SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim všechny prosim o radu,po vyměně irf a diod mi Svařečka vyhazuje 16A jistič.Jetam ješte problem na desce?Děkuji
Bez podrobného popisu původní závady vedoucí k - nutné?- výměně IRF a diod a bez popisu technologie zjištění poruchy a výměny prvků je jakákoliv rada věštěním z magické koule, jak již naznačuje hrnous. Elektronika se nikdy neopravuje pouhou výměnou dílů. Je nutná předchozí diagnostika pro zjištění všech příčin a následků nastalé poruchy. Dokonce drahé výkonové prvky ve svářečce mají blbý zvyk při připojení k vadné řídící elektronice odejít do křemíkového nebe. A samozřejmě vezmou s sebou i něco dalšího, co předtím bylo v pořádku. Stačí i proražený kondenzátor za pětikorunu v budiči k následné škodě téměř v ceně svářečky.
Pokud odešly IGBT , pravděpodobně sebou do nebe vzaly i budiče....
No a je pravdepodobne ze die diody a ifrka vymenis opat. Vstupny usmwrnovac je v poriadku?
Atlan napsal(a):
No a je pravdepodobne ze die diody a ifrka vymenis opat. Vstupny usmwrnovac je v poriadku?
Kurde tome nenapadlo.Tak přemeřime a povymeňujem vše cose tyče i kondiku a melo by by cajk.nova deska stoji 2500.
Melita napsal(a):
Zdravim všechny prosim o radu,po vyměně irf a diod mi Svařečka vyhazuje 16A jistič.Jetam ješte problem na desce?Děkuji
IRF si tam dal namiesto IGBT ?
atishajn napsal(a):
Melita napsal(a):
IRF si tam dal namiesto IGBT ?
IGBT HGTG30N60A4 jsem použil
Usměrňovaci diody. STTH6002CW
Atlan napsal(a):
Melita: Teoreticky nemusíš. Pokud po zapnutí dokážeš zjistit zkrat a vypnout invertor do cca tisíciny, desetitisíciny sekundy.
Pohledej v archívu. Podobný problém, amatérská "oprava" invertoru , tady lidi nanesou párkrát za rok a diskuze bývá velmi podobná. Nic nového než co už k tomu bylo řečeno se nejpíš ani říct nedá.
Editoval Radim (12-08-2017 18:50:54)
atishajn napsal(a):
Melita napsal(a):
atishajn napsal(a):
IRF si tam dal namiesto IGBT ?IGBT HGTG30N60A4 jsem použil
Usměrňovaci diody. STTH6002CWvýstupné diody neodchádzajú , pri výmene IGBT treba premerat aj ochranné diody U1560 ,
ochranná zenerka 20V smd do Gate IGBT a 15ohm rezistor , smd tranzistor 45H8 čo býva občas skrate a potom to prebehnúť osciloskopom , bežný merák nepomože !!!
Schéma budiaceho obvodu GAMA , jednočinné meniče používajú trafo E70xxx-Hranaté
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … im2470.jpg
pri vyhazovaní ističa - na vstupe ešte zelené odpory 33R vedla relé ktoré môžu byť prerušené , okolo 50% stačí len odpory vymeniť a invertor ide dalej , potom diodový mostík na vstupe GBPC3506 ...
Keď je to rozobraté tak vyčistič od prachu !!!
Jj diky moc jak bude čas vrhnu se nato.
Dobrý den,
četl jsem si vaše peripetie s měničem.Vykazuje zkrat v napájecí části.
Mohu -li poradit pak zkuste toto:
Aby jste nemusel neustále nahazovat jistič při zapnutí ještě vadného měniče vyrobte si tento přípravek: Do keramické objímky připojte vodiče průřezu 1,5 mm2, (délky cca 10 cm ),ukončete toto uskupení svorkovnicí- čokoládou a do té objímky si kupte žárovku 200W na 230V .Ještě bych si dal do té "čokolády" (teda do dalších svorek vedle ) dvojpólový kolébkový vypínač. Ten bych zapojil tak , abych jím zapínal napájecí napětí 230 V co nejblíže ke stroji.
Tak : a žárovku s tou objímkou musíte zapojit tak , aby procházela třeba v okruhu fázového vodiče v sérii s kontrolovaným měničem.
Nyní když máte vše hotovo, tak můžete zapnout přívodní šňůru do zásuvky a po zapnutí dvoupólového vypínače se Vám rozsvítí žárovka nebo pouze problikne a zůstane lehounce žhnout vlákno žárovky.
Takže pokud Vám žárovky svítí, tak máte pořád zkrat v koncovém stupni nebo v Greatzově usměrňovači .
Pokud Vám žárovka pouze žhne a došlo k jejímu probliknutí, pak již žádný zkrat v koncovém stupni nemáte a můžete tuto ochrannou žárovku odpojit a měnič by mohl již fungovat....ještě v něm mohou být závady ve zdrojích pro elektroniku , takže nemusí fungovat ... ale nesmí již vyrážet jistič.
To je pro začátek dost na to aby jste měl na čem dělat.
Prosím o jednom tu nebyla řeč: Nezjišťoval jsem si zda můžete pracovat pod napětím . tedy zda jste osoba znalá .
Jedná se o Vaši bezpečnost , protože to co jsem Vám popsal je práce pro kvalifikované osoby , a jedná se o práci po d napětím a nebo další práce které bych popsal pak už jsou pod napětím ,. Takže pane , když ne Vy , tak by měl být nějaký Váš kolegy, který takovou práci smí dělat a taky bude umět zacházet s měřícími přístroji .
V každém případě mějte na mysli, že můžete přijít k úrazu a to jak střídavým tak stejnosměrným napětím . V tom Vašem měniči jsou kondenzátory které Vám uštědří ránu i za několik minut po vypnutí. Měl by jste si to uvědomovat a do zařízení nestrkat prsty dokud si neověříte, že jsou vybity ( kondenzátory ) nebo , že jste na nich naměřil napětí pod 60Vss .