SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravíčko,
Mám dotaz o pájení na zdejší profíky. Jsem strojní inženýr s teprve rokem praxe, takže je to pro mě zatím jedna nová věc za druhou. Funguju cca rok ve firmě, kde jsem měl na starosti linku plnou obrábění a svařování, až teď jsem zdědil po kolegovi další linku, kde je 6 manuálních pájecích boxů, což je pro mě v praxi novinka.
V těchto boxech se pájí ručními plamenovými jedno – až – čtyř hořáky dle modelu, používá se směs kyslík + zemní plyn. Jsou tam rukojeti Alpina, hořáky DUNA GFB a trysky GFB Ox/LPG 500lt/h.
A co je problém – při zapálení plamene (jednotkou Daishin N-500 DE saver) se v cca 30-40% případů ozve rána, jako když vystřelí z tanku. Speciálně 3 a 4-hořáky, které tam jsou, tak když operátor zapálí plamen, tak kdo jde kolem a nečeká to, tak většinou slušně nadskočí. A mám pocit že se to za 3 týdny, co se na té lince pohybuju, pořád horší. Dvouhořáky to z nějakého důvodu nedělají a jediný jedno-hořák, který tam je, tak během posledního týdne „začal“ taky, ale je to jen takové lehké prasknutí při zapálení, zdaleka ne střelba z děla, jako u výše uvedených.
Prosím Vás tedy o radu, co by s tím mohlo jít dělat, nebo na co se zaměřit, nechci aby moje linka byla v takovémto stavu, ale nejsem zatím schopný se dopátrat nějakých smysluplných informací. Pokud by bylo třeba dodat nějaké detaily, ptejte se.
Díky :-)
Podle praxe z autogenu je to malá rychlost výstupních plynů. Zkusil bych zapalovat hořák puštěný naplno.
zkušenost z autogenu napovídá možný přebytek kyslíku, ve spojení s radou *2 bych nechal prověřit tlaky plynů, složení plynů - kyslík bude furt stejný, ZP taky, takže tam to asi nebude. Nechtějí si chlapi ušetřit práci se seřízením plamene a nemají nějaký jiný "vylepšený" postup zapalování?
Editoval jikok (28-07-2017 19:28:58)
Hmm,neřešte to, vono je to za chvíli přejde....hi
torvenral napsal(a):
s teprve rokem praxe,
jo dělaj si s tebe srandu - to zaměstnanci vůči svým novým mladým nadřízeným dělaj často.
Musíš to brát s humorem ale nenechat si dělat na hlavu, šéf jsi ty.