku. Co tak udělat šroubovací zemnící svěrku a dotáhnout ji přímo na jednu z čelistí? Třeba i kabel 2/3ot omotat, aby se postupně odvíjel.
Editoval davor (06-09-2017 20:31:42)
A z druhe strany hřídele to řešit nelze??
Zkuste se někde podívat jak jsou poměrně značné svařovací proudy přivadeny na otáčivé stoly a přípravky (palety) na robotizovaném svařování a systém okopírovat. Jeden za systémů je vyroben jako třecí ze složených kruhových Cu plechů o průměru cca 80 mm - něco podobného ladícímu kondenzátoru s nulovými mezerami. Při zapouzdření a lehkém promáznutí grafitem nekonečná životnost.
Honza007 napsal(a):
A z druhe strany hřídele to řešit nelze??
Nevím, jak je zemnění řešené u profi rotačních polohovadel. Měl bych ale obavy, aby oblouk nepřeskočil i mezi spirálovým kolem a čelistmi. To by už ten svařenec taky nemusel povolit.
Pokiaľ sa jedná o prevedenie zvaru po obvode, to znamená 1 otáčka, tak sa to dá vyriešiť ohybným prívodom a kliešťami. Prívod namotaný tak, aby sa pri procese odvíjal. Je to riešenie na menší objem prác, lebo je potrebné neustále pripravovať prívod. Pre strojné naváranie a pre zváranie väčších objemov je nutné vytvoriť sofistikovanejšie zariadenie a to buď ako navrhuje jirkati, alebo použiť niekoľko uhlíkov pre veľké prúdy napr. zo štartrov, bývajú plnené meďou. Tie by som orientoval axiáne a v kryte.
rcp napsal(a):
napr. na starom hydraulickom mame dva uhlikove zberace
Něco takovýho jsem myslel, ale nenapadlo mě, že to nemusím dávat na osu, ale můžu to přidělat tak, aby to běželo po přírubě univerzálky. Budu nad tím přemýšlet, to vypadá nadějně.
Zezadu to nejde, protože se to bude muset občas na zadní stěnu při svařování postavit. Přidělat k ose packu a na ní to chytnout, protože to poběží otáčku maximálně dvě, o tom jsem taky uvažoval, ale to je varianta až nakonec, až už nic jinýho nepůjde.
Něco okouknout od profíků klidně, ale zaprvé takovýhle podrobnosti jsem nenašel, aby to bylo nafocený tak, aby to šlo oprásknout, a musí to splňovat podmínky levné jednoduché
V tý univerzálce nic přeskakovat nebude, tam je to dotažený kov na kov. Ani ta provizorní tyč, co to s ní teď testuju, není na konci opálená. Pravda, zatím jsem jel maximálně 120A.
Mňa napadá že by som na univerzálu zozadu naskrutkuval Cu prstenec(akúsi prírubu) po ktorej by sa kĺzal zberač prípadne dva dostatočne dimenzované.
Tady je podobné řešení jaké jsem měl namysli čas kolem 3:50: https://www.youtube.com/watch?v=jJg5RcljNao
Jo, to jde u delší trubky, to vedu v patrnosti. Ale u krátké trubky nebo u vertikálního svařování to nejde.
Mě se líběj ty uhlíky, ale koukal jsem a výkonový uhlíky stojej od 300,- vejš za kus, a to nesplňuje podmínku levného řešení. Nemáte někdo představu, co by stál na šroťáku třeba startér do starý škodovky? Ten určitě uhlíky, co něco vydržej, bude mít. Možná by z toho šly adaptovat i držáky na ně.
Nezháňaj uhlíky z osobných automobilov, ale nejaké zo štatrov vyradených nákladných aut. V prípade núdze môžeš použiť aj medené kefy v tvare akýchsi tampónov, samozrejme na medený zberný krúžok. Aj uhlíkov aj tampónov je potrebné použiť viacej, aby nedochádzalo k iskreniu.
rcp napsal(a):
https://stroje.bazos.cz/inzerat/78387811/Uhliky-na-triodynu-320A.php
Díky za link, ani jsem netušil, že se dá něco takovýho sehnat
Objednal jsem dva kusy, tak uvidíme.
Tak skoro po roce doděláno. Ten chlapec na bazoši byl poněkud laxní, holt kšefty za pár stovek nejsou motivace. Takže nakonec staré držáky uhlíků ze startéru traktoru plus dva nové uhlíky. Víc se jich tam nevešlo.
Prstenec na hřídeli mosaznej dělenej. Zkoušel jsem to při 100A, bez problémů.
Editoval pafik1605 (30-04-2018 10:39:19)
pafiku .... a využiješ to zařízení?
zalezi na tom, co robi
ja mam origo starucke fronius polohovadlo
robime nerezove nadrze, ulahci to kopec prace, napr. ked predlzujem potrvinarske a farmaceuticke srobenia a clampy, ked vyrabam nohy, atd.
este rada pre pafika - je super, ked mozes skrz univerzalku prestrcit trubku (napr. 1")
ja mam takto spravene pripravky - trubky s protikusmi na tie srobenia a pekne zozadu cez tu trubku fukam dnu argon
Editoval rcp (01-05-2018 20:56:58)
Mi je jasné že je to dobrý ale jestli má na to Pafik tolik práce . Já zase dělám zařízení na vrtáni děr do trubky pod uhlem ,trochu jsem s tím ale zamrzl bo nevím či to vůbec budu potřebovat. Já jsem si to polohovadlo chtěl dělat také převodovka mi leží v dílně na skříni. Já jen to jednoduché poháněné akučkou.
RCP ale líbí se mi Tvoje robota. Je na co se koukat
pat napsal(a):
Mi je jasné že je to dobrý ale jestli má na to Pafik tolik práce . Já zase dělám zařízení na vrtáni děr do trubky pod uhlem ,trochu jsem s tím ale zamrzl bo nevím či to vůbec budu potřebovat. Já jsem si to polohovadlo chtěl dělat také převodovka mi leží v dílně na skříni. Já jen to jednoduché poháněné akučkou.
hadam to tu pafikovy nezaserieme, ale ja som si podobny pripravok tiez robil - da sa povedat na kolene
akurat sustruznik mi vytocil na 20-tku kulatinu zavit na nasrobovanie hlavicky
Editoval rcp (01-05-2018 21:06:13)
Já mám na dílně soustruh, tak jsem si říkal když upnu něco jako vrtačku do suportu tak nadstavím uhel a budu vlastně vrtat suportem do trubky v mezi hlavou a koníkem . Vyvrtám a pak to roztočím a vyleštím. Ale to je zatím jen představa. Mám SN 50 a tak hezky prostrčím i madlo pruměr 48 mm
RCP ......no je to krásná práce, hezky čisto paráda.
Stránky: 1 2