SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Budu dělat takové sloupky na zahradu. V podstatě budu vařit 12 mm platli 200x200 kolmo k jeklu 100x100x4. Bude mi na to stačit 2,5 mm elda a nebo to bude chtít už 3,2? Housenku jednu s rozkyvem do stran a nebo radši dvě? Díky za rady.
Editoval koumes (25-07-2017 18:18:44)
2,5bazika Oerlikon + 100A, napolohovat - aby se pěkně provařily oba matroše. 3,2 120A by bylo mnohem rychlejší.
Možno zakladá jurský park.Každopádne tie platne by som pred zváraním predhrial tak okolo 200 stupňov.
I takový prdnou mrazem - když do nich nechá napršet...
Oerlikony jedu 7018, 2.5 při 110A, 30hotstart, 30arc.
Řek bych, že ty 12 mm sehnal levně ze šrotu.
A proč? 12 mm tl. plechu z běžné oceli.
huat napsal(a):
Možno zakladá jurský park.Každopádne tie platne by som pred zváraním predhrial tak okolo 200 stupňov.
Radim napsal(a):
Řek bych, že ty 12 mm sehnal levně ze šrotu.
Alebo to zohnal v predajni hutného materiálu Zdá sa vám to predimenzované? Zrejme sú tie platne kotviace , bude to k stĺpu 100x100 rozmerovo tak akurát...
Robil som podobnú vec akurát platňa nebola 12 ale 10 mm hrubá.Už sa nepamätám na podrobnosti asi to bola 2,5 elda.Dosť to odvádzalo teplo z oblúka nezdá sa mi že by závar bol nejak hlboký aj platňa sa trochu zdeformovala.
huat, kolego, to ale nemáš moc bytelně provařené.
Jinak platle se prohne i 20mm, pokud se to pořádně provaří...
Oerlikony jsme používali v práci a nic moc.
jó? A jaké byly lepší? Jaká značka (výrobce?)
bourač napsal(a):
huat, kolego, to ale nemáš moc bytelně provařené.
Jinak platle se prohne i 20mm, pokud se to pořádně provaří...
Mal to byť časť velkého sústruhu na drevo konkrétne vreteno,mal som ešte jeden rovnaký diel.Potom som od projektu upustil tak som to nedovaril.
bourač napsal(a):
jó? A jaké byly lepší? Jaká značka (výrobce?)
V práci používáme převážně Esab, klasické basické 2,5 a 3,2mm. Ty Oerlikony občas odpadnul kus obalu, mají takovou nepěknou kresbu. Ale možná to je o zvyku. Možná je i více dobrých značek elektrod, ale ty Oerlikony mě fakt nenadchly.
Podľa mňa 2,5 bude stačiť, len chce to viac vrstiev. Dával som dokopy stĺpiky z U profilov, ktoré sa navárali na pätky z I (zbytky namiesto pásoviny) a išlo tam 5 vrstiev, všetko 2,5 elektróda...
Editoval jarinox (27-07-2017 11:19:40)
Platle nakonec trochu jiná. Vařeno tou 2,5 na dvě vrstvy. Bude to držet pohromadě takový malý přístřešek, tak to snad bude OK.
Mimochodem není někde nějaká jednoduchá tabulka, kde je třeba napsáno, jak velký dimenzovat svár dle síly materiálu a zatížení? Nechci statické výpočty, jde mi spíš o to, jak to nějak přibližně nastřelit.
Nejsem si jistý, ale ve sv. škole měli nějakou tabulku. Možná to mám i v knížce, kouknu.
U kouťáku je to a=0,5 až 0,7t slabší desky.