SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
dobrý den, měl bych dotaz, jakým způsobem "rozumně" svařovat hliník. Jsem kutil o svařování vím minimum. Nicméně mám TIG, kterým svařuji ocel a bombu s argonem. Ale svářečky mám jen invertor na stejnosměrný proud a pak takovou tu ultra levnou elektrodovou svářečku na střídavinu. Svářečky nemají žádné pulzní proudy atd. atp. Chtěl bych se zeptat jakou elektrodu - jakou barvu použít na hliník (zelenou???) četl jsem, že je lepší použít střídavý proud, napadlo mě si tu "střídavou" svářečku upravit tak, abych do ní mohl dát hořák TIG, myslíte, že by to tak mohlo fungovat? šlo by mi spíš o hobby účel tj. svařit si sem tam nějaký prasklý odlitek, držák atp. nejde vůbec o krásu, jen o to aby to cca drželo.
Jinak obalené elektrody na hliník jsem zkoušel do té stejnosměrné svářečky, ale moc mi to tím nešlo - fakt je, že jsem to nijak předtím nebrousil ani nepředehříval
Jakom pro všechny , hledej a čti : http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007072701
A pokracovanie samostudia je tu http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=42
díky moc
a tu elektrodu tedy zelenou?
Vy jste opravdu nečetl doporučené prameny?
Např.: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2006111201
Zkuste ještě pár vláken
http://www.svarforum.cz/forum/viewforum.php?id=25
Musíte si vybrat podle vaší ruky. Každému pro jeho svářečku, jeho ruce, jeho oči, obvykle vyhovuje něco jiného. Kupte si od každého typu jednu elektrodu na zkoušku a uvidíte, co vám bude vyhovovat.
Zrovna dnes vyšlo nové video od Jodyho, kde zkouší svařovat hliník DC TIGem, ale místo holého drátu používá obalenou elektrodu pro MMA sváření hliníku. Výsledky jsou docela zajímavé. Hlavně pro kutily by to mohla být dobrá alternativa namísto drahého AC TIG invertoru. https://www.youtube.com/watch?v=FNiKJZkdDTA
Editoval Aleš_ (11-07-2017 18:30:03)
Čau taktohle video je opravdu zajimavé sam bych to chtel prubnout jak se mi to povede..
něco málo jsem načetl ale jak jsem říkal - nejsem svářeč, šlo mi spíš o to, abych nějak ty elektrody třeba zbytečně neodpaloval, ta radioaktivita atp. i když si ten článek teď přečtu znovu, tak stejně z toho nic moc nevím - používám teď červené elektrody na tu ocel. Čekal jsem spíš radu - jestli je možné dát třeba ten hořák na svářečku AC (třeba i bez toho HF zapalování) a s jakou elektrodou. Jsem fakt LAMA a byl bych vděčný prostě za pár základních zásad.
Ked pouzivas cervenu thoriovu na ocel tak coho sa bojis ? Vtom linku co som dal je to minimalne 1-2x napisane
pouzit mozes cisty wolfram alebo "lanthal" farby si zisti alebo sa spolahni na predavaca Zazraky od toho necakaj
ale aby sme neboli na teba velmi zly tak citaj aj o priemere elektrody treba hrubsiu lebo pri reverznej polarite velmi
trpi ta elektroda tiez otom pise Frank v tom vlakne co som ti poslal a potrebujes aj kefku nie zeleznu na ocistenie materialu.
Dam sem taky celkom zaujimavy obrazok ohladom toho tepla. Teba sa tyka DCEP/DCRP (reverzna polarita)
Na obrazku okrem pomeru tepla vidno ako to teplo rychlo znici spicku elektrody. Dam aj zdroj informacii
niekto si mozno rad precita aj ked je to v jazyku ineho kmena
Editoval ihlan (12-07-2017 04:17:42)
Ne nejsi lama , jen čekáš , jak to ochcat . Ine nejde to ochcat , něco musí držet oblouk . Že vůbec píšu . Zase jeden , co si myslí , že ostatní jsou blbci .
tak teď jsem to viděl jak to ochcat na stejnosměrný proud: https://www.youtube.com/watch?v=FNiKJZkdDTA&t=0s
je to silenost ale jako velka nouzovka
stejně by mě zajímalo co tím chcete svařovat? Že se sleje materiál ještě neznamená že něco svaříš
co tím chci svařovat? no zatím ani nic, spíš prostě výhledově něco opravit typu v odlitku si zavařit stržený závit a vyříznout nový, zatáhnout nějakou prasklinu atp. výhledově si udělat třeba vlastní rám na kolo :-)))
spíš hledám prostě možnosti - alternativu ke svářečce za 20 tisíc a víc. S tím DC tigem a odpalování elektrody do toho jsem to se zlatou elektrodou zkoušel jak na + tak - polaritě a teda nic moc na + mi přišlo, že se to dost hřálo a přitom průvar veškerý žádný a na - se mi akorát nachytal hliník na elektrodu :-(
Editoval anar (21-07-2017 13:20:11)
jinak bobobo "Že vůbec píšu . Zase jeden , co si myslí , že ostatní jsou blbci"
jestli tohle bylo na mě... něco takového jsem někde napsal??? naopak přiznávám přeci, že sám vím prd, odborným článkům moc nerozumím a prosil jsem tudíž o pár rad, které budu schopný pobrat
Tak se jimi řiď !
anar napsal(a):
co tím chci svařovat? no zatím ani nic, spíš prostě výhledově něco opravit typu v odlitku si zavařit stržený závit a vyříznout nový, zatáhnout nějakou prasklinu atp. výhledově si udělat třeba vlastní rám na kolo :-)))
Strucne na toto teraz zabudni dovody uz poznas.
spíš hledám prostě možnosti - alternativu ke svářečce za 20 tisíc a víc.
Alternativne vysvetlenie je seniorov prispevok napisal to jasne
S tím DC tigem a odpalování elektrody do toho jsem to se zlatou elektrodou zkoušel jak na + tak - polaritě a teda nic moc na + mi přišlo, že se to dost hřálo a přitom průvar veškerý žádný a na - se mi akorát nachytal hliník na elektrodu :-(
Niekto sa uci z chyb druheho a niekto si to musi vyskusat aj sam ALU odvazda vela tepla cize potrebujes velky vykon v danom mieste to s reveznym tigom kvoli tomu teplu ani dlhodobo nedas cize tenke pliesky kratke zvary ano (aj to musis mat dost praxe)
ale bez vykonu alebo chladenia horaku si to len po.... inak blby uhol a vzdialenost ti dost ovplyvni obluk a vnesene teplo.
Zozen si ucitela/ku zaskolenie na ALU skratis trapenie a zacni setrit na AC HF TIG ak chces bastlit ram bicyklu
Editoval ihlan (22-07-2017 07:36:44)
No já svařuji denně v práci tigem, doma mám jen tak pro potěchu M W 2200 a na rám kola bych si asi netroufl to chce opravdu zručnost a vědět jak na to. Když jsem si kupoval mašinku co by mohla vařit hliník byla to ta 2200 .Vyhrálo to, že je schopna provoz na 220 voltu. I tak dáva na 100 % 150 ampéru no musím trocha déle nahřívat ale pak to vcelku jde. Tak se omlouvám ,že když tady čtu co vše budete vařit s mašinkou za dvacku tak mě to vždy trochu překvapí.
Hmm, pana Anara omlouvá zřejmě to, že si koupil domů jako invertor zázrak a četl propagační leták, neřešte to, opravdu to takhle nejde.....
To anar. O alterativných metódach zvárania hliníku už bolo aj na tomto fóre napísané dosť. Bohužiaľ uspokojivé výsledky neboli ani pri použití BauBau-trafa alebo iného AC zdroja s primeranou charakteristikou. Jediná overená a použiteľná metóda je opísaná v knihe, ktorá je dostupná aj na tomto portáli http://www.svarbazar.cz/phprs/download.php?soubor=55 str. 47, 57-59. Jedná sa o batérii elektrolytických kondenzátorov zapojenej do okruhu zvarovacieho prúdu (C1) o celkovej kapacite niekoľko desiatok mF. Samozrejme, k tomu HF modul. Táto metóda sa používala v čase, keď invertory existovali iba v prednátalnom štádiu.
senior napsal(a):
To anar. O alterativných metódach zvárania hliníku už bolo aj na tomto fóre napísané dosť. Bohužiaľ uspokojivé výsledky neboli ani pri použití BauBau-trafa alebo iného AC zdroja s primeranou charakteristikou. Jediná overená a použiteľná metóda je opísaná v knihe, ktorá je dostupná aj na tomto portáli http://www.svarbazar.cz/phprs/download.php?soubor=55 str. 47, 57-59. Jedná sa o batérii elektrolytických kondenzátorov zapojenej do okruhu zvarovacieho prúdu (C1) o celkovej kapacite niekoľko desiatok mF. Samozrejme, k tomu HF modul. Táto metóda sa používala v čase, keď invertory existovali iba v prednátalnom štádiu.
Přesně tak! S těmi mašinami trafo + kondenzátorová baterie jsem svařoval hliník někdy v sedmdesátých letech v podniku Frigera Kolín. Svařovalo to měkce, nebyla možná regulace tzv. balance. Byla to obrovská těžká bedna, nebyla možná regulace proudu během svařování. Nedovedu si představit, že by dnes se někdo k tomuto vracel...
Frank to se nebojím, že se něco vrátí, to jsou teoretici a snaží se převrátit fyziku naopak. Nebo ušetřit za pořádný stroj.
Stránky: 1