SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravim vas, mam problem pri zvarani hlinika a konkretne ze zvaracka mi pri 160A bez pulzu neropali zvarovany kus, resp. Rozpali a nedostatocne (konkretne blok motora, a kusy nad 3mm). Pri inych materialoch - chladice, klimove hadice bez problemov.
Co vsetko ma vplyv na rozpalenie zvarenca ?
Zatial pouzivam horak wp26, zaklad k zvaracke
Wolfram 2mm zeleny
Prietok plynu na 5
Este som rozmyslal nad mixom argon-helium.
Editoval Kobaltsky (04-06-2017 10:09:44)
Pri zváraní hrubšieho hliníku je potrebný predohrev .
Hliník veľmi dobre odvádza teplo ...
Zohriať propán-butánovým horákom zváraný diel a potom to už pôjde.
Obecně platí, že by Al slitiny měly mít před zahájením svařování teplotu cca 150°C i víc.. Stačí jen kouknout na materiálové listy příslušných přídavných materiálů.
Pro příklad:
http://www.gamasvar.cz/52975-draty-tig- … 5-kg-bal-/
Ten předehřev je tam hlavně kvůli roztažnosti materiálu a následnému praskáni. Já tedy vařím silnější matroš a jde to ale muže se to deformovat. Litinu také bez předehřevu nedáš. Tak že určitě předehřev no jak tady kolega píše propanem ale viděl jsem i předehřev na grilu. Asi to bude jedno čím nahříváš.
Kobaltsky - zrejme si doteraz nezvaral hlinikove kusy s hrubsou stenou. No musis si zvyknut, ze hrubsi matros musis dlhsie nahrievat, kym sa Ti vytvori zrkadielko vhodne na zvaranie. Ako uz vyssie pisali, hlinik rychlo odvadza teplo a to teplo tam musis dostat. Pokial mas slaby stroj, tak si chvilku pockas..
vyrobca........ přesně tak a také proto je vcelku nutný na hlínu pedál jak nahřeješ musíš zase hodně rychle stahovat jinak se ti to bude bortit a nebo propadat a nebo musíš být hodně dobréj a mít vysokou rychlost.
já dám na hlínu někdy 180 a pak vaříš někde na 120 po jedné minutě
Mali ste pravdu nahrial som kus propanom na 300°C a s prehladom na 120a prevari aj koren.
Este mam jednu otazku - aky ma vplyv priemer wolframu na rozpalenie kusu ? Je to tak ze cim vacsi priemer tym rychlejsie nahreje ?
to je pravda ale je to tím že na větší pruměr je víc ampéru
Pri wolframe je to o prúdovej zaťažiteľnosti .
Každý priemer má určitý rozsah prúdu ktorý znesie .
Keď prekročíš maximálne prúdové zaťaženie ,wolfram sa ti z hubice doslova vyleje (roztaví sa) .
Tak že na hrubšie materiály používame hrubší wolfrám a na tenké samozrejme tenší .
Keď dáš hrubý wolfrám na tenký materiál , pri nízkom prúde sa zle zapaľuje oblúk .
m.evil napsal(a):
Keď dáš hrubý wolfrám na tenký materiál , pri nízkom prúde sa zle zapaľuje oblúk .
To není úplně přesné, záleží na nabroušení. Klidně můžu s 3,2 mm jehlou svářet tenké plechy, když si ji nabrousím pěkně do ostra. :-)
Wolfram sa režime AC predsa nebrúsi .
Po chvíli sa na jeho konci vytvorí gulička ...
Ano kalota a u některých mašin si nadstavíš jak ji chceš velkou
Možná pokud vaříš se zelenou. V praxi brousím, abych měl vždycky oblouk přesně, jaký potřebuju.
Stránky: 1