SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Ahoj, není mi úplně jasná jedna věc. Na jednom obrázku se dělá svar tak, že se ukládají "housenky" vedle sebe a na druhém obrázku se dělá svar tak, že se kladou svary jen na sebe s tím, že se kýve elektrodou, aby byly svary dost široké
Jak je to tedy správně?
Jde mi o "Jednostranný tupý V-svar"
díky za odpovědi
Editoval Jirinek (06-03-2017 11:58:46)
Zkuste si najít ve svářečské literatuře nebo při nejhorším na netu pojem "vnesené teplo". Hodně vám to o principech svařování řekne.
jirkati napsal(a):
Zkuste si najít ve svářečské literatuře nebo při nejhorším na netu pojem "vnesené teplo". Hodně vám to o principech svařování řekne.
dobře, děkuju, můžu poprosit o odkaz, kde je to vysvětleno dobře? Jde o to, že na netu je informací právě až příliš a některé články jsou spíše zmatečné a já nemám čas porovnávat který článek je dobrý a který ne. Potřebuju si přečíst kvalitní článek a udělat si v tom jasno.
Jediné, co mě logicky napadá je to, že když se svařuje po menších housenkách, kladených vedle sebe, dojde tak díky tomu k menšímu zdeformování dílů(změna polohy vůči sobě)
Editoval Jirinek (06-03-2017 14:52:15)
Má na to vliv poloha svařování a průměr elektrody.Vemu příklad plech 12 mm, jednostranný V svar.V poloze PF se krycí vrstva udělá elektrodou 2,5 mm s rozkyvem.Šířka housenky bude cca 20mm.Svařování nebude dělat problém, protože struska v této poloze nemá tendenci předbíhat svarovou lázeň.V poloze PA ovšem krycí vrstva elektrodou 2,5 svařovat nejde(s rozkyvem na jednu housenku).Ba i elektroda 3,2 je na hraně a je třeba sáhnout po elektrodě 4 mm a krycí vrstvu svařit proudem cca 160-165A.Pokud budu mít pouze 3,2, položím dvě housenky vedle sebe s mírným rozkyvem aby výsledná krycí vrstva překryla svarové hrany asi o 2mm.Pozor na mezihousenkový vrub, tato metoda se musí umět.
Jirinek - takže vy nemáte čas studovat - tedy číst a porovnávat - různé prameny v literatuře a na netu s tím, co zavaříte na stole? Zřejmě předpokládáte, že někdo má času dostatek, takže to za vás nastuduje a pak vám to tu dá na zlatém podnosu. Dané téma se tu probíralo skutečně mnohokrát.
Ano, šňůrkování větších vícevrstvých svárů znamená menší vnesené teplo a tím menší deformace. To je jedna z prvních informací, které svářeč dostane v příslušném kurzu ve Svářečské škole v teorii.
pánové díky za odpovědi
Stránky: 1