SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Jo jo, přesně tak jsem to myslel. Jak rychle a kvalitně toto všechno elektronika provádí, je vlastně obrázkem vyladění invertorů - jejich dynamiky. Samozřejmě tu nejvyšší kvalitu u značkových výrobků si taky zaplatíme.
Edit.: tím příspěvkem o tlumivce jste mě přivedl na jednu myšlenku - před nějakou dobou se tady řešila velikost kondenzátoru u usměrňovače s velkou tlumivkou a já jsem napsal, že zvyšování jeho kapacity nepřináší očekávané zlepšování vlastností a dočkal jsem se napadení od jednoho člena fóra, že píšu nesmysly. Asi už vím, co je toho příčinou - při svařování je na kondenzátoru napětí kolem 22V a při zkratu kapkou poklesne, i když třeba ne úplně k nule. V následujícím okamžiku - po odhoření kapky - není okamžitě k dispozici plné napětí zdroje pro nové zapálení oblouku, protože se musí nejprve nabít kondenzátor - jedná se sice o setiny sekundy, nicméně i tyto časy jsou zřejmě důležité a se zvětšováním kapacity se situace zhoršovala. Do určité míry to řešila tlumivka, ale pak už zřejmě nestíhala. Možná je to ale blbost, třeba mě někdo opraví.
Editoval Zdenek11 (09-06-2017 12:28:02)
Zdenek 11: U invertoru vzhledem k frekvecni je tlumivka malé indukčnosti, která nemůže akumulovat tolik energie, proto ta funkce ARC Force. To je ale pro odpálení kapky. Po odpálení kapky ale není potřeba plné napětí naprázdno, protože je kolem elektrody ionizované prostředí. Situace je odlišná od zapalování studené elektrody. Když jsem zkoušel Partner TIG Pulse 200A, který má 63V, tak se mi stalo, že jsem přecházel s ještě žhavou elektrodou na jiné místo tak sama zapálila na vzdálenost cca10-15mm! Bylo to v koutě, kde byly již hotové ještě teplé dva sváry.
To je známá věc. Kdybych s mým trafem, které má napětí naprázdno od 43 do 48 voltů, svařoval hodně a dlouhé svary, tak by se mně asi vyplatilo udělat speciální zásobník elektrod a nacvičit výměnu elektrody. Vyhození kousku staré a uchopení nové a zacvaknutí do kleští za řekněme sekundu, abych s novou elektrodou mohl pokračovat na ještě žhavém místě svaru.
Je to nesmysl . Kde by se na něm vzalo 22V , když by šlo o jednofáz usměrňovač a napětí na trafu prochází při výkonovém odběru i tou nulou . Ale pokud zbyde ještě energie v tlumivce po zkratu a jejím čerpání , je vzniklé napětí úměrné rychlosti změny proudu v čase a indukčností tlumivky , hlavně . To napětí naprázdno musí prorazit izolaci , tj. i rez , všelijaké nečistoty atd . Aby prostě došlo do stavu jako s HF , ale při mnohem menším napětí . Zatímco struska rutilu je dostatečně vodivá , je sklo z bazické ve studeném stavu v podstatě nevodivé .
Gamastar svařuje elektrodou dobře, žádný problém s ním není. Dnes jsem zrovna vyvařil asi 1kg rutilových a bazických 2,5 elektrod s Picomigem a žádný větší rozdíl tam nevidím
jees napsal(a):
Gamastar svařuje elektrodou dobře, žádný problém s ním není. Dnes jsem zrovna vyvařil asi 1kg rutilových a bazických 2,5 elektrod s Picomigem a žádný větší rozdíl tam nevidím
Mohu jen potvrdit, máme v údržbě už třetí žlutý zázrak k plné spokojenosti, nemohu investovat víc, protože ve vzduchu máme spoustu hliníkového prachu a ten spolehlivě popraví jakoukoliv svářečku. Poměr cena výkon je u gamy v pohodě a tvrdím, ze funguje uspokojivě.
Napatie naprazdno 53V sa prejavi pri zvarani tenkeho materialu napr 2mm a 2,5 elektrodou. (blba kombinacia) Tak ze ked bude zvrat poriadny matros s vhodnym priemerom elektrody tak by to mohlo ist. Potom to je uz iba o rukach. Hot start ma obmedzenie navysenie výkonu.
V kazdom pripade vesie napetie na prazdno lachsie zapalenie obluka.
Zvarat branicku tenke jakle zvar nad hlavou a nizkym zapalnym napetim bude o nervy no.
Stránky: 1 2