SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
jakou zvolit wolframovou elektrodu pro svarovani železa 2mm a jakym proudem vařit jestli dc nebo ac
No vařím DC a elktroda 1,6 je do 120A
Zdravím páni
Kúpili sme do firmy invertor KITin 190 LT-V.
Učíme sa na tom zvárať TIGom.
Problém je v tom, že elektróda / 1 - 2,4 mm WT , WC / vydrží málo.
Po nabrúsení je oblúk pekný, stabilný ... , ale po pomerne krátkej dobe / cca 2- 4 min / sa tvar špičky
mení na " bambulu " a potom si oblúk cestuje všelikade po elektróde , do boku , rotuje ...
Na elektróde sa tvoria akoby šupinky. Toto sa deje aj keď je prúd od 35 A.
Uhol nabrúsenia a prietok plynu sme skúšali všelijaký možný.
Kde by mohol byť problém, alebo je to normálne ?
Dík Hara
máte Lift Tig?
nemám veĺké skúsenosti z tigom, ale ak zapalujes obluk škrtnutím tak sa špička zvykne vytupiť
Při "náškrabu" se špička sice otupí, ale ne tak rychle jak píše hara. Problém by mohl být buď v typu elektrody (ale WT i WC jsou v pořádku), nebo v polaritě. Pokud svařujeme TIGem stejnosměrným proudem (DC), MUSÍ být hořák připojen na MÍNUS a zemnící kabel na PLUS. Opačně to také vaří ale wolframová elektroda je více tepelně zatěžována a může se i tavit. Zkontrolujte tedy nejprve polaritu, pak typ elektrody a nakonec ochranný plyn (Argon 4,6) a jeho průtok (cca 5 - 10 l/min). Nic jiného mě nenapadá (samozřejmě kromě úpravy svářecích parametrů). O wolframových elektrodách, jejich použití, broušení a proudové zatižitelnosti vyšel na SvarInfu tento článek.
Předem se omlouvám za vytažení starého topicu, ale nechtěl jsem zakládat nový. Potřeboval bych pár rad. Jakou elektrodu byste mi doporučili na svařování hliníkových bloků motorů? Na výběr mám:
2,4mm WP zelená čistý wolfram 99,8%
2,4mm WC 20 šedá cerium 2,0% CeO2
2,4mm WL 15 zlatá lanthan 1,5 % LaO2
(modrou bohužel nemají a thorium radši nee) + nějaký typ, s kterým se dobře dělá a má velkou životnost..
Jaký volit horní proud? (max. proud berlana je asi 180A) Mám předehřívat blok?
PavelTC> Doporučuju nastudovat tohle http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008122801 a pak tohle http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2006111201
čili čistě teoreticky pokud budete vařit hliník stejnosměrným TIGem (to za předpokladu že použijete váš Berlan kde ani jiná možnost není) bych vyzkoušel zvolit WC 20 šedou s přídavkem cerium 2,0% CeO2. Průměr elektrody co nejvyšší a blok určitě předehřát.
Berlan je DC stroj - na svařování hliníku nepoužitelné v režimu TIG.Pokud neobrátíte polaritu, což je dále velice problematické, hliník TIGem vařit nepůjde.Jinak na hliník používám zelenou elektrodu - spolu s AC zdrojem
Asi jsem se měl před tím více rozepsat. K berlanovi mám rozestavěnej střídač + otestovanou regulaci proudu + se pomalu blížím k procesorovému ovládání invertoru a střídače, HFka, předfuku, dofuku.... + je na cestě čínskej TIGovej vodou chlazenej hořák.
Asi zkusím koupit ty šedý a zlatý. Jakým proudem to tak vařit? Na jakou teplotu cca předehřát?
Editoval PavelTC (30-11-2010 22:24:08)
zvaram tiez zelenou. Na blok treba vacsinou poriadne zabrat kludne to skus na max...
Vsetko zalezi od hrubky materialu ktory zvaras , pri bloku to bude asi viac masa-